Η κινεζική κυβέρνηση κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει σταματήσει ή περιορίσει σημαντικά τις άμεσες εξαγωγές σημαντικών αμερικανικών προϊόντων, όπως το βόειο κρέας, τα πουλερικά και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μέσω μιας σειράς γραφειοκρατικών αποκλεισμών και περίπλοκων συμφωνιών πώλησης από τρίτους.
Τα λεγόμενα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο είναι ακόμη πιο κολλώδη από τους κλιμακούμενους δασμούς που διατρέχουν την παγκόσμια οικονομία, δήλωσαν οι αναλυτές. Συνολικά, οι κινήσεις αυτές αποτελούν μια κλιμάκωση των περιορισμών που η Κίνα τελειοποιεί από τότε που απαγόρευσε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα πριν από μια δεκαετία. Και παρέχουν στο Πεκίνο πρόσθετη δύναμη πυρός στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, στοχεύοντας τις εξαγωγές από φιλικές προς τον Τραμπ, βαθιά κόκκινες πολιτείες - σκεφτείτε την Αϊόβα και τη Νεμπράσκα - με περιορισμούς που έχουν ανοσία στις πιθανές παρακάμψεις των δασμολογικών φραγμών.
«Ένας δασμός, μπορείτε απλώς να τον πληρώσετε και τα πράγματα γίνονται πιο δαπανηρά», δήλωσε ο Μπεν Λίλιστον, διευθυντής αγροτικών στρατηγικών και κλιματικής αλλαγής στο Ινστιτούτο για τη Γεωργία και την Εμπορική Πολιτική. «Αλλά αυτό είναι ένας πλήρης περιορισμός της δυνατότητάς σας να στέλνετε προϊόντα σε αυτή τη χώρα».
Η κινεζική κυβέρνηση γνωρίζει πού μπορεί να τσιμπήσει περισσότερο τους Αμερικανούς εξαγωγείς. Έχει ήδη αρνηθεί να ανανεώσει τις άδειες εξαγωγής για εκατοντάδες εργοστάσια συσκευασίας κρέατος, ισχυρίστηκε ότι ορισμένα αμερικανικά προϊόντα κοτόπουλου περιέχουν ανεπιθύμητα φάρμακα και σταμάτησε την εισαγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου. Αυτοί οι στόχοι της βιομηχανίας τυχαίνει επίσης να είναι μερικοί από τους πιο ένθερμους πολιτικούς υποστηρικτές του προέδρου.
Τέτοιες τακτικές υπογραμμίζουν την επιδεξιότητα της αντίδρασης του Πεκίνου στις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας - και την πολυετή προετοιμασία του για έναν νέο εμπορικό πόλεμο. Αυτό που ξεκίνησε ως ένας πρόσθετος δασμός 50% που αύξησε τις εισφορές στις κινεζικές εισαγωγές βόρεια του 104% την Τετάρτη μετατράπηκε σε ένα επίπεδο δασμών 145% λίγο περισσότερο από 12 ώρες αργότερα. Αυτή η δεύτερη αύξηση ήρθε αφού το Πεκίνο αύξησε τους δικούς του δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα σε συνολική εισφορά 84 τοις εκατό. Τα αντίποινα του Πεκίνου για τους δασμούς ώθησαν τις εισφορές στις αμερικανικές εισαγωγές στο 125 τοις εκατό την Παρασκευή.
Το εγχειρίδιο είναι αυτό που η κινεζική κυβέρνηση έχει τελειοποιήσει από τότε που εισήλθε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001. Το Πεκίνο απέκρουσε σχεδόν αμέσως μια πλημμύρα ξένων εισαγωγών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σόγιας, μέσω αμφισβητήσιμων ισχυρισμών ότι περιείχαν προσβολές από έντομα ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Αφού η καναδική κυβέρνηση συνέλαβε ένα ανώτερο στέλεχος του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Huawei το 2018, το Πεκίνο ανέστειλε ένα μεγάλο ποσοστό των καναδικών εισαγωγών σπόρων ελαιοκράμβης, ισχυριζόμενο ότι περιείχαν παράσιτα. Η κινεζική κυβέρνηση ήρε τον εν λόγω αποκλεισμό των εισαγωγών μόνο αφού η Οτάβα επέτρεψε στο στέλεχος, τη Μενγκ Γουανγκζού, να επιστρέψει στην πατρίδα της.
Και η στρατηγική του ισχυρισμού ότι τα αμερικανικά αγαθά είναι ανθυγιεινά - η οποία είναι μερικές φορές μια νόμιμη καταγγελία - μπορεί να είναι δύσκολο να ανατραπεί.
«Δε θέλετε να δείτε την υγεία και την ασφάλεια να μετατρέπονται σε πολιτική διαπραγμάτευση», δήλωσε η Ντάρσι Βέτερ, η οποία ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής για τη γεωργία στο γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ομπάμα. «Αυτό μετατρέπει τα προσεκτικά μελετημένα εμπόδια που βασίζονται στην επιστήμη σε πολιτικό ζήτημα».
Αλλά πρόκειται για μια δοκιμασμένη τακτική για το Πεκίνο, σύμφωνα με τους ειδικούς στους μηχανισμούς ρύθμισης του εμπορίου.
«Αυτό είναι που κάνει η Κίνα - εμπορική δράση που μεταμφιέζεται σε νόμιμη δημόσια πολιτική βασισμένη στην επιστήμη», δήλωσε ο Μαρκ Μπους, ο οποίος έχει συμβουλεύσει τόσο τον USTR όσο και το Υπουργείο Εμπορίου σχετικά με τεχνικούς εμπορικούς φραγμούς και τώρα είναι καθηγητής διεθνούς επιχειρηματικής διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Τέτοιοι τεχνικοί εμπορικοί φραγμοί δίνουν στο Πεκίνο «δύο ευκαιρίες για το χρήμα - αληθοφανή άρνηση και θανατηφόρα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Μπους.
Οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν είναι άγνωστες στη χρήση μη δασμολογικών φραγμών για την προστασία των γεωργικών προϊόντων τους, δήλωσε ο Κόλιν Κάρτερ, γεωργικός οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.
«Ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα, αν κοιτάξουμε στον καθρέφτη, είναι η πολιτική των ΗΠΑ για τη ζάχαρη», είπε, αναφερόμενος στην ουσιαστική απαγόρευση των εισαγωγών ζάχαρης, μια πολιτική που οδήγησε σε πολύ υψηλότερες εγχώριες τιμές ζάχαρης.
Αλλά η τελευταία επίθεση του Τραμπ φέρνει μια αίσθηση déjà vu στην αμερικανική βιομηχανία φυσικού αερίου, η οποία επίσης βρέθηκε στα διασταυρούμενα πυρά του εμπορικού πολέμου κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Η Κίνα, τότε όπως και τώρα, σταμάτησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου ως «μια υπολογισμένη στρατηγική κίνηση», δήλωσε η Λέσλι Πάλτι-Γκουζμάν, αναλύτρια ενεργειακής ασφάλειας και κλιματικής αλλαγής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
«Από τον τελευταίο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, η Κίνα τοποθέτησε σκόπιμα την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου της ως γεωπολιτικό μοχλό, προετοιμάζοντας την οπλοποίησή της αν οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον ξαναγίνονταν άσχημες. Αυτή η στιγμή έφτασε», δήλωσε ο Πάλτι-Γκουζμάν, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο στοχεύει σε έναν κλάδο που είναι ιδιαίτερα φιλικός με τον Τραμπ.
Αυτή δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που η Κίνα στοχεύει την αμερικανική βιομηχανία βοείου κρέατος, μια βασική πολιτική εκλογική ομάδα που δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την κινεζική αγορά όσο, ας πούμε, ο τομέας της σόγιας. Ενώ οι ΗΠΑ είναι καθαρός εισαγωγέας βοείου κρέατος, η Κίνα είναι βασικός αγοραστής αμερικανικού βοείου κρέατος και συναφών προϊόντων. Η επιφυλακτικότητα της Κίνας να ανανεώσει τις άδειες εξαγωγής έχει σταματήσει πάνω από το 90 τοις εκατό των αμερικανικών εξαγωγών βοείου κρέατος.
Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Κοτόπουλου, Τομ Σούπερ, δήλωσε ότι η Κίνα βασίζεται σε μη δασμολογικά εμπόδια «εδώ και χρόνια», αποκαλώντας τις κινεζικές ανησυχίες για την υγιεινή και τη φυτοϋγεία σχετικά με τις εισαγωγές κοτόπουλου από τις ΗΠΑ «σαχλαμάρες».
«Το αντιβιοτικό που επικαλείται το Πεκίνο έχει απαγορευτεί στην αμερικανική παραγωγή κοτόπουλου εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε ο Σούπερ, αναφερόμενος στο φάρμακο φουρασιλίνη, το οποίο έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ, αλλά η Κίνα λέει ότι βρέθηκε επανειλημμένα σε φορτία από τη Mountaire Farms.
Η Κίνα σταμάτησε επίσης αθόρυβα να εισάγει αμερικανικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλυτών εμπορευμάτων Kpler. Η χώρα μέχρι στιγμής φέτος έχει εισάγει μόλις ένα φορτίο φυσικού αερίου, σε σύγκριση με 14 φορτία κατά την ίδια περίοδο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.
Το Πεκίνο επέβαλε δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο. Έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι η εισαγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου στα λιμάνια ήταν πολιτικά αποδοκιμασμένη, δεδομένου του αυξανόμενου εμπορικού πολέμου με τον Λευκό Οίκο του Τραμπ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αμερικανικής βιομηχανίας που παραχώρησε ανωνυμία επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημοσίως για τις εμπορικές ροές. Ωστόσο, σε σύγκριση με τα γεωργικά προϊόντα, το πλήγμα μπορεί να είναι πιο μέτριο για τους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου, επειδή ο κλάδος αναμένει να βρει άλλους αγοραστές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου παραμένει ισχυρή.
Η κίνηση αυτή «ειλικρινά, ήταν αναμενόμενη» από την αντιστάθμιση του εμπορικού πολέμου του Τραμπ, δήλωσε μέσω μηνύματος ένα στέλεχος εταιρείας LNG που του παραχωρήθηκε ανωνυμία για να ασχοληθεί με το θέμα. «Αλλά υπάρχουν συμφωνίες που μπορούν να γίνουν και αλλού για το LNG, ΙΜΟ».
Ένα δυνητικά μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απόφαση του Πεκίνου να περιορίσει τις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κίνηση αυτή πλήττει τους παραγωγούς καθαρής ενέργειας και πετροχημικών των ΗΠΑ, καθιστώντας δυσκολότερη την παραγωγή των πάντων, από τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το πλαστικό που χρησιμοποιείται για μαχαιροπήρουνα για πικνίκ. Η Κίνα είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή αυτών των ορυκτών, αφήνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις για τον εφοδιασμό τους.
Η αμερικανική βιομηχανία πετροχημικών, η οποία έχει γενικά υποστηρίξει τον Τραμπ, «έχει έναν μεγάλο στόχο στην πλάτη της» με τους κρίσιμους περιορισμούς των ορυκτών της Κίνας, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αλ Γκρίνγουντ, αναπληρωτής συντάκτης στην έκδοση ICIS για το εμπόριