Παγκοσμια Ημερα Στοματικης Υγειας

1 στους 2 με νόσημα στη στοματική κοιλότητα - Η ανάγκη για πρόληψη και οι δράσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ακούστε το άρθρο 8'
20.03.2025 | 08:00
Φωτογραφία αρχείου
/Shutterstock
Περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κάποια πάθηση της στοματικής κοιλότητας.

Είτε πρόκειται για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω της αντίληψης «επισκέπτομαι τον οδοντίατρο μόνο εάν πονάω», η στοματική υγιεινή φαίνεται να πάσχει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την κοινωνική ζωή και την οικονομία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία καταδεικνύουν πως πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από στοματικές παθήσεις, με 2,3 δισεκατομμύρια άτομα να υποφέρουν από μη θεραπευμένη τερηδόνα και πάνω από 530 εκατομμύρια παιδιά να αντιμετωπίζουν ανεπεξέργαστη τερηδόνα. Επιπλέον, 796 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από περιοδοντικές νόσους, ενώ οι καρκίνοι του στόματος οδηγούν σε περίπου 180.000 θανάτους ετησίως.

Μάλιστα, η οικονομική επιβάρυνση που οφείλεται στις στοματικές παθήσεις λόγω της κακής στοματικής υγείας αντιστοιχεί παγκοσμίως σε 545 δισ δολάρια ΗΠΑ, σε άμεσο και έμμεσο κόστος, κατατάσσοντας την κακή στοματική υγεία μεταξύ των πιο δαπανηρών τομέων της υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μολονότι σε συγκεκριμένες χώρες έχει σημειωθεί πρόοδος, η επιβάρυνση από την κακή στοματική υγεία παραμένει, ιδίως μεταξύ των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Πιο οικονομική η πρόληψη από την θεραπεία

 

Σε μια προσπάθεια μεταστροφής της δεσπόζουσας λογικής της θεραπείας και όχι της πρόληψης, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προχωρά σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις στα Οδοντιατρεία των μελών του ΟΣΘ για δύο εβδομάδες, από 20/3 έως 4/4.

Μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κούγιας, υπογραμμίζει πως η πρόληψη είναι συμφέρουσα από κάθε άποψη.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι η πρόληψη, γιατί η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία», σημειώνει αρχικά και εξηγεί: «Δυστυχώς οι Έλληνες δεν το έχουμε στην κουλτούρα μας να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο ως προληπτικό μέτρο, αλλά πηγαίνουμε συνήθως όταν η κατάσταση έχει προχωρήσει. Γι' αυτό και έχει συνδεθεί ο οδοντίατρος με φοβίες για τον πόνο. Στην πραγματικότητα αν το σκεφτούμε πηγαίνουμε σε αυτόν με πόνο και φεύγουμε χωρίς πόνο. Οπότε θα έπρεπε αυτές οι φοβίες να σταματήσουν».

Όπως επισημαίνει ο κ. Κούγιας, σημαίνοντα ρόλο στην παράλειψη της πρόληψης διαδραμάτισε -και συνεχίζει- να διαδραματίζει η οικονομική κατάσταση στην οποία ίσως βρίσκονται αρκετοί ασθενείς.

«Η ελληνική οδοντιατρική υγεία δυστυχώς δεν καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, είμαστε μια χώρα η οποία βίωσε έντονες οικονομικές κρίσεις και πάνω που πήγαμε να ορθοποδήσουμε ήρθε  ο Covid-19», δηλώνει, επισημαίνοντας πως η πρόληψη είναι πολύ οικονομικότερη από τη θεραπεία.

 

Δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου

 

Οι δράσεις του Συλλόγου δεν επικεντρώνονται μόνο γύρω από τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, αλλά εκτείνονται σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αγγίζουν όλους τους τομείς της κοινωνίας -από σχολεία και Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων έως και συνεργασίες με φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως τα παιδικά χωριά SOS- καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου επισκεπτόμαστε σχολεία, αλλά και ΚΑΠΗ. Εκεί προβάλουμε όλα τα θέματα στοματικής υγείας, εξηγούμε τις νόσους και απαντούμε σε ερωτήσεις. Παράλληλα, προσπαθούμε να βοηθούμε διάφορους φορείς. Μας ζητήθηκε από τον Άγιο Στυλιανό να εξετάσουμε τα παιδάκια που φιλοξενούνται εκεί. Πήγαμε και είδαμε ότι είχαν όλα εξαιρετική στοματική υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει εξαιρετική φροντίδα εκ μέρους του ιδρύματος. Θέλαμε να βοηθήσουμε με κάποιον τρόπο και ρωτήσαμε τι χρειάζονται. Είδαμε ότι μία ωραία προσφορά θα ήταν ένας απινιδωτής. Επίσης, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να φροντίζουμε την περίθαλψη των παιδιών των Παιδικών Χωριών SOS στο Πλαγιάρι και να προσπαθούμε για το καλύτερο για τη στοματική τους υγεία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΣΘ.

Κληθείς να στείλει το δικό του μήνυμα επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας, ο κ. Κούγιας υπενθυμίζει πως όσο καλός κι αν είναι ένας οδοντίατρος, δεν μπορεί να προσφέρει, παρά μόνο να προσομοιάσει αυτό που η φύση χάρισε δωρεάν απλόχερα. «Καλό είναι να σώσουμε ό,τι έχουμε στο στόμα μας πριν χρειαστεί να το υποκαταστήσουμε με κάτι άλλο», επισημαίνει καταληκτικά.  

Ευφροσύνη Καζεπίδου