Τι προσδοκά η αγορά της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση

25.04.2025 | 08:00
Shutterstock
Η συζήτηση που ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα, μετά τα στοχευμένα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και εκείνα που έπονται τον Σεπτέμβριο, από το βήμα της ΔΕΘ, για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της αγοράς της Θεσσαλονίκης αναφορικά με το τι προσδοκά από την κυβέρνηση.

Τα «θέλω» της συνοψίζονται στις λέξεις «όραμα», «λύσεις», «βάσεις για ένα δυναμικό μέλλον», «ενίσχυση της εξωστρέφειας» και… ανοιχτά αυτιά. Αυτά ζητούν οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, με τον κάθε έναν από αυτούς να θέτει προτεραιότητες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου.

Τι ζητά το επιχειρείν και ο τουρισμός

 

Βιομηχανίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, για παράδειγμα, προτάσσουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανάσχεσης του ενεργειακού κόστους και βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου στο σκέλος των καθυστερήσεων στην καταβολή των επιδοτήσεων. Από τη δική τους πλευρά οι φορείς του τουρισμού ζητούν να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση αναμονής των οδηγών στις πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα, να αναβαθμιστούν σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές οι συνοριακοί σταθμοί και να προχωρήσει εντός χρονοδιαγραμμάτων η σύνδεση του τερματικού σταθμού του Μετρό στη Μίκρα με το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Πώς αντιδρά η αγορά ακινήτων

 

Από τη δική της πλευρά η αγορά των ακινήτων προσβλέπει στην άμεση ολοκλήρωση των μεγάλων έργων ανάπλασης που υλοποιούνται, σχεδιάζονται και δρομολογούνται, από το στρατόπεδο Γκόνου, την παλιά ζυθοποιία του ΦΙΞ, μέχρι τη ΔΕΘ, την πλατεία Ελευθερίας και τη νέα Παραλία. Όπως σημειώνουν παράγοντές της, η παράδοση αυτών των έργων θα δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάκαμψη των τιμών στα ακίνητα και τη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών. Προσθέτουν, δε, ότι η αστική αναζωογόνηση θα αλλάξει αισθητικά όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο που αποτελεί τη «βιτρίνα» της Θεσσαλονίκης.

«Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος προκειμένου η Θεσσαλονίκη να γίνει πιο ανταγωνιστική και να θέσει τις βάσεις να εξελιχθεί σε πραγματικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και μακροπρόθεσμη ευημερία» σημειώνουν θεσμικοί εκπρόσωποι της αγοράς της πόλης.

Η εξωστρεφής Θεσσαλονίκη

 

Όπως εξηγούν, με αυτόν τον τρόπο η Θεσσαλονίκη θα γίνει πιο εξωστρεφής και θα μπορέσει να προχωρήσει στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με βαλκανικές και ευρωπαϊκές πόλεις, αξιοποιώντας τη δυναμική της γεωγραφικής θέσης της που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

Και καταλήγουν: «Μέσα από έναν συνδυασμό ενίσχυσης των υποδομών, προώθησης της επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης του τομέα της καινοτομίας και ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής, η πόλη μας θα βιώνει μια δυναμική ανοδική πορεία».

Χρήστος Τσαλικίδης