«Πυρά» Ζαχάροβα προς Ζελένσκι: Η αδυναμία του να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία γίνεται συνεχώς φανερή

Ακούστε το άρθρο 8'
24.04.2025 | 17:45
«Πυρά» εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα κατά του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη (24/04) χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο» να διαπραγματευτεί μία συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι αρνείται να κάνει παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι είναι ανοιχτός σε κατάπαυση του πυρός μόνο με τους δικούς του όρους.

Συμπλήρωσε δε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος αποδιοργάνωσε τις διαβουλεύσεις για την ειρηνευτική διαδικασία που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο με Αμερικανούς, Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, επειδή, όπως είπε, έδειξε ότι ήταν έτοιμος να τορπιλίσει τη διαδικασία διευθέτησης με οποιοδήποτε τίμημα

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέπληξε την Τετάρτη τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι επειδή o Oυκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας και τη χαρακτήρισε «εμπρηστική δήλωση» που θα κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Τραμπ τόνισε ότι προσπαθεί να σταματήσει τους σκοτωμούς στην Ουκρανία και ότι είναι «πολύ κοντά σε μια συμφωνία» για τον τερματισμό του πολέμου.

Από την άλλη πλευρά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε εμμέσως στον Ντόναλντ Τραμπ που τον κατηγόρησε για την Κριμαία, θυμίζοντας του πως το 2018 είχε ξεκαθαρίσει με τον τότε Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ότι «δεν δέχονται αλλαγή συνόρων με τη βία».

Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε την Τετάρτη πως οι συνομιλίες στο Λονδίνο διεξήχθησαν σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα φέρουν την ειρήνη στη χώρα του.

«Η συναισθηματική φόρτιση ήταν στα ύψη σήμερα. Αλλά είναι καλό που (αντιπροσωπείες από) πέντε χώρες συναντήθηκαν για να φέρουν πιο κοντά την ειρήνη», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Η αμερικανική πλευρά μοιράστηκε το όραμά της. Η Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν τις απόψεις τους», συμπλήρωσε.

Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συμμορφώνεται πάντα με το Σύνταγμα της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σύμμαχοι του Κιέβου στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα ενεργήσουν σεβόμενοι τις θέσεις της.

Αυτή ήταν μια έμμεση αναφορά στις έντονες επικρίσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δήλωση Ζελένσκι ότι τυχόν αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας θα ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα της Ουκρανίας.