Αυτό προκύπτει από μια πρόσφατη μελέτη (https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridgecore/content/view/A11392F65C78C20A7C2FA8BA1B5B7AAC/S0007114523002787a.
pdf/smartphone-survey-data-reveal-the-timecourse-of-changes-in-mood-outcomesfollowing-vitamin-c-or-kiwifruit-intervention-in-adults-with-low-vitamin-c.pdf) που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition και αναδεικνύεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Go Greener, Feel Better».
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι η καινοτόμος προσέγγισή της: οι ερευνητές χρησιμοποίησαν smartphones για να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές στη διάθεση των συμμετεχόντων. Η διαρκής παρακολούθηση μέσω εφαρμογών καταγραφής διάθεσης και ενέργειας τους επέτρεψε να παρατηρήσουν τις άμεσες επιδράσεις που είχε η κατανάλωση ακτινιδίων. Στο τέλος της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ακτινίδια καθημερινά παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη διάθεσή τους, αυξημένη ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση μέσα σε λίγες μόλις μέρες.
Σύφωνα με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής καμπάνιας «Go Greener, Feel Better», το ακτινίδιο μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος φρούτο, ωστόσο είναι τεράστιο σε θρεπτική αξία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μόλις ένα μεσαίο ακτινίδιο καλύπτει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C – μια βιταμίνη που δεν είναι απαραίτητη μόνο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στη μείωση του άγχους και της κούρασης, ενώ συντελεί στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.
Η διατροφική αξία, ωστόσο, του ακτινίδιου δεν περιορίζεται σε αυτό. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν την καρδιαγγειακή
υγεία και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου − κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η σύνδεση του εντέρου με την ψυχική υγεία είναι πλέον αποδεδειγμένη επιστημονικά. Η καλή υγεία του εντέρου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να ενισχύσει τη διάθεση, προσφέροντας φυσική ώθηση στο σώμα και στις εγκεφαλικές λειτουργίες.
Το ακτινίδιο στη διατροφή
Η προσθήκη του ακτινίδιου στη διατροφή είναι εύκολη, ενώ οι ειδικοί παραθέτουν μερικές ιδέες:
• Πρωινό boost: Φρέσκο ακτινίδιο στο γιαούρτι ή στο smoothie για μια γλυκιά και αναζωογονητική αρχή στην ημέρα.
• Midday snack: Ακτινίδιο στα δύο με το... κουταλάκι. Ένα γρήγορο, δροσερό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά σνακ.
• Σαλάτα με twist: Ακτινίδιο σε σαλάτες με πράσινα λαχανικά και ξηρούς καρπούς για έξτρα δόση ενέργειας.
Η καλή διάθεση ξεκινά από το πιάτο
Η σύνδεση της διατροφής με τη διάθεση γίνεται όλο και πιο αποδεκτή στην επιστημονική κοινότητα. Η μελέτη στο British Journal of Nutrition επιβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε περίπλοκες λύσεις ή χημικά σκευάσματα για να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία, αφού ένα φρούτο, όπως το ακτινίδιο, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.
Η βιταμίνη C, σε συνδυασμό με τα άλλα θρεπτικά συστατικά του ακτινίδιου, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στην αύξηση
της θετικής διάθεσης, κάτι που καθιστά το φρούτο αυτό κρίσιμο «όπλο» στην καθημερινή μάχη με το άγχος και τη χαμηλή ενέργεια.
Να σημειωθεί ότι με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&VConsumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές διατροφικές πρακτικές. Το πρόγραμμα διαρκεί 3 χρόνια και φορέας υλοποίησης είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου.