Κρούσμα μηνιγγίτιδας στη Θεσσαλονίκη: "Φαίνεται να υπάρχει μικρή έξαρση" - Καθοριστικός ο χρόνος διάγνωσης

06.03.2025 | 08:00
Φωτογραφία αρχείου
/Eurokinissi
Εκ νέου ανησυχία προκαλεί νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας που αφορά σε 14χρονο μαθητή στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος νοσηλεύεται από την Τετάρτη, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο.

Η κατάσταση της υγείας του μικρού μαθητή φαίνεται να είναι σταθερή, με τον 14χρονο να νοσηλεύεται στην Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων Παίδων του νοσοκομείο και να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Ήδη από χθες ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ, ώστε οι επαφές του παιδιού να λάβουν χημειοπροφύλαξη.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε, φαίνεται να υπάρχει μία μικρή έξαρση μηνιγγίτιδας»

«Θα πρέπει να ανησυχούμε, φαίνεται να υπάρχει μία μικρή έξαρση μηνιγγίτιδας. Δεν ξέρουμε πού οφείλεται, πιθανόν στην κούραση του οργανισμού από τις πολλές ιώσεις που έχουν μεσολαβήσει όλο αυτό το διάστημα», επισήμανε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, η παιδίατρος Νάντια Παπαδοπούλου.

Και ο γονέας έχει ευθύνη για την απόφαση που θα πάρει για την αμέλεια του εμβολιασμού του παιδιού του

Όπως εξήγησε, η βασική αιτία της μηνιγγίτιδας είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος, για την αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να γίνει εμβολιασμός. «Έχουμε κάνει άλμα ως προς τη βελτίωση των κρουσμάτων λόγω των εμβολίων, παρόλα αυτά έχουμε μεγάλο πρόβλημα για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β», σημείωσε η ίδια.

Για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, το οποίο παρέχεται δωρεάν για παιδάκια έως 18 μηνών. Όλες και όλοι οι οποίοι ανήκουν στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και θέλουν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να το επιβαρυνθούν οικονομικά.

«Δυστυχώς οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν έχουν εμβολιαστεί σωστά. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μειώνονται οι αιτίες που πάνε σε γιατρό. Δεν αρρωσταίνουν και συχνά οπότε δεν επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό. Δεν έχει μπει ακόμη στη συνείδηση του Έλληνα ότι το παιδί δεν χρειάζεται να είναι άρρωστο για να πάει στον γιατρό. Και ο έφηβος, μία ή δύο φορές τον χρόνο, πρέπει να επισκεφθεί γιατρό προληπτικά. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης θα μπορούσαμε να υπενθυμίσουμε τον εμβολιασμό. Αλλά και που το υπενθυμίζουμε, πάνω από το 50% των γονιών δεν αποφασίζει να το κάνει, σκέφτονται το κόστος, την ίδια στιγμή που το εμβόλιο μπορεί να καλύψει τα άτομα σε μεγάλο ποσοστό. Και ο γονέας έχει ευθύνη για την απόφαση που θα πάρει για την αμέλεια του εμβολιασμού του παιδιού του», υποστήριξε η παιδίατρος.

«Ένα άρρωστο παιδί πρέπει να πηγαίνει στον γιατρό το πρώτο 24ωρο»

«Ένα άρρωστο παιδί πρέπει να πηγαίνει στον γιατρό το πρώτο 24ωρο», ξεκαθάρισε η κ. Παπαδοπούλου, απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το πότε θα πρέπει οι γονείς να καταφεύγουν στον παιδίατρο, όταν το παιδί τους εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με την παιδίατρο, συνήθως η μηνιγγίτιδα κάνει την εμφάνισή της σαν μία απλή ίωση. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν κάποιο μπούκωμα, πυρετό και πονοκέφαλο. «Μέσα σε μερικές ώρες ή το πολύ σε ένα 24ωρο αρχίζουν τα ανησυχητικά συμπτώματα που είναι λήθαργος, έμετοι, εξάνθημα. Θα θέλαμε να μη φτάσουμε εκεί. Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να το προβλέψουμε», τόνισε η παιδίατρος.

Οι επιπλοκές της μηνιγγίτιδας

Όπως εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα η παιδίατρος Νάντια Παπαδοπούλου, τα περισσότερα περιστατικά με μηνιγγίτιδα αναρρώνουν πλήρως, ωστόσο υπάρχουν φορές που δημιουργούνται επιπλοκές στον οργανισμό.

«Μπορεί να παρουσιαστούν επιληψία, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα όρασης ή κεφαλαλγίες. Πολύ μεγάλο και σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος διάγνωσης. Πάρα πολλοί γονείς περιμένουν να δουν πώς θα πάει το παιδί τους για μία με δύο μέρες. Δυστυχώς η μηνιγγίτιδα, δεν μας δίνει χρόνο δύο μέρες», δήλωσε η ίδια.

Για την αυχενική δυσκαμψία, η παιδίατρος επισήμανε ότι είναι εμφανής αφού έχει εγκατασταθεί η μηνιγγίτιδα στον οργανισμό, επομένως είναι αναγκαία η επίσκεψη στον γιατρό.

Γαβριήλ Χατζηνόπουλος