Όπως σημειώνει για τη δουλειά του καλλιτέχνη η ιστορικός Τέχνης, Κοινωνική ανθρωπολόγος Σοφία Χρυσαφοπούλου, «ο στατικός χαρακτήρας του χρώματος αντιπαραβάλλεται με την κίνηση που προσδίδουν οι κυματοειδείς ή οι διαγώνιες γραμμές, με σκοπό να δημιουργήσουν μια οπτική αποτύπωση του ήχου, και παράλληλα, του χρόνου».
«Η λέξη flow (ροή) σημαίνει για εμένα κίνηση και συνάμα ζωή. Θεωρώ πως η δημιουργία και η παραγωγή έργου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον χρόνο και την κίνηση, είναι κάτι ζωντανό», εξηγεί ο Ηλίας Βασιλός στη συνέντευξή του στα Μακεδονικά Νέα. «Αυτές οι έννοιες αποτυπώνονται στο έργο μου μέσω της ίδιας της δημιουργικής διαδικασίας, μίας επαναλαμβανόμενης γραφής που ρέει στην επιφάνεια του καμβά και στον χρόνο. Εδώ αξίζει να αναφερθώ στην φράση του Ηράκλειτου (535 – 475 π.Χ. ) “Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν”. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι μίας κοσμικής ροής».
Waveform, σπρέι και ξύλο, 97x285x4 εκ. 2023
Συνέντευξη στη Χρύσα Νάνου
-Στα έργα σας συγκλίνουν η γεωμετρία και το συναίσθημα, η δομή και η ρευστότητα. Πώς ισορροπείτε ανάμεσα σε αυτά τα δίπολα;
Ανέκαθεν οι καλλιτέχνες, αλλά και γενικά οι άνθρωποι καλούμαστε να ισορροπήσουμε μεταξύ διπόλων. Είναι μέρος της ζωής και της φύσης. Σε κάθε μορφή τέχνης στόχος πάντα ήταν και θα είναι η δημιουργία σύνθεσης. Έτσι κι εγώ καλούμαι μέσω του έργου μου να βρω κάθε φορά τη χρυσή τομή ανάμεσα σε στοιχεία και έννοιες, όπως η δομή, η ρευστότητα, η κίνηση, ο παλμός, ο χώρος, το άπειρο, ώστε να επιτευχθεί μία αρμονική σύνθεση.
-Τα χρώματα στους πίνακές σας δίνουν την αίσθηση παλμών ή κυμάτων. Πώς αντιλαμβάνεστε τη σχέση χρώματος - ήχου - μουσικής;
Τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου συνδέονται όλα με τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος δεχόμενος ερεθίσματα ήχου - μουσικής μέσω του αισθητήριου της ακοής δημιουργεί συνειρμικά εικόνες. Στο έργο μου, μέσω της αρμονίας των χρωμάτων και της επανάληψης σημείων σε ακολουθίες δημιουργείται μία ψευδαίσθηση παλμού, κίνησης και κυμάτων. Κάπου εκεί, σε αυτό το αντιληπτικό όριο θεωρώ ότι δημιουργείται και η σχέση της εικόνας με τον ήχο.
Information sequences, λάδια σε καμβά, 140x200 εκ. 2025
-Θα μας εξηγήσετε την τεχνική σας; Με ποια υλικά δουλεύετε;
Γενικά στο σύνολο της εικαστικής μου πρακτικής τα τελευταία χρόνια οι τεχνικές και τα υλικά ποικίλουν. Στη συγκεκριμένη έκθεση συναντά κανείς ζωγραφικά έργα με σπρέι, ακρυλικά και λάδια σε καμβά ή σε ξύλο και γλυπτά από ξύλο επιζωγραφισμένα με σπρέι. Κάποιες από τις τεχνικές που χρησιμοποιώ και στις οποίες έχω εντρυφήσει τα τελευταία χρόνια είναι η τεχνική του μασκαρίσματος (stencil) με χαρτοταινίες και χαρτόνια, καθώς και τεχνικές χαρακτικής και αναλογικής εκτύπωσης με λινόλιουμ.
-Το έργο σας παραπέμπει σε μαθηματικές ακολουθίες, δυαδικό κώδικα και ψηφιακές δομές. Είναι αυτό ένα σχόλιο για την εποχή μας;
Ως καλλιτέχνης περισσότερο προσπαθώ να κατανοήσω την εποχή μου, παρά να τη σχολιάσω. Θεωρώ πως αυτός θα πρέπει να είναι ένας από τους ρόλους της Τέχνης. Έτσι από αυτήν τη σκοπιά του παρατηρητή, δανείζομαι στοιχεία από τη γλώσσα της εποχής μου, όπως ο δυαδικός κώδικας και οι ψηφιακές δομές και στοιχεία από την Ιστορία, με στόχο να δημιουργήσω μία νέα, διαφορετική οπτική θέασης του κόσμου για εμένα και τον θεατή.
-Τι ρόλο παίζει ο χρόνος στη δουλειά σας -τόσο ως θεματική όσο και ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας;
Μέσα από τη διαδικασία της επανάληψης στοιχείων - μονάδων που ρέουν και αλληλοκαλύπτονται εμφανίζονται ακολουθίες και πλέξεις στα έργα, δημιουργώντας έτσι μία στενή σχέση με τον χρόνο. Γεννιέται ένας διάλογος μεταξύ της στιγμής και της ύλης, του τυχαίου και της λογικής.
-Από την Πτολεμαΐδα στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο Βερολίνο – πόσο επηρέασαν οι τόποι (και ενδεχομένως οι συναντήσεις εκεί) την καλλιτεχνική σας ταυτότητα;
Ως εικαστικός και παρατηρητής αναπόφευκτα επηρεάζομαι συχνά από τον τόπο στον οποίο ζω και δημιουργώ. Εικόνες, άνθρωποι, κουλτούρες έχουν γίνει μέρος της πορείας μου στον χρόνο και κατ’ επέκταση στο εικαστικό μου έργο. Χρώματα, εμπειρίες, ανθρώπινες σχέσεις και μνήμες είναι κάποια από τα βασικά ερεθίσματα που μου δίνουν έμπνευση για δημιουργία έργων.
Έκθεση «Flows» - Φωτογραφία Χριστόφορος Δουλγέρης
Ο καλλιτέχνης
Γεννημένος το 1989 στην Πτολεμαΐδα, ο Ηλίας Βασιλός αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων: Spatial Structures (Εικαστικός Κύκλος – ΔΛ, 2024), Between Space and Time (DL Gallery, 2022), Fragmentation (Depo Darm, 2018), ArtAthina, 4η Art Thessaloniki, Βραβεία Mataroa. Επίσης έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΦΥΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, την Τρίερ και το Βερολίνο.
Timeflows, λάδια σε καμβά, 130x150 εκ. 2024
Η έκθεση στη ΔΛ GALLERY (Μεσολογγίου 55Α, Πειραιάς) θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουνίου 2025.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Παρασκευή 12:00-19:30, Σάββατο 12:00-16:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.