Εάν εφαρμοστεί το σχέδιο, είναι πιθανό να προκαλέσει κύματα σοκ στο χρηματιστήριο και την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Υπό την προϋπόθεση, ότι οι μόνιμοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ το τρέχον τρίμηνο και θα προκαλέσουν ισχυρά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, η οικονομία θα πέσει σχεδόν αμέσως σε ύφεση που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, στέλνοντας το ποσοστό ανεργίας πάνω από το 7%, σύμφωνα με τον Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγο της Moody's, ο οποίος χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως «το χειρότερο δυνατό σενάριο».
Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι και ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ τόνισε επανειλημμένα ότι οι δασμοί θα είναι «αμοιβαίοι» - σε άμεση αναλογία με εκείνους που επιβάλλουν οι ξένες χώρες στις αμερικανικές εξαγωγές - και ανέφερε ότι πολλές χώρες δεν θα συμπεριληφθούν στους εισαγωγικούς δασμούς.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν χλευάσει τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων, υποστηρίζοντας ότι παρόμοιες δυσμενείς προβλέψεις αποδείχθηκαν λανθασμένες όταν ο Τραμπ επέβαλε πιο μετριοπαθείς δασμούς κατά την πρώτη του θητεία.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την εξισορρόπηση ενός παγκόσμιου εμπορικού συστήματος που έχει κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.
Ένα πρόσωπο πολύ κοντά στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι, σε συνδυασμό με πρόσθετους δασμούς σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων, θα συγκεντρώσει περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και θα ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων εδώ και δεκαετίες.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούν επίσης τη χρήση αυτών των εσόδων για τη χρηματοδότηση μιας επιστροφής φόρου ή μιας πληρωμής μερίσματος στους περισσότερους Αμερικανούς, αλλά ο σχεδιασμός γύρω από ένα τέτοιο μέτρο είναι «εξαιρετικά πρόωρος», είπαν.