Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα: Τα ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά, ο εμβολιασμός και οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Υγεία

19.02.2025 | 08:00
Ακούστε το άρθρο 8'
19.02.2025 | 08:00
Ακούστε το άρθρο 8'
Ανησυχία προκαλούν οι θάνατοι της 54χρονης στον Πύργο και του 20χρονου στην Πάτρα από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα. Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας και των δύο ατόμων ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να κρατηθούν στη ζωή και να καταλήξουν μέσα σε λίγες ώρες, αφότου έφτασαν στο νοσοκομείο.

Ο παιδίατρος και παιδοπνευμονολόγος, Δήμος Γίδαρης, μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, εξήγησε ότι η μηνιγγίτιδα είναι μία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που αφορά τις μήνιγγες που είναι οι ιστοί που περιβάλλουν τον εγκέφαλο.

Η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε ιούς ή μικρόβια, συνήθως αφορά μικροβιακές μηνιγγίτιδες και ως επί το πλείστον μηνιγγίτιδα τύπου Β.  

Όσον αφορά στον επιθετικό προσδιορισμό «κεραυνοβόλος», ο ειδικός σημείωσε ότι αποκαλείται έτσι λόγω της ταχείας επιδείνωσης της κλινικής εικόνας των ασθενών.

«Kεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα μπορεί να κάνει οποιαδήποτε μικροβιακή μηνιγγίτιδα, όχι μόνο ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β»

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούν περισσότερη ανησυχία απ’ ότι άλλα χρόνια»

Όπως είπε ο κ. Γίδαρης, ο θάνατος οποιουδήποτε συνανθρώπου μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Όμως, πρόσθεσε, ότι οι ειδικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο παρόμοια περιστατικά. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούν περισσότερη ανησυχία απ’ ότι άλλα χρόνια. Δικαιολογούν εγρήγορση και εμβολιασμό όλων των ευπαθών ομάδων και του περιατρικού πληθυσμού με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά και ο εμβολιασμός

«Υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον των γονιών να γίνονται τα εμβόλια. Ειδικά την περίοδο που ακούγονται τέτοια περιστατικά, το ενδιαφέρον κλιμακώνεται», υπογράμμισε ο κ. Γίδαρης σχετικά με το εάν οι γονείς επιλέγουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους κατά της μηνιγγίτιδας.

Τα εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα καλύπτονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) του υπουργείου Υγείας. Το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β αποζημιώνεται έως την ηλικία των 18 μηνών. «Αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες, απλώς δεν αποζημιώνεται», αποσαφήνισε ο παιδίατρος και παιδοπνευμονολόγος και τόνισε πως «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα μπορεί να κάνει οποιαδήποτε μικροβιακή μηνιγγίτιδα, όχι μόνο ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β».

Σε περίπτωση που ο γονέας αντιληφθεί τα παρακάτω συμπτώματα στο παιδί του, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα τον παιδίατρο ή να μεταβεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι τα εξής:

-Υψηλός πυρετός που δεν ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά.

-Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης (ένα νωθρό παιδί ή ένα παιδί που είναι ιδιαίτερα ευερέθιστο).

-Εξανθήματα που δεν εξαφανίζονται στην πίεση.

-Κακή γενική εικόνα.

Σημειώνεται ότι παρόμοια είναι τα συμπτώματα και για τους ενήλικες.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη μηνιγγίτιδα ανήκουν άτομα που βρίσκονται συχνά σε χώρους συγχρωτισμού, καθώς και εκείνοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Συγκεκριμένα:

-Παιδιά, φοιτητές, στρατιώτες.

-Άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

-Σύσταση εμβολιασμού για τη μηνιγγίτιδα Β σε παιδιά έως 18 μηνών.

-Σύσταση εμβολιασμού προς όλους όσοι βρίσκονται σε χώρους που συγχρωτίζονται.

«Για τους ενήλικες δεν υπάρχει οδηγία να εμβολιάζονται όλοι, χωρίς να σημαίνει ότι είναι αρνητικό να εμβολιαστούν», είπε ο κ. Γίδαρης.

Πώς μειώνεται η μεταδοτικότητα 

Όπως εξήγησε ο Δήμος Γίδαρης, η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε ιούς και μικρόβια τα οποία μεταδίδονται με τα σταγονίδια.

Προκειμένου να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα, συστήνεται ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, εντατικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή κλειστών χώρων την περίοδο που οι ιογενείς λοιμώξεις έχουν έκσταση και φυσικά ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας.

 

 

Γαβριήλ Χατζηνόπουλος