«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΡΑΜΠ - ΠΟΥΤΙΝ

Δεν θα μακροημερεύσει η ειρήνη χωρίς τη συμμετοχή μας

Ακούστε το άρθρο 8'
12:26
Ακούστε το άρθρο 8'
Ευρωπαϊκή Ένωση /Eurokinissi
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, δήλωσαν ότι πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την τύχη της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μια δίκαιη συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας θα εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη, αναφέρει ο Guardian.

«Οι κοινοί μας στόχοι θα πρέπει να είναι να θέσουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος. Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης», ανέφεραν επτά ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι.

«Στην Ουκρανία θα πρέπει να δοθούν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ισχυρή διατλαντική ασφάλεια», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ανυπομονούν να συζητήσουν την περαιτέρω πορεία με τους Αμερικανούς συμμάχους τους.

Τραμπ και Πούτιν σήμαναν συναγερμό στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι οι δύο τους είναι έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ραγδαίες εξελίξεις έχουν ανησυχήσει την Ευρώπη, με τον Πούτιν και τον Τραμπ να φαίνεται ότι διαπραγματεύονται το μέλλον της ασφάλειας της ηπείρου πάνω από τα κεφάλια των ίδιων των Ευρωπαίων ηγετών. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ πρόκειται να συναντηθεί με δεκάδες υπουργούς του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση με την ομάδα επαφής των υπουργών Άμυνας για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

«Δεν θα υπάρξει δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στη συνάντηση των υπουργών από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία και η Ευρώπη χρειάζεται να συμμετέχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση πως ο αμερικανός πρόεδρος και ο ρώσος ομόλογός του συζήτησαν τη σύγκρουση.

«Δεν μπορούμε να έχουμε συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας. Διακυβεύεται η ειρήνη στην Ευρώπη, γι' αυτό οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να συμμετέχουν», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό Deutschlanfunk.

Η Ουκρανία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν για να υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία, δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

"Το μόνο που έχουμε ανάγκη είναι ειρήνη. ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΙΡΗΝΗ. Η Ουκρανία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν σε αυτό. ΜΑΖΙ", έγραψε ο Τουσκ στο Χ.

 

Ο ρόλος των δηλώσεων Χέγκσεθ

Η συνάντηση στο Παρίσι, που είχε προγραμματιστεί πριν από εβδομάδες, είχε ως στόχο να περιγράψει την αμυντική στρατηγική της ΕΕ, να συζητηθεί το πώς θα ενισχυθεί η Ουκρανία, να σχεδιάσει μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες και να συζητήσει πώς θα προσεγγίσει τις συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, όταν συναντηθούν σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Όλα αυτά όμως πήγαν περίπατο μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ σχετικά με την προσέγγισή των ΗΠΑ στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σε συνάντηση με τους διεθνείς υποστηρικτές της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι δήλωσε ότι το Λονδίνο άκουσε την «έκκληση Χέγκσεθ προς τα ευρωπαϊκά έθνη να αναλάβουν δράση. Το κάνουμε και θα το κάνουμε». Μετά από διμερή συνάντηση με τον Χέγκσεθ νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανήσει 4,5 δισ.λίρες για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία φέτος, ανέφεραν οι Times.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Zελένσκι δήλωσε στον Guardian ότι η Ευρώπη δεν ήταν σε θέση να προσφέρει ανθεκτικές εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. «Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές», είπε.

Μια πολυεθνική δύναμη αποτροπής που θα εδρεύει στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να είναι 100.000 έως 150.000 άτομα, δήλωσε ο Zelenskyy, αν και αυτό θα είναι πολύ μικρότερο από τα 600.000 και πλέον ρωσικά στρατεύματα στην κατεχόμενη Ουκρανία.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να διαθέσει μια τέτοια δύναμη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στον Guardian. «Αλλά δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τις ΗΠΑ [να δεσμεύσουν στρατεύματα]. Οπότε πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό και να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Ένας άλλος ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε τη θέση των ΗΠΑ που περιέγραψε ο Χέγκσεθ ως «πρόωρη παράδοση», ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να απομείνει προς διαπραγμάτευση, δηλώντας επίσης ότι η ετοιμότητα να προσφερθούν παραχωρήσεις από την Ουκρανία θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να απαιτήσει περισσότερα στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.