Ο συνολικός προϋπολογισμός των επτά προγραμμάτων που άνοιξαν στον πρώτο μήνα του 2025 προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ και σε κάποια από αυτά το ενδιαφέρον από τους δικαιούχους είναι ήδη πολύ υψηλό, με δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις να έχουν υποβληθεί. Ειδικότερα, πάνω από 40.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και πάνω από 75.000 αιτήσεις στο «Αλλάζω σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» ενώ από την Κεντρική Μακεδονία έχουν υποβληθεί 1.200 αιτήσεις στο «Εξοικονομώ», 16.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και 150 αιτήματα στο «Πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων».
Κατά την ομιλία της η κα Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι έννοιες όπως πράσινη μετάβαση, ενεργειακή και κλιματική κρίση, δεν τις γνωρίζαμε και σήμερα έχουν γίνει ο νέος κανόνας, απαιτώντας συλλογική δράση και πρωτοποριακή προσέγγιση στην πράσινη και βιώσιμη οικονομία. «Πρέπει ως χώρα να πετύχουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Η πράσινη μετάβαση απαιτεί δισεκατομμύρια ευρώ και η χώρα μας είχε την τύχη να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 30 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 20% των πόρων κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ τα 3 δισ. αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, κατοικιών και επιχειρήσεων (2,1 δισ. ευρώ από το προηγούμενο και από το τρέχον πρόγραμμα)», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός προσθέτοντας ότι οι ΑΠΕ συμμετέχουν σε επίπεδα ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγης (57%) στη χώρα τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα αποτελεί εξαγωγέα καθαρής ενέργειας.
Αναφερόμενη στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την ενέργεια, ύψους 7,5 δισ. ευρώ που θα διαχειριστεί η χώρα μας τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ώστε να προσεγγίσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί για το κλίμα το 2030, εξήγησε ότι οι πόροι που θα κατευθυνθούν στους πολίτες θα προέλθουν μέσω ΕΣΠΑ, Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών, Ταμείου Εκσυγχρονισμού και Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου. Σε συζήτηση που ακολούθησε η κα Σδούκου εξήγησε πως μπορεί να επωφεληθεί η Κεντρική Μακεδονία από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού έκανε λόγο για τους δύσκολους στόχους που έχουν τεθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων από την Ευρώπη. «Στο Υπουργείο φροντίζουμε να κάνουνε προσιτά τα προγράμματα για τους πολίτες», διευκρίνισε η κα Σδούκου. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ στοχεύει στη δημιουργία ενός cluster κτιρίων και μέσω προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού, θα συμμετέχουν οι αρμόδιες εταιρείες στην αναβάθμιση των κτιρίων με επιδότηση.
Περισσότερα από 30 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση με τα ενεργειακά προγράμματα να βοηθούν προς αυτήν κατεύθυνηση, τόνισε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Στο πλευρό του ΥΠΕΝ θα βρίσκεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας για την αναβάθμιση των κτιρίων δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης τονίζοντας όμως την ανάγκη συνδυασμού των προγραμμάτων με τους στατικούς ελέγχους των κτιρίων. «Υπόδειγμα βιωσιμότητας αποτελούν τα ενεργειακά προγράμματα», ανέφερε στη συνέχεια ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) Χρήστος Κώνστας. Δίνοντας την εικόνα της αγοράς, επισήμανε ότι μέσω του προηγούμενου προγράμματος επιδότησης για Αλλαγή Θερμοσίφωνα, ωφελήθηκαν 68.000 νοικοκυριά ενώ από τα συνολικά 94 εκατ. ευρώ της επιδότησης, τα 87 παρέμειναν στην ελληνική οικονομία. Αναφορά έκανε ωστόσο στους χρόνους υλοποίησης των προγραμμάτων προτείνοντας να μείνει μόνιμα ανοιχτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Τα ενεργειακά προγράμματα αποδεικνύουν την έγνοια του Πρωθυπουργού για τη στήριξη των πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής προσδοκούμε το 2030 η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια», δήλωσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης.
Τα ανοιχτά ενεργειακά προγράμματα:
- Το «Εξοικονομώ 2025» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών έχει προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30% ανά κατοικία, μέσω ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες.
-Το «Αλλάζω σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», ύψους 223,2 εκατ. ευρώ επιχορηγεί νοικοκυριά για την εγκατάσταση νέων, ηλικιών θερμαντήρων νερού ή και συστημάτων αντλίας θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και την αντικατάσταση παλιών, ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμαντήρων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας.
- Το «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις», ύψους 153,7 εκατ. ευρώ επιχορηγεί επιχειρήσεις γαι την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή σε υφιστάμενα, ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
- Το «Προώθηση ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης», προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αντλιοστασίων ύδρευσης και εκπομπών CO2, τουλάχιστον κατά 20% ετησίως.
- Το «Πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων», ύψους 10 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στην επίτευξη σωρευτικών, ενεργειακών και περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων. Κάθε επένδυση πρέπει να επιτυγχάνει εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και μείωση εκπομπών CO2 κατά 30%. Το ποσοστό ενίσχυσης των κύριων δαπανών είναι 50% για τις μικρές επιχειρήσεις, 40% για μεσαίες και 30% για μεγάλες.
- Το «Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών "Φοίβος"», ύψους 12,4 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών παιδικών σταθμών. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 75.000 ευρώ, με το ποσοστό ενίσχυσης να διαμορφώνεται σε 100%.
- Το «Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων "Αθηνά"», με προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος, κυριότητας ή χρήσης των ΟΤΑ α' βαθμού.