Συγκεκριμένα, δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ της Τετάρτης (23/04), κατηγορώντας τον για τα σχόλια του ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει κανένα ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας και χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά του «επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία».
«Είναι εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές του Ζελένσκι που καθιστούν τόσο δύσκολη τη διευθέτηση αυτού του πολέμου. Δεν έχει τίποτα για το οποίο να μπορεί να υπερηφανεύεται! Η κατάσταση για την Ουκρανία είναι τραγική - Μπορεί να έχει Ειρήνη ή, μπορεί να πολεμήσει για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε στο Truth Social ο πρόεδρος Τραμπ.
Όπως σχολιάζει το CNN, οποιαδήποτε κίνηση αναγνώρισης του ελέγχου της Κριμαίας από τη Ρωσία θα ανέτρεπε την πολιτική των ΗΠΑ εδώ και μια δεκαετία και θα μπορούσε να ανατρέψει την ευρέως διαδεδομένη συναίνεση μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο ότι τα διεθνή σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο απεσταλμένος για του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο επρόκειτο να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, με οικοδεσπότη τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι. Αλλά σε μια ταπεινωτική κίνηση, αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή στέλνοντας αντ' αυτού τον ειδικό απεσταλμένο της Ουκρανίας Κιθ Κέλογκ, καθώς το Κίεβο αρνήθηκε να δεχτεί στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο.
Αντ' αυτού, ο Γουίτκοφ λέγεται ότι θα πήγαινε το βράδυ της Τετάρτης στη Μόσχα για να συναντηθεί, σήμερα ή αύριο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μετέδωσε το CNN.
Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα την Τετάρτη ότι η συνάντηση θα γινόταν σε χαμηλότερο επίπεδο. «Οι συνομιλίες σε επίσημο επίπεδο θα συνεχιστούν, αλλά αυτές είναι κλειστές για τα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε το υπουργείο σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο της δήλωσης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την Κριμαία το 2018, η οποία απέρριπτε την κατοχή της χερσονήσου από τη Ρωσία.
Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα αβεβαιότητα στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όλο και πιο σταθερές στην προσπάθειά τους να εξαναγκάσουν το Κίεβο σε συμφωνία, αλλά η Ουκρανία είναι ανένδοτη ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κριμαία, η οποία βρίοσκεται υπό την κατοχή της Ρωσίας από το 2014, ή τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που κατακτήθηκαν μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς απείλησε να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις την Τετάρτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία: «Έχουμε εκδώσει μια πολύ ρητή πρόταση τόσο στους Ρώσους όσο και στους Ουκρανούς, και ήρθε η ώρα είτε να πουν ναι είτε οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία. Έχουμε εμπλακεί σε ένα εξαιρετικό ποσό διπλωματίας, σε εργασίες επί τόπου».
Πλήγματα στο Κίεβο με ρωσικούς πυραύλους - «Ανίκανος να διαπραγματευτεί ο Ζελένσκι», λέει η Ζαχάροβα
Την ίδια ώρα, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του Τραμπ, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, με τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να σκοτώνονται και περίπου 70 να τραυματίζονται στις τελευταίες επιθέσεις.
Μετά τις επιθέσεις, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι διακόπτει την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική, όπου προσγειώθηκε αργά την Τετάρτη, για να επιστρέψει στην Ουκρανία.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι σε όλο τον κόσμο να δουν και να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα επικοινωνήσει άμεσα με τους διεθνείς εταίρους της σχετικά με τα αιτήματά της για την ενίσχυση της αεράμυνας.
«Τα πλήγματα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και άνευ όρων», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Όπως αναφέρει ο Guardian, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι τα πλήγματά της είχαν στόχο την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων που παρήγαγαν «καύσιμα πυραύλων και πυρίτιδα».
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια μαζική επίθεση με εναέρια, χερσαία και θαλάσσια όπλα μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), στις βιομηχανίες αεροναυπηγικής, αεροδιαστημικής, μηχανουργίας και τεθωρακισμένων οχημάτων της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας: «Οι στόχοι του πλήγματος επιτεύχθηκαν».
Από την πλευρά της, «πυρά» εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα κατά του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη (24/04) χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο» να διαπραγματευτεί μία συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Την ίδια στιγμή, η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι αρνείται να κάνει παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι είναι ανοιχτός σε κατάπαυση του πυρός μόνο με τους δικούς του όρους.
