Τα άλλοτε ζωντανά εργοστάσια και βιοτεχνίες μετατρέπονται σε κτίρια-φαντάσματα, ενώ πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ή να αντέξουν το υψηλό κόστος λειτουργίας και βλέπουν τα ακίνητά τους να οδηγούνται στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών.
Το φαινόμενο αυτό βέβαια επηρεάζει σημαντικά την τοπική οικονομία, την απασχόληση αλλά και τη βιομηχανική δραστηριότητα στην κάθε περιοχή. Η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, οι Σέρρες και η Αλεξανδρούπολη είναι ανάμεσα στις περιοχές που βλέπουν τα βιομηχανικά τους κέντρα να συρρικνώνονται.
Αριθμοί που προβληματίζουν
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στα Μακεδονικά Νέα η πλατφόρμα Landea.gr, οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί βιομηχανικών και βιοτεχνικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 25% το 2024 σε σχέση με το 2023. Η πλειονότητα των πλειστηριασμένων ακινήτων εντοπίζεται στον νομό Θεσσαλονίκης (50%), ενώ κατασχέσεις καταγράφονται σε όλες τις μεγάλες Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) της Μακεδονίας και της Θράκης.
«Για το 2025 βλέπουμε προς το παρόν μια επιβράδυνση αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έτος για να έχουμε την συνολική εικόνα», δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της πλατφόρμας Landea.gr κ. Βασίλης Πάτρας.
Όσον αφορά τους ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς για βιομηχανικά/βιοτεχνικά ακίνητα σε Μακεδονία και Θράκη παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 443 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 75 είχαν υπερθεματιστή, με συνολική αξία αγορών 36.213.323 ευρώ. Το 2023 σημειώθηκε μείωση στον αριθμό των πλειστηριασμών, φτάνοντας τους 337, ωστόσο οι αγορές ανήλθαν σε 52.990.006 ευρώ, με 88 ακίνητα να αποκτούν υπερθεματιστή. Το 2024 καταγράφηκαν 423 πλειστηριασμοί, με 95 υπερθεματιστές και συνολική αξία 48.599.840 ευρώ.
Για το 2025, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 88 πλειστηριασμοί σε Μακεδονία και Θράκη, με μόλις 15 ακίνητα να βρίσκουν αγοραστή και συνολική αξία αγορών 7.099.089 ευρώ. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν μια συνεχιζόμενη πίεση στον βιομηχανικό και βιοτεχνικό τομέα, με αυξημένους πλειστηριασμούς και σημαντικές διακυμάνσεις στην απορρόφηση των ακινήτων από την αγορά.
Οι πλειστηριασμοί ανά νομό τα έτη 2022-2025
Εστιάζοντας στους βιομηχανικούς πλειστηριασμούς ανά νομό την περίοδο 2022-2025 προκύπτει μια διακύμανση στον αριθμό, με κορυφαίο έτος το 2024 (95 πλειστηριασμοί) ενώ για το 2025, η δραστηριότητα στην πλατφόρμα e-auction αντιστοιχεί σε μόλις 15 πλειστηριασμούς μέχρι στιγμής.
To 50% των ακινήτων που αγοράστηκαν μέσω πλειστηριασμού είναι στον νομό Θεσσαλονίκης κατέχοντας τη μερίδα του λέοντος με συνολικά 147 ακίνητα που βρήκαν αγοραστή μέσα στην τετραετία, γεγονός που συνδέεται με την έντονη βιομηχανική και επιχειρηματική δραστηριότητα που συγκεντρώνει η περιοχή.
Αυξητική τάση εμφανίζουν οι νομοί Κιλκίς, Σερρών και Πιερίας, φτάνοντας τους 20, 17 και 15 πλειστηριασμούς αντίστοιχα. Το 2024, οι Σέρρες είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση με 10 πλειστηριασμούς.
Σε παρόμοια επίπεδα με 13 πλειστηριασμούς συνολικά για την τετραετία βρίσκονται η Καβάλα, η Πέλλα, η Ροδόπη και η Ημαθία. Μέτριους αριθμούς έχουμε από την άλλη σε Χαλκιδική και Ξάνθη, με 11 και 9 πλειστηριασμούς αντίστοιχα, ενώ ο Έβρος και η Κοζάνη καταγράφουν 9 και 8. Πολύ χαμηλούς αριθμούς καταγράφουν Καστοριά και Φλώρινα, με μόλις 3 και 1 σφυριά αντίστοιχα.
Οι περιφερειακοί νομοί, όπως το Κιλκίς, οι Σέρρες και η Πιερία, εμφανίζουν αυξημένη κινητικότητα, πιθανώς λόγω αναπτυσσόμενων βιομηχανικών περιοχών ή οικονομικών δυσχερειών σε τοπικές επιχειρήσεις. Γενικά όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά ακινήτων από πλειστηριασμούς παραμένει ενεργή, αλλά με τάσεις που επηρεάζονται από οικονομικούς, επιχειρηματικούς και νομικούς παράγοντες.
Γιατί αυξάνονται οι βιομηχανικοί πλειστηριασμοί
Η έξαρση των πλειστηριασμών δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που πιέζουν τις επιχειρήσεις. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, πολλές εταιρείες φορτώθηκαν με δάνεια την περίοδο 2010-2020, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, ειδικά με τα αυξημένα επιτόκια.
Μεταξύ των σοβαρών προβλημάτων που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο, είναι η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών που έχουν κάνει τη λειτουργία των εργοστασίων δυσβάσταχτη, η μειωμένη ζήτηση καθώς τα ελληνικά προϊόντα αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από φθηνότερες εισαγωγές, ενώ η εγχώρια κατανάλωση έχει μειωθεί καθώς και η αλλαγή του βιομηχανικού μοντέλου με την παραδοσιακή μεταποίηση (π.χ. κλωστοϋφαντουργία) να υποχωρεί, και νέοι κλάδοι, όπως τα logistics και τα data centers, δεν μπορούν να απορροφήσουν τις υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Η αύξηση των πλειστηριασμών βιομηχανικών ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα συνεπώς αντικατοπτρίζει τη βαθύτερη κρίση του μεταποιητικού τομέα. Οι επιχειρήσεις, επιβαρυμένες από παλιά δάνεια, υψηλά κόστη και ανταγωνιστικές πιέσεις, δυσκολεύονται να επιβιώσουν, οδηγώντας σε κύμα κατασχέσεων. Ενώ η Θεσσαλονίκη παραμένει το επίκεντρο, η πίεση μεταφέρεται και σε περιφερειακούς νομούς. Αν η τάση συνεχιστεί, η μεταποίηση θα συρρικνωθεί περαιτέρω, αφήνοντας πίσω άδεια εργοστάσια και μειωμένες ευκαιρίες απασχόλησης, εκτός αν υπάρξουν στρατηγικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της βιομηχανίας.