27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σινεμά

Ακούστε το άρθρο 8'
16:08
Ακούστε το άρθρο 8'
Η πρώτη μεσαίου μήκους ελληνική ταινία φτιαγμένη εξ ολοκλήρου μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα «έξυπνο» σπίτι – εικαστική εγκατάσταση, καθώς και πολλές ακόμη ταινίες και συζητήσεις με θέμα την επανάσταση της Α.Ι. θα παρουσιαστούν σε αφιέρωμα με τίτλο «ΑΙ, μία αναπόδραστη νοημοσύνη» που διοργανώνει το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (6-16 Μαρτίου 2025).

«LAUREN: AnyoneHome?» είναι ο τίτλος της εντυπωσιακής εικαστικής εγκατάστασης, που θα παρουσιαστείστο MOMus-Πειραματικό ΚέντροΤεχνών (Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Δημιουργός της εγκατάστασης η Αμερικανίδα Lauren Lee McCarthy, η οποία δημιούργησε ένα «έξυπνο» σπίτι και έβαλε σε αυτό εθελοντές συμμετέχοντες. Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο με κάμερες, μικρόφωνα, ηχεία και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές η McCarthy παρατηρούσε τους «κατοίκους» του σπιτιού και παρενέβαινε στις ζωές τους, σχολίαζε, έδινε συμβουλές, άλλαζε τον φωτισμό. Ήθελε να είναι μία προσωπική βοηθός που αναγνώριζε τις ανάγκες των ανθρώπων και ανταποκρινόταν σε αυτές με χιούμορ και ενσυναίσθηση. Ταυτόχρονα, όμως, εισέβαλε στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων ως συνεχής παρατηρητής.

Μέσα από αυτήν την εμπειρία, το «LAUREN»προσκαλεί το κοινό να σκεφτεί τη σχέση του με την τεχνολογία και τον έλεγχο που εκείνηασκεί στον προσωπικό του χώρο, ενώ  προσεγγίζει κριτικά την Τεχνητή Νοημοσύνη καιεπανεξετάζει πώς η ανθρωπότητα, η φύση και η τεχνολογία μπορούν να συνυπάρχουν.

Οι ταινίες

Στο αφιέρωμα του 27ου ΦΝΘ θα προβληθούν ταινίες που διερευνούν πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ανάμεσά τους και οι:

-The Hexagonal Hive and a Mouse in a Maze σε σκηνοθεσία της ΤίλνταΣουίντον, ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μηχανισμούς της μάθησης και στο πώς αυτή επηρεάζεται από την τεχνολογία.

-The Biography of a Software του Γιώργου Δρίβα, μια οπτικοακουστική συνομιλία με ένα έξυπνο λογισμικό. Είναι η πρώτη μεσαίου μήκους ελληνική ταινία φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από ΑΙ.

-About a Hero, μεταφορά ενός σεναρίου γραμμένου απόμηχανή AI, η οποία έχει μελετήσει το έργο του Βέρνερ Χέρτσογκ.

Masterclass: Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Κυριακή 9 Μαρτίου, στις 12:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, θα διοργανωθεί το masterclass AI and ART EXPERIENCE powered by TELEKOM με θέμα «Η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην τέχνη». Η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, ο εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Τεχνολογίας Γιάννης Σταματέλλος, ο τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας και η καλλιτέχνις και καθηγήτρια στο UCLA Lauren Lee Mc Carthy, θα συζητήσουν για τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Το αφιέρωμα πλαισιώνεται με ειδική έκδοση του Φεστιβάλ αφιερωμένη στο ΑΙ, ενώ και το Πρώτο Πλάνο, η εφημερίδα της διοργάνωσης, θα προκύψει ύστερα απόδιάλογο με την τεχνητή νοημοσύνη.

Χρύσα Νάνου