Συμπλήρωσε δε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος αποδιοργάνωσε τις διαβουλεύσεις για την ειρηνευτική διαδικασία που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο με Αμερικανούς, Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, επειδή, όπως είπε, έδειξε ότι ήταν έτοιμος να τορπιλίσει τη διαδικασία διευθέτησης με οποιοδήποτε τίμημα.
Πιέσεις και από το εσωτερικό δέχεται ο Ζελένσκι
Αυξημένη πίεση φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και από το εσωτερικό της χώρας του.
Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το Politico, η ουκρανική αντιπολίτευση απαιτεί από τον Ζελένσκι να προσέλθει στο κοινοβούλιο της χώρας και να εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει με τις ειρηνευτικές συνομιλίες και τη συμφωνία για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συγκεκριμένα, πολλοί Ουκρανοί βουλευτές - οι οποίοι υποτίθεται ότι πρέπει να επικυρώνουν οποιαδήποτε συμφωνία μόλις υπογραφεί - αισθάνονται παραμερισμένοι από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Κιέβου και λένε ότι ο Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες δεν μοιράζονται τις λεπτομέρειες και δεν επικοινωνούν όπως πρέπει με το νομοθετικό σώμα. «Η παράταξη της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στην Verkhovna Rada (σ.σ. το κοινοβούλιο της Ουκρανίας) απαιτεί μια ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση με τη συμμετοχή του Ζελένσκι, όπου θα πρέπει να ανακοινώσει το σχέδιο της Ουκρανίας για την επίτευξη της ειρήνης και τις λεπτομέρειες της διαπραγματευτικής διαδικασίας», ανέφερε η παράταξη, της οποίας ηγείται ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Οι Αμερικανοί έχουν προτείνει την αναγνώριση της Κριμαίας -τ ην οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014 - ως ρωσικό έδαφος. Το σχέδιο της Ουάσιγκτον δεν παρέχει επίσης καμία εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία.
Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει κατάπληξη στους Ουκρανούς αξιωματούχους και βουλευτές, οι οποίοι το θεωρούν συνθηκολόγηση τον επιτιθέμενο, εξηγεί το Politico.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, όχι να παραδοθεί», δήλωσε η Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός Γιούλια Σβιρίντενκο σε ανάρτησή της στο Χ.
«Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα δώσει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία … Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την κατοχή της Κριμαίας. Και αν δεν παραχωρηθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα απαιτήσει δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας - αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν μελλοντική επίθεση και αρκετά σαφείς για να εξασφαλίσουν διαρκή ειρήνη», δήλωσε η Σβιριντένκο.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θέλει πρώτα να πετύχει πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνο έτσι στη συνέχεια να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική διευθέτηση. Όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά, ΗΠΑ-Ουκρανία έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει μόνο ένα υπόμνημα για τη συνεργασία και τις προθέσεις, αφήνοντας τους τεχνοκράτες να επεξεργαστούν ένα νέο σχέδιο που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα τόσο του Κιέβου όσο και της Ουάσιγκτον, δήλωσε την Τρίτη ο Ζελένσκι.
Το παράθυρο ευκαιρίας για τον Ουκρανό πρόεδρο, στην ευρεία διπλωματική του προσπάθεια μπορεί να βρεθεί στο πειρθώριο της τελετής της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, στη Ρώμη, το ερχόμενο Σάββατο. Εκεί θα μπορούσε να επιδιωχτεί απευθείας συνάντηση με τον Τραμπ, καθώς οι δύο ηγέτες έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στην τελετή
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, στη συνέχεια, η ουκρανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί επίσης την Ισπανία και την Πολωνία.
Τραμπ σε Πούτιν: Βλαντιμίρ STOP! Να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία ειρήνης
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθηνε δημόσια προτροπή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία, λέγοντας πως «δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο».
Ο Τραμπ σχολίασε τις ολονύχτιες επιθέσεις στο Κίεβο, λέγοντας ότι «δεν είναι ευχαριστημένος» και αποκαλώντας τις «μη απαραίτητες» ενώ έκανε λόγο για«πολύ κακή συγκυρία».
Τέλος, παρότρυνε τον Πούτιν να «ολοκληρώσουμε τη συμφωνία».
Σε ανάρτησή του στο Truth Social έγραψε: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά χτυπήματα στο KYIV. Όχι απαραίτητο, και πολύ κακό timing. Βλαντιμίρ, ΣΤΑΜΑΤΑ! 5000 στρατιώτες την εβδομάδα πεθαίνουν. Ας ολοκληρώσουμε τη Συμφωνία Ειρήνης!»
Όταν ρωτήθηκε για τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο στην ενημέρωση νωρίτερα την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά «στρατιωτικούς και στρατιωτικούς παρακείμενους στόχους».
Η σπάνια επίπληξη του Τραμπ στον Πούτιν ακολούθησε την κριτική του προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη επειδή είπε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας.
«Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», είπε ο Τραμπ σε ανάρτησή του.
Η Ρωσία σφυροκόπησε το Κίεβο με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άνθρωποι, να τραυματιστούν περισσότεροι από 70 και να προκληθούν σε ζημιές σε κτίρια στη μεγαλύτερη επίθεση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας από τις αρχές του χρόνου.
Από την επίθεση ξέσπασαν πυρκαγιές και έξι παιδιά είναι μεταξύ των τραυματιών, ενώ κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι έως τώρα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 8 ανθρώπων στην πρωτεύουσα, αν και αξιωματούχοι νωρίτερα είχαν κάνει λόγο για 9 νεκρούς.
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ δεν ασκούν αρκετά έντονη πίεση στη Ρωσία - Στο τραπέζι του Τραμπ οι προτάσεις
Ουκρανία δεν βλέπει τώρα ισχυρή πίεση στη Ρωσία, ούτε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, παρά την απροθυμία της να προχωρήσουν οι συνομιλίες», σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Ν. Αφρική στις δηλώσεις του κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα.
Ο Ζελένσκι, γενικά, αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το τι είδους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει η Ουκρανία, επιστρέφοντας πάλι στην ανάγκη άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στη Ρωσία για να συμφωνήσει σε μια συνολική, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Κάλεσε επίσης συγκεκριμένα τις ΗΠΑ να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης, καθώς είπε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Λονδίνο πρέπει να βρίσκεται τώρα στο γραφείο του προέδρου Τραμπ για εξέταση.
«Πιστεύουμε ότι με μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία, θα μπορέσουμε να φέρουμε τις πλευρές μας πιο κοντά», είπε ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν περαιτέρω συμβιβασμοί μπορούν να συζητηθούν μόλις συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός.
Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να προχωρήσουν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υπογράφοντας μνημόνιο για τα ορυκτά, αφού αφαίρεσε διατάξεις που θα έρχονταν σε αντίθεση με το σύνταγμά της.
Σημείωσε όμως ότι μετά από πάνω από τρία χρόνια επιθετικού πολέμου με χιλιάδες νεκρούς, η προθυμία να καθίσουν για συνομιλίες με τον επιτιθέμενο είναι ήδη ένας συμβιβασμός.
Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός θα αποδείξει «πολιτική καλή θέληση» από όλες τις πλευρές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι, αν και δεν θα συνέδεε την επίθεση με την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική, πιστεύει ότι «στον Πούτιν δεν αρέσει η παρουσία της Ουκρανίας» στην Αφρική, καθώς θέλει να την εμποδίσει να έχει κανονικές σχέσεις με άλλα κράτη.
Ανέφερε επιπλέον ότι η Ρωσία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς χαρακτηρίζει τις χθεσινές συνομιλίες στο Λονδίνο «όχι εύκολες, αλλά εποικοδομητικές».
«[Η συνάντηση] δεν τελείωσε με διαφωνίες, αλλά με τη βούληση να εργαστούμε περαιτέρω», λέει, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πρέπει να ήλπιζε σε «ένα μεγάλο σκάνδαλο», καθώς απορρίπτει κάποια μεταγενέστερα σχόλια - προφανώς την έκρηξη του Τραμπ κατά τη διάρκεια της νύχτας - ως «συναισθήματα».
Τόνισε ότι η Ρωσία ελπίζει να απομονώσει την Ουκρανία για να την κάνει ευκολότερο στόχο, αλλά σημειώνει ότι «ακόμη και τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όταν ήμασταν σχεδόν μόνοι, μπορέσαμε να αντέξουμε» και η Ουκρανία είναι τώρα «πολύ πιο δυνατή».
Τέλος, επέστρεψε στο κύριο μήνυμά του: «Εάν η Ρωσία δηλώσει ότι είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός, πρέπει να σταματήσει τα πλήγματα στην Ουκρανία».