Ο δορυφόρος Cosmos 2553, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, είχε διάφορες περιόδους που φαίνεται να περιστρέφονται ακανόνιστα τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με δεδομένα ραντάρ Doppler από την εταιρεία παρακολούθησης του διαστήματος LeoLabs και οπτικά δεδομένα από τη Slingshot Aerospace που μοιράστηκαν με το Reuters.
Ο δορυφόρος που πιστεύεται ότι είναι δορυφόρος ραντάρ για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες καθώς και πλατφόρμα δοκιμών ραδιενέργειας, έγινε πέρυσι το επίκεντρο των ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι η Ρωσία εδώ και χρόνια αναπτύσσει πυρηνικό όπλο ικανό να καταστρέψει ολόκληρα δορυφορικά δίκτυα, όπως το τεράστιο σύστημα διαδικτύου Starlink της SpaceX που χρησιμοποιούν τα ουκρανικά στρατεύματα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο σκοπός του Cosmos 2553, αν και ο ίδιος δεν είναι όπλο, είναι να βοηθήσει τη Ρωσία στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού αντιδορυφορικού όπλου. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι αναπτύσσει ένα τέτοιο όπλο και λέει ότι το Cosmos 2553 προορίζεται για ερευνητικούς σκοπούς.
Η Ρωσία, μια ιστορική διαστημική δύναμη που εκτόξευσε τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα το 1961, βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε μια κούρσα ασφαλείας στο διάστημα με τις ΗΠΑ, η οποία, τα τελευταία χρόνια, έχει ενταθεί και έχει εισχωρήσει στη δημοσιότητα, καθώς η τροχιά της Γης γίνεται εστία ανταγωνισμού του ιδιωτικού τομέα και στρατιωτικών τεχνολογιών που βοηθούν τις επίγειες δυνάμεις.
Ο δορυφόρος Cosmos 2553 βρισκόταν σε μια σχετικά απομονωμένη τροχιά περίπου 2.000 χλμ. πάνω από τη Γη, σταθμευμένος σε μια εστία κοσμικής ακτινοβολίας που συνήθως αποφεύγουν οι δορυφόροι επικοινωνιών ή παρατήρησης της Γης.
Η LeoLabs εντόπισε τον Νοέμβριο κάτι που φαινόταν να είναι λανθασμένες κινήσεις του δορυφόρου χρησιμοποιώντας μετρήσεις ραντάρ Doppler από το παγκόσμιο δίκτυο επίγειων σταθμών της. Η εταιρεία αναβάθμισε τον Δεκέμβριο την εκτίμησή της σε «υψηλή εμπιστοσύνη» ότι ο δορυφόρος έπεφτε με βάση πρόσθετα δεδομένα ραντάρ και εικόνες του δορυφόρου που ελήφθησαν από άλλη διαστημική εταιρεία, δήλωσε στο Reuters ο Darren McKnight, ανώτερος τεχνικός συνεργάτης της LeoLabs.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
«Αυτή η παρατήρηση υποδηλώνει έντονα ότι ο δορυφόρος δεν είναι πλέον λειτουργικός», δήλωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, για την ανάλυση της LeoLabs στην ετήσια αξιολόγηση της διαστημικής απειλής που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή και κοινοποιήθηκε στο Reuters.
Ο δορυφόρος έδειξε νωρίτερα σημάδια περίεργης συμπεριφοράς. Το Slingshot, του οποίου το παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων παρακολουθεί το διαστημικό σκάφος από την εκτόξευσή του στις 5 Φεβρουαρίου 2022, εντόπισε κινήσεις τον Μάιο του 2024.
«Η Slingshot παρατήρησε ότι η φωτεινότητα του αντικειμένου έγινε μεταβλητή, υποδεικνύοντας μια πιθανή πτώση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις του Slingshot, το Cosmos 2553 φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με την Belinda Marchand, επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας της εταιρείας.
Παρακολούθηση διαστημικών αντικειμένων σε τροχιά
Οι εμπορικές υπηρεσίες παρακολούθησης του διαστήματος είναι σχετικά νέες, αλλά ταχέως εξελισσόμενες και με μεγάλη ζήτηση, καθώς ο αριθμός των πολιτικών και στρατιωτικών δορυφόρων στο διάστημα εκτοξεύεται στα ύψη.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και οι στρατοί άλλων χωρών, που επιθυμούν να αποφύγουν στρατιωτικούς λανθασμένους υπολογισμούς, έχουν θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την καλύτερη όραση σε τροχιά, ώστε να διακρίνουν καλύτερα μεταξύ διαφόρων τύπων ελιγμών διαστημικών σκαφών και αν τα αντικείμενα είναι πολιτικά ή στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία.
Η Αμερικανική Διαστημική Διοίκηση, η οποία παρακολουθεί αντικείμενα στο διάστημα και έχει καταδικάσει στο παρελθόν ρωσικούς στρατιωτικούς δορυφόρους, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο Cosmos 2553 είναι ένας από τους δεκάδες ρωσικούς δορυφόρους στο διάστημα με ύποπτους δεσμούς με τα στρατιωτικά προγράμματα και τα προγράμματα πληροφοριών της Ρωσίας. Η χώρα έχει θεωρήσει το Starlink της SpaceX, έναν τρομερό αστερισμό χιλιάδων δορυφόρων, ως νόμιμο στρατιωτικό στόχο, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την υπηρεσία σε συνδυασμό με όπλα στο πεδίο της μάχης.
Η Μόσχα, καθώς και η Κίνα και οι ΗΠΑ, διοχετεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές διαστημικές δυνατότητες και δοκιμάζουν μυστικά μια σειρά από τεχνολογίες σε τροχιά που θα μπορούσαν να έχουν εχθρικές στρατιωτικές χρήσεις, προκαλώντας ανησυχίες για λανθασμένους υπολογισμούς και νόμους περί δικαιολογημένης στόχευσης σε περίπτωση μιας μελλοντικής διαστημικής σύγκρουσης.
Η Μάλορι Στιούαρτ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων, την αποτροπή και τη σταθερότητα υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πέρυσι ότι η Ρωσία «εξετάζει την ενσωμάτωση πυρηνικών όπλων στα αντιδιαστημικά της προγράμματα».
Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις πληροφορίες δήλωσαν ότι η χρονική στιγμή των ισχυρισμών βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην εκτόξευση ενός δορυφόρου που προσδιόρισαν ως Cosmos 2553, η οποία κλιμάκωσε την κατανόηση της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη της Ρωσίας στο πρόγραμμα.