Ταυτόχρονα, αποδίδουν τις απώλειες στο κλίμα, που δημιουργήθηκε από την αντιπολίτευση, με επίκεντρο την τραγωδία των Τεμπών και σειρά στοιχείων παραπληροφόρησης, όπως υπογραμμίζουν, που πλέον καταρρίπτονται από τις επίσημες πραγματογνωμοσύνες, επισημαίνοντας ότι όσο το τοπίο ξεκαθαρίζει, τόσο θα υπάρχει «χώρος» στη δημόσια συζήτηση για μείζονα θέματα στα οποία έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η οικονομία αποτελεί ένα από αυτά, με την κυβέρνηση να καλλιεργεί πλέον προσδοκίες ότι θα υπάρχει συνέχεια σε δύο σημαντικούς στόχους, που έχουν τεθεί, την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη μείωση των φόρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο βάζουν στην «εξίσωση» των αποφάσεων, που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση της «πίτας» των εσόδων, με «όχημα» την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη, είναι εκείνη, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις αποδοχών, αλλά και σε φοροελαφρύνσεις.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν όλα τα τμήματα της κοινωνίας – από όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και από σήμερα οι αποδοχές τους αυξάνονται έως συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι γιατροί και οι ένστολοι, αλλά και οι συνταξιούχοι – με τα μεσαία εισοδήματα, ωστόσο, να είναι εκείνα προς τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να απευθυνθεί περισσότερο.
Η αύξηση του μέσου μισθού αποτελεί καίρια προτεραιότητα, όπως και οι μειώσεις φόρων για εισοδήματα έως 30.000-40.000 ευρώ. Το βάρος «πέφτει» στη μείωση άμεσων φόρων και στον σχεδιασμό μιας συνολικής μισθολογικής πολιτικής, που θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και που το ακριβές περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από τις αντοχές του προϋπολογισμού.
Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και τον μεγαλύτερο προβληματισμό για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και η χώρα να φτάσει ξανά στο «χείλος του γκρεμού» όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικά στελέχη.
Για το λόγο αυτό, το βάρος των αποφάσεων έχει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο, που τους επόμενους πέντε μήνες καλείται να αποσαφηνίσει το τοπίο, που θα έχει διαμορφωθεί. Στην κυβερνητική ατζέντα και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο στο τέλος της τετραετίας να φτάσει το 6%.
Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο εργασίας, δίνοντας το πολιτικό στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης. «Είμαι πια απολύτως πεπεισμένος ότι θα τηρήσουμε τον προεκλογικό μας στόχο, ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ το 2027» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας δύο θετικά κατά την κυβέρνηση στοιχεία. Πρώτον, τον μέσο μισθό, που έχει ξεπεράσει, όπως είπε, τα 1400 ευρώ και τα συνεχώς μειούμενα ποσοστά ανεργίας, που πλέον καταγράφηκε στο 8,6% για τον Φεβρουάριο.
Το περίγραμμα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έχει ήδη δοθεί και η ουσία αυτών των ανακοινώσεων θα κριθεί από τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, εντός συνόρων, αλλά και διεθνώς. Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί αυτά τα έξι χρόνια ένα πλεονέκτημα απέναντι στην αντιπολίτευση, που αφορά στον σχεδιασμό ενός συγκροτημένου προγράμματος, που διατηρεί στις «ράγες» την ελληνική οικονομία, δίνοντάς της την ευελιξία να μπορεί να αντιμετωπίσει, όπως σημειώνουν, αδικίες των προηγούμενων ετών, αλλά και να ενισχύει κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και η άμυνα της χώρας. Και διαμηνύουν, ότι αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει να διατηρηθεί σε κάθε περίπτωση.