Θεσσαλονίκη: Η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας το βασικό ζητούμενο στη σύσκεψη Γκιουλέκα - Πρυτάνεων

Πολιτική

10.02.2025 | 15:21
Ακούστε το άρθρο 8'
10.02.2025 | 15:21
Ακούστε το άρθρο 8'
Οι πέντε πρυτάνεις των πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας με τον υφυπουργό Εσωτερικών
Σε δύο κομβικούς άξονες κινήθηκε η πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/2) στο ΥΜΑΘ υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών (αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας - Θράκης) Κωνσταντίνο Γκιουλέκα με τους πέντε Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χαράλαμπος Φείδας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Στέλιος Κατρανίδης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), Σταμάτης Αγγελόπουλος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μάρης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο κ. Γκιουλέκας μετά το πέρας της σύσκεψης "με τους κ. Πρυτάνεις συζητήσαμε για πολλά ζητήματα που απασχολούν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βορείου Ελλάδος, αλλά καταλήξαμε σε δύο πολύ βασικούς άξονες. Πρώτον, μέσα στην άνοιξη θα δημιουργήσουμε μια εκδήλωση, μέσα από την οποία θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το πολύπλευρο έργο των Πανεπιστημίων στους τομείς της γνώσης και της έρευνας, ενώ ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάγκη διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με την παραγωγή, την γνώση και την έρευνα. Πάντα σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς, τα επιμελητήρια κ.α.". 

Επίσης αναφερόμενος στην ιδέα της ίδρυσης πανεπιστημιακής έδρας "Μεγάλου Αλεξάνδρου" ο υφυπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε πως "για αυτό το ζήτημα υπάρχει κοινό όραμα από όλους μας και είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε, γιατί λείπει μια τέτοια έδρα από την Β. Ελλάδα".

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας υπογράμμισε πως "στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγάλου χώρου έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή μας, αλλά και το πώς θα συνεργαστούμε με φορείς για την διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια", ενώ ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Φώτης Μάρης συμπλήρωσε πως "υπάρχουν νέες προοπτικές που θα ενισχύσουν τη θέση των πανεπιστημίων σε ένα διεθνές περιβάλλον. Είναι κρίσιμος παράγοντας αυτός για τα επόμενα πολλά χρόνια και καθοριστικός για να συνεχιστεί η ανάπτυξη". 

"Κάναμε μια πολύ σημαντική συζήτηση για να αναδείξουμε τον ρόλο των πανεπιστημίων στην κοινωνία μας, καθώς αποτελούν βασικό παράγοντα στην προσέλκυση νέων επιχειρηματιών. Είμαστε πάντα σε συνεργασία με το ΥΜΑΘ για την άναληψη κοινών πρωτοβουλιών. Έχουμε πετύχει ήδη πολλά αλλά όλοι μαζί συντονισμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα" σημείωσε από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στέλιος Κατρανίδης, για να συμπληρώσει ο Θεόδωρος Θεοδουλίδης (Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), ότι "σε έναν διεθνοποιημένο περιβάλλον τα πανεπιστημία είναι ανάγκη να προσελκύσουν αλλοδαπούς φοιτητές που θα συνδεθούν άμεσα με την επιχειρηματικότητα. 

Τέλος ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙΠΑΕ) Σταμάτης Αγγελόπουλος τόνισε πως "οι δυνατότητες κοινών δράσεων είναι μεγάλες και αφορούν τις συνθήκες βελτίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι η ανάπτυξη ενός δικτύου μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων θα βοηθήσει στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας". 

Θωμάς Καλέσης