Γίνεται έτσι ένας καθρέφτης που μας δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε στη δύναμη της παραπληροφόρησης. Τι γίνεται όταν τα ψέματα δεν περιορίζονται σε μια μέρα, αλλά ενσωματώνονται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο; Πόσο πραγματικά γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι όχι;
Με αφορμή την Πρωταπριλιά, εκδηλώσεις και κυκλοφορίες νέων βιβλίων μας καλούν να αναλογιστούμε τη σχέση μας με την αλήθεια και το ψέμα. Από την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης μέχρι την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, οι δράσεις αυτές επιχειρούν να αποκαλύψουν ό,τι κρύβεται πίσω από τις κατασκευασμένεςπραγματικότητες.
Σήμερα, Τρίτη 1η Απριλίου 2025, το EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης και το Goethe-Institut Thessaloniki, διοργανώνουν μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας, παράλληλα με ξενάγηση στην έκθεση «Fakeless».
Η εκδήλωση αυτή έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση και να ενισχύσει την κριτική σκέψη των πολιτών μέσω της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα άρθρο μέχρι τέλους; Πόσες φορές έχετε μοιραστεί συνδέσμους χωρίς πρώτα να τους ανοίξετε; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς; Πώς πρέπει να μιλάμε σε ανθρώπους που πιστεύουν σε συνωμοσίες;
Ερωτήματα όπως αυτά θα συζητηθούν στην εκδήλωση. Όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές, τα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, συμβάλλουν στην παραποίηση της πραγματικότητας.Σε έναν κόσμο όπου τα ψέματα, τα fake news έχουν καταστεί απειλή για τη δημοκρατία, η δράση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της ανθεκτικότητας απέναντι στη χειραγώγηση. Η εκπαίδευση προσφέρει εργαλεία σε εκπαιδευτικούς και πολίτες για να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τα ψέματα που "κρύβονται" στα μέσα επικοινωνίας στοχεύοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν τα άτομα να διακρίνουν το ψέμα από την αλήθεια και να αντισταθούν στη χειραγώγηση της πληροφορίας. Η πρωτοβουλία υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της παιδείας και της κριτικής σκέψης προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και την κοινωνία από τις παραποιήσεις της πραγματικότητας.
Βασικός στόχος του προγράμματος «Fakeless» είναι η βελτίωση της συνειδητήςχρήσης των ειδήσεων και των Μέσων Ενημέρωσης από ανθρώπους όλων τωνγενεών. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν με δυνατότητα έκδοσης ψηφιακούπιστοποιητικού παρακολούθησης κατόπιν σχετικού αιτήματος.
Τρίτη 1η Απριλίου 2025, 17.00- 19.00
Βιβλιοθήκη Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66.
«Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες»
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 θα γίνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Σμυρνάκη «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες» (εκδόσεις Διόπτρα) στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση ο συγγραφέας Νικόλας Σμυρνάκης θα συνομιλήσει με αφορμή το βιβλίο του με τον αρχαιολόγο και συγγραφέα Θεόδωρο Παπακώστα.
Η εκδήλωση υπόσχεται να αποδομήσει κλισέ και στερεότυπα που καθορίζουν τις αντιλήψεις μας. Μέσα από στοχασμούς και προσωπικές εμπειρίες, ο συγγραφέας καλεί το κοινό να δει τον κόσμο «ανάποδα», εξετάζοντας αλήθειες που έχουμε θεωρήσει δεδομένες στη ζωή μας και οι οποίες, σύμφωνα με τον Νικόλα Σμυρνάκη, ίσως να είναι απλώς ψέματα που έχουμε αποδεχτεί χωρίς αμφισβήτηση.
Στο βιβλίο του ο συγγραφέας αναλύει 23 «αλήθειες» που έχουν καταγραφεί στην κοινωνία και αναρωτιέται αν είναι όντως αληθινές. Μέσα από αυτή την προσέγγιση, προτείνει μια διαδικασία αμφισβήτησης και ανατροπής των παγιωμένων αντιλήψεων, ενθαρρύνοντας τον αναγνώστη να εξετάσει ξανά όσα θεωρεί αυτονόητα. Ειδικά στη σημερινή εποχή, που η πληροφορία και η γνώση διαδίδονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι κρίσιμο να μάθουμε να αμφισβητούμε την αλήθεια και να ξεχωρίζουμε το ψέμα.
Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, 18.30
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης και Σβώλου).
Γιατί λέμε ψέματα
«Ανάμεσα σε ψεύτες» είναι ο τίτλος ενός καινούργιου βιβλίου του Thomas Erikson (εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου)που προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει αύριο, Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 στα βιβλιοπωλεία.
Το βιβλίο προσφέρει μια διαφορετική οπτική στο φαινόμενο του ψέματος και για το πώς το ψέμα επηρεάζει την κοινωνία μας καθώς και τις προσωπικές μας σχέσεις. Ο Σουηδός συγγραφέας Thomas Erikson, γνωστός για το bestseller του «Ανάμεσα σε ηλίθιους» είναι ειδικός στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Στο νέο του βιβλίο εξετάζει τις ψυχολογικές αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους να λένε ψέματα ακόμη κι όταν γνωρίζουν ότι αυτό είναι λάθος. Στην έρευνά του, ο συγγραφέας αποκαλύπτει ότι το ψέμα είναι συχνά ένα εργαλείο για την προστασία του εαυτού μας ή για να αναδείξουμε την καλύτερη εικόνα του εαυτού μας κι αυτό δεν είναι πάντα χωρίς συνέπειες. Εστιάζοντας στους βαθύτερους λόγους που οδηγούν στην εξαπάτηση και τον αντίκτυπο που αυτή έχει στις σχέσεις μας, το βιβλίο προσκαλεί τους αναγνώστες να ανακαλύψουν πώς να αναγνωρίζουν τους ψεύτες και να διαλύουν την εξαπάτηση στη ζωή τους. Προτείνει μάλιστα συγκεκριμένες στρατηγικές που βασίζονται σε ψυχολογικά μοντέλα συμπεριφοράς.