Καταδίκη Λεπέν: Δηλώσεις στήριξης από Κρεμλίνο, Σαλβίνι και Όρμπαν

Ακούστε το άρθρο 8'
31.03.2025 | 14:51
Shutterstock
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις στήριξης της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν από το Κρεμλίνο, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον Ιταλό αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Η Λε Πεν κρίθηκε ένοχη σήμερα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος από δικαστήριο του Παρισιού και καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με άμεση ισχύ.

«Είμαι Μαρίν!» έγραψε ο εθνικιστής Όρμπαν με ανάρτηση στο Χ, εκφράζοντας τη στήριξή του έτσι στην Λε Πεν.

Ο Σαλβίνι έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου» των Βρυξελλών σχετικά με, όπως είπε, την πηγή της καταδίκης της Λε Πεν. «Όσοι φοβούνται την κρίση των ψηφοφόρων συχνά καθησυχάζονται από την κρίση των δικαστηρίων. Στο Παρίσι, καταδίκασαν την Μαρίν Λε Πεν και θα ήθελαν να την αποκλείσουν από τον πολιτικό βίο. Ένα άσχημο σενάριο που βλέπουμε και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία», είπε ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς, της Λέγκας.

«Όντως, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολουθούν το μονοπάτι της παραβίασης δημοκρατικών κανόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για την καταδίκη της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς.

«Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε σε εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, δεν το έχουμε κάνει ποτέ», είπε ο Πεσκόφ, παρά τους ισχυρισμούς του Παρισιού για πολλαπλές ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι κόμμα της Λε Πεν, ο Εθνικός Συναγερμός (RN), πήρε δάνειο από ρωσική τράπεζα το 2014, εγείροντας υποψίες για επιθυμία του Κρεμλίνου να υποστηρίξει το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα. Η Λε Πεν για χρόνια επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Τον Ιούνιο του 2023, έκθεση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατήγγειλε τη «μακροχρόνια και σταθερή» σύνδεση του RN με τη Ρωσία και τις «συχνές επαφές» μεταξύ βουλευτών του RN και Ρώσων αξιωματούχων. Η Λε Πεν τότε καταδίκασε την έκθεση ως «ανέντιμη» και «πολιτικοποιημένη».

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς έγινε δεκτή από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Μαρτίου 2017 στο Κρεμλίνο, λίγες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, εκλογές που η Λε Πεν έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατά της Ουκρανίας το 2022, η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς έχει λάβει ωστόσο αποστάσεις από την Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