«Έξυπνα» θερμοκήπια: Χρυσή ευκαιρία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας

Ακούστε το άρθρο 8'
08:00
Ακούστε το άρθρο 8'
«Χρυσή» ευκαιρία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας αποτελούν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες οι οποίες, με τη στήριξη του προγράμματος ύψους 600 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό τους και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, μπορούν να δώσουν λύσεις στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η κλιματική αλλαγή.

Η ανάπτυξη των έξυπνων θερμοκηπίων (Smart Greenhouses) και η μετάβαση σε σύγχρονες μεθόδους παραγωγής είναι το «κλειδί» για ένα αποδοτικότερο, βιώσιμο και δυναμικό αγροτικό τομέα, πιο ανταγωνιστικό και πιο ισχυρό. Όπως τονίστηκε στην εσπερίδα «Θερμοκήπια Smart Greenhouses: Το Μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας», που διοργάνωσε, στο πλαίσιο της πρόσφατης Zootechnia, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της πράσινης γεωργίας και να ενισχύσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας.

«Στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, αλλά έχουμε πλέον τα εργαλεία για να πετύχουμε το μεγάλο άλμα. Πρόκειται για ένα πραγματικό άλμα προς το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, και μια ευκαιρία για να δράσουμε σε συνδυασμό με τη βοήθεια των επενδυτικών προγραμμάτων όπως ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε  η πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, Δήμητρα Εμμανουηλίδου.

Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα των έξυπνων θερμοκηπίων, σημείωσε ότι δεν είναι απλώς μια καινοτομία αλλά το εργαλείο που θα απελευθερώσει τη δυναμική του Έλληνα αγρότη. «Με την αυτοματοποίηση ελέγχουμε με ακρίβεια κάθε παράμετρο της καλλιέργειας, μειώνοντας κόστη και αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Με την προσαρμογή του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο εξασφαλίζουμε συνθήκες που οδηγούν σε υψηλές αποδόσεις. Με την υδροπονία εξοικονομούμε έως και 90% νερό και μειώνουμε δραστικά τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Με την αξιοποίηση αισθητήρων και έξυπνων συστημάτων διαχειριζόμαστε την υγρασία, τη θερμοκρασία και τα θρεπτικά συστατικά με ακρίβεια εξασφαλίζοντας ανώτερη ποιότητα προϊόντων. Με τη χρήση συστημάτων απομακρυσμένης διαχείρισης ο παραγωγός αποκτά τον πλήρη έλεγχο της καλλιέργειας από οπουδήποτε», εξήγησε η κα Εμμανουηλίδου.

Επιταχυντή τεχνολογιών χαρακτήρισε τα θερμοκήπια, ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Θερμοκηπίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Νικόλαος Κατσούλας, ο οποίος μίλησε και για τις προκλήσεις που βιώνει η ελληνική γεωργία όπως η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη νερού, η υποβάθμιση εδαφών, το μεγάλο κόστος ενέργειας, η έλλειψη εργατικών χεριών και η εισαγωγή προϊόντων με χημικά υπολείμματα. «Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της γης θα είναι πάνω από 9 εκατ. το 2060, πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή τροφής περισσότερο από τον πληθυσμό για να καλύψει τις ανάγκες. Στα θερμοκήπια μπορούμε να καλλιεργήσουμε και χωρίς έδαφος, ενώ έρχονται και οι αυτοματισμοί που μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια με λιγότερα εργατικά χέρια», υποστήριξε ο κ. Κατσούλας.

Τα πλεονεκτήματα

Επιπλέον, ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των θερμοκηπίων κατά τον καθηγητή, είναι ότι η παραγωγή κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου με σταθερές ποσότητες και ποιότητες, οι οποίες παράγονται με λιγότερο νερό, μειωμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. «Το θερμοκήπιο είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη βιομηχανική παραγωγή που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και να οδηγήσει σε άνοδο των εξαγωγών της χώρας», πρόσθεσε.

Εξήγησε μάλιστα ότι αν σε έναν ανοιχτό αγρό καλλιεργείται ντομάτα και η παραγωγή φτάνει τα 8-10 κιλά ανά τ.μ. και ανά έτος, στο απλό θερμοκήπιο μπορούμε να παράξουμε 20-30 κιλά, ενώ σε ένα σύγχρονο θερμοκήπιο φτάνουμε τα 60-70 κιλά ντομάτας ανά τ.μ. και έτος. «Για την ανάπτυξή τους στην Ελλάδα απαιτούνται στρατηγικός σχεδιασμός, διατομεακή συνεργασία, τεχνολογικές λύσεις και οδικός χάρτης βιωσιμότητας», επισήμανε ακόμη ο κ. Κατσούλας.

Ένταξη στην παραγωγή πολλών χιλιάδων στρεμμάτων με νέα είδη και πολλές ποσότητες ερμηνεύει ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν για την θερμοκηπιακή καλλιέργεια μέσω του προγράμματος, 600 εκατ. ευρώ. «Με τα σημερινά δεδομένα της παραγωγής έχουμε αδυναμία προώθησης των κηπευτικών στις ξένες αγορές και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Για παράδειγμα, η Ισπανία εξάγει περίπου 659 χιλ. τόνους αγγουριών ενώ η Ελλάδα μόνο 49 χιλ. τόνους. Στις ντομάτες η Ισπανία εξάγει περίπου 620 χιλ. τόνους ενώ η χώρα μας 32 χιλ. τόνους», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Αγροδιατροφής της Τράπεζας Πειραιώς, Αθανάσιος Δεδούσης, είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά τις θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις, ενώ στο 0,2% βρίσκονται οι θερμοκηπιακές εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στη χώρα μας φτάνοντας τα 28 εκατ. στρέμματα. Περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία, η δυτική Ελλάδα και η Κρήτη ξεχωρίζουν στην ανάπτυξη των θερμοκηπίων, σύμφωνα με τον κ. Δεδούση ο οποίος μίλησε στη συνέχεια για τις δυνατότητες χρηματοδοτικής στήριξης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στη σημασία των συνεταιρισμών και την ένωση τους ώστε να οργανωθεί το νέο σύστημα που πρόκειται να δημιουργηθεί και να προωθηθούν σωστά τα προϊόντα, αναφέρθηκε τέλος ο Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κ. Ευθύμιος Τσιατούρας.

Δήμητρα Τάγκα