Η υπουργοποίηση των 7 έφερε γκρίνιες και δυσαρέσκειες στη ΝΔ Θεσσαλονίκης

26.03.2025 | 08:00
Θα περίμενε κανείς ότι η συμμετοχή 7 Θεσσαλονικιών στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρονικά, θα προκαλούσε «γαλάζια» χαμόγελα στην πόλη και θα ακύρωνε το μόνιμο παράπονο των τοπικών κομματικών παραγόντων περί υποεκπροσώπησης της Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση.

Άλλωστε, από το 2019 έως σήμερα, αυτό ήταν το μόνιμο σημείο τριβής με το Μέγαρο Μαξίμου, κάθε φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διορθωτικές αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Και όμως, αντί η μεγάλη εκπροσώπηση να ανοίξει μια ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση για τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τις διεκδικήσεις ακόμα περισσότερων έργων μέσα από τα χαρτοφυλάκια που κρατούν οι 7 υφυπουργοί, εντούτοις περισσεύουν οι γκρίνιες και οι δυσαρέσκειες.

Η πικρία είναι εμφανής σε όσους έμειναν εκτός rotation. Περίμεναν ότι σε αυτόν τον ανασχηματισμό θα ήταν «μέσα». Ωστόσο το τηλέφωνο δεν χτύπησε την κρίσιμη ώρα και εξακολουθούν να θεωρούνται υποψήφιοι προς αξιοποίηση. Ίσως για αυτό οι όποιες διαφωνίες και ενστάσεις (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) εκφράζονται… σιωπηρά, κατ’ ιδίαν και σε… ασφαλή περιβάλλοντα. Φυσικά υπήρξαν και εκείνοι που το μεσημέρι της 14ης Μαρτίου σήκωσαν το τηλέφωνο και εξέφρασαν με έντονο τρόπο τα παράπονά τους σε αρμόδιους και αναρμόδιους στην Αθήνα, μόλις συνειδητοποίησαν ότι τους προσπέρασαν οι άμεσοι ανταγωνιστές τους. Φρόντισαν, μάλιστα, να σχολιάσουν ότι η αλλαγή γενιάς που καταγράφηκε σε πολλά υπουργεία δεν «άγγιξε» και δεν αφορούσε τη Θεσσαλονίκη.  

Παλαιότερα κομματικά στελέχη, που παρακολουθούν τις εξελίξεις απαλλαγμένα από το άγχος του σταυρού, σημειώνουν ότι αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Αιτιολογούν την άποψή τους λέγοντας ότι, εμμέσως, δημιουργούνται συνθήκες «αθέμιτου εσωκομματικού ανταγωνισμού». Άλλοι πάλι τις αποδίδουν στο «πέπλο γκρίνιας» που πλανάται πάνω από τη Θεσσαλονίκη, η οποία -ώρες ώρες- δείχνει να μην είναι ικανοποιημένη με τίποτα.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εθνικές εκλογές

 

Η ουσία είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία Θεσσαλονίκης διαμορφώνονται εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες. Οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και οι εξωκοινοβουλευτικοί Νίκος Ταχιάος και Νίκος Παπαϊωάννου, αποκτούν άτυπο προβάδισμα στην εσωκομματική κούρσα έναντι των υπολοίπων βουλευτών και πολιτευτών. Και αυτό έχει τη δική του σημασία στην περίπτωση που οι δυο τελευταίοι (Ταχιάος-Παπαϊωάννου) αποφασίσουν να διεκδικήσουν μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια όταν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Ήδη οι σχετικές φήμες διαδίδονται στα πολιτικά στέκια με ρυθμό… πολυβόλου.  Η μεγάλη αγωνία όλων, πάντως, έγκειται στο γεγονός ότι βάσει των σημερινών ποσοστών, όπως τουλάχιστον καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ στην Α’  Θεσσαλονίκης είναι πιθανό να εκλέξει πέντε με έξι βουλευτές, αντί επτά που αριθμεί σήμερα και στη Β’  Θεσσαλονίκης δυο αντί για τρεις εκλεγμένους. Μοιραία, η μάχη της εκλογής ή της επανεκλογής δυσκολεύει για όλες και όλους, με τον πήχη να ανεβαίνει και το ενδεχόμενο ανακατατάξεων στη μάχη της σταυροδοσίας  τη βραδιά των εκλογών να είναι ορατό.  

Η ανησυχία της «λευκής απεργίας» 

 

Τόσο στην Πειραιώς, όσο και στη Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης έχουν λάβει τα μηνύματα για τους… απογοητευμένους. Το «πολιτικό μασάζ» ξεκίνησε και το μόνιμο μήνυμα που στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι στις μάχες που επίκεινται δεν περισσεύει κανείς. Άλλωστε, το τελευταίο που θέλει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι  «λευκή απεργία» όσων δεν υπουργοποιήθηκαν ή η κατάθεση ενοχλητικών ερωτήσεων στους υπουργούς από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.  

Χρήστος Τσαλικίδης