Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο για την Αθήνα και τη Λευκωσία, ώστε να πιεστεί το νέο καθεστώς στη Δαμασκό και να απορρίψει τις απαιτήσεις της Άγκυρας για την υλοποίηση των σχεδίων για παράνομη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία, η οποία θα υφαρπάξει σημαντικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ. Με πρότυπο, βεβαίως, το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, κάτι που, εκτός από τα τετελεσμένα εις βάρος της Κυπριακής ΑΟΖ, θα δημιουργούσε και αρνητικό «διαπραγματευτικό κεκτημένο» για τις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με τις επισκέψεις τους στη Δαμασκό και τη συνάντησή τους με τον ισχυρό άνδρα της προσωρινής κυβέρνησης, Αλ Σαράα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Γ. Γεραπετρίτης και Κ. Κόμπος, είχαν μεταφέρει τη σταθερή θέση των δύο χωρών για πλήρη στήριξη της μετάβασης στη Συρία υπό όρους και προϋποθέσεις. Φυσικά, είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχε μια κίνηση όπως η παράνομη οριοθέτηση με την Τουρκία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Δαμασκός, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη φάση που διανύει η χώρα, είναι προφανές ότι δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με την ΕΕ, καθώς η άρση των κυρώσεων είναι ζωτικής σημασίας και για την ίδια την επιβίωσή της.
Το Συμβούλιο αποφάσισε την αναστολή αριθμού περιοριστικών μέτρων λόγω της κατάστασης στη Συρία, προκειμένου να διευκολύνει την εμπλοκή με τη χώρα, τον λαό της και τις επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ανασυγκρότησης, καθώς και να διευκολύνει τις συναφείς χρηματοοικονομικές και τραπεζικές συναλλαγές. Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να παρατείνει επ’ αόριστον την ανθρωπιστική εξαίρεση, ώστε να διευκολύνει περαιτέρω την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Στο πλαίσιο μιας σταδιακής προσέγγισης, και ως επόμενο βήμα, το Συμβούλιο θα αξιολογήσει εάν μπορούν να ανασταλούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το Συμβούλιο: «Θα συνεχίσει να εξετάζει εάν οι αναστολές παραμένουν κατάλληλες, βάσει της στενής παρακολούθησης της κατάστασης στη χώρα και η αξιολόγηση θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που έχει κάνει η Συρία προς μια χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων της λογοδοσίας για τα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Σύρων χωρίς καμία διάκριση, καθώς και του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου».
Με παρέμβαση Αθήνας και Λευκωσίας, το Συμβούλιο επίσης τονίζει στην απόφασή του ότι: «Θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, είναι υψίστης σημασίας η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας να εκπληρώσει τον ρόλο της, διασφαλίζοντας την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ της Συρίας και των γειτόνων της, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της κυριαρχίας και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας».
Επίσης, το Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη η πολιτική διαδικασία να καθοδηγείται από τους ίδιους τους Σύρους και ζητά τον τερματισμό της παρέμβασης αποσταθεροποιητικών ξένων δρώντων στη χώρα, υπενθυμίζοντας τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας.