Οι προεργασίες των κομμάτων για τα ψηφοδέλτια στη Θεσσαλονίκη

18.04.2025 | 08:00
Eurokinissi
Αν και οι εθνικές εκλογές του 2027 απέχουν αρκετά από το… σήμερα, τα επιτελεία των κομμάτων στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει τις προεργασίες.

«Ξεσκονίζουν» παλαιές υποψηφιότητες, αξιολογούν νέα πρόσωπα που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να «πέσουν» στη μάχη του σταυρού και επιδιώκουν να φρεσκάρουν  τα ψηφοδέλτια τους με νέο «αίμα», θέλοντας να δείξουν ότι ανανεώνονται. Με λίγα λόγια, σιγά-σιγά, καταστρώνουν τα πλάνα τους για παν ενδεχόμενο.

Στη Νέα Δημοκρατία, όπου σύμφωνα με τα σημερινά ποσοστά εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα εκλέξει έξι βουλευτές αντί για επτά, η πρώτη τετράδα μοιάζει να μην «απειλείται». Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη και Άννα Ευθυμίου παίζουν από θέση ισχύος λόγω και της συμμετοχής τους στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ οι Δημήτρης Κούβελας, Στράτος Σιμόπουλος και Διαμαντής Γκολιδάκης δίνουν τη μάχη της επανεκλογής. Φυσικά κάθε εκλογική αναμέτρηση διαφέρει σημαντικά από την προηγούμενη και οι ισορροπίες αλλάζουν από το ένα λεπτό στο άλλο.

Οι προσθήκες στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο

 

Το ενδιαφέρον στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο αρχίζει μετά τα ονόματα των εκλεγμένων. Ο Συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, έχει «κλειδώσει» την υποψηφιότητά του. Το ίδιο ισχύει για τη Νεφέλη Χατζηιωαννίδου που θα «μετακομίσει» από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε αυτό της Α’  Θεσσαλονίκης. «Κλειδωμένη» είναι και η υποψηφιότητα του σημερινού υφυπουργού Παιδείας και πρώην Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκου Παπαϊωάννου, ενώ όσα ακούστηκαν για την Αλεξάνδρα Σδούκου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη του σταυρού στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Γρεβενά.

Από εκεί και πέρα το τοπίο είναι «θολό» όσον αφορά το Νίκο Ταχιάο, με τον ίδιο να μην ανοίγει τα χαρτιά του αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ακούγεται όλο και πιο έντονα το όνομα της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Βίκυς Χατζηβασιλείου. Όσον αφορά τον πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, η φημολογία περί υποψηφιότητάς του στην Α΄ Θεσσαλονίκης δεν έχει βάση, όπως και το σενάριο που τον ήθελε να διεκδικεί την εκλογή του στη Χαλκιδική.

Ανανέωση στη Θεσσαλονίκη θέλει ο Ανδρουλάκης

 

Διαρκείς είναι οι ζυμώσεις και στο ΠΑΣΟΚ όπου σίγουροι είναι οι εκ μετεγγραφής Ράνια Θρασκιά και Πέτρος Παππάς. Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης είναι επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να ανανεώσει το ψηφοδέλτιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό μέλλον των δυο ιστορικών στελεχών του κόμματος στην Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τον Αντώνη Σαουλίδη, ο τελικός λόγος φέρεται να ανήκει στον ίδιο. Εάν θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος, θα είναι. Ωστόσο, όπως έχουμε γράψει, ο ίδιος φημολογείται πως κάνει αυτοδιοικητικές σκέψεις, ρίχνοντας κρυφές ματιές στον Δήμο Νεάπολης Συκεών. New entry στο «πράσινο» ψηφοδέλτιο πιθανολογείται ότι θα είναι ο Χρήστος Παπαστεργίου, τον οποίο πιέζει έντονα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κάτι αντίστοιχο είναι πιθανό να συμβεί και με τον Θόδωρο Ζαγοράκη ο οποίος συνδέεται με προσωπική φιλία με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά δίπλα στο ονοματεπώνυμο του υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αντίθετα έτοιμος για μια ακόμα εκλογική μάχη είναι ο Πέτρος Λεκάκης. Σχετικά με τη Βούλα Πατουλίδου, στην περίπτωσή της όλα είναι ανοιχτά. Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τόσο το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή το 2027 όσο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2028. Δεδομένου ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των περιφερειακών, δεν αποκλείεται να δώσει διπλή μάχη σε διάστημα ενός χρόνου.

Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν στο ΣΥΡΙΖΑ

 

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί πολιτική άπνοια. Το ψηφοδέλτιο ξεκινά και τελειώνει στους Χρήστο Γιαννούλη και Κατερίνα Νοτοπούλου. Μετά από αυτούς το… χάος. Η εκτίμηση που υπάρχει ότι με τα σημερινά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει μόλις έναν βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές του 2027, δεν δίνει κίνητρο σε νέα πρόσωπα να μπουν στη βάσανο της κάλπης. Γι’ αυτό και επιχειρείται μια ανακύκλωση προσώπων όπως και η ενεργοποίηση παλαιότερων στελεχών που έχουν αποσυρθεί. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος -λέγεται ότι- δέχεται διακριτικές πιέσεις να επανακάμψει. Κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο επί του παρόντος, δίχως ο ίδιος να κλείνει την πόρτα της παροχής βοήθειας όπου του ζητηθεί ως απλό στέλεχος του κόμματος και όχι ως εκ νέου υποψήφιος.   

 

Χρήστος Τσαλικίδης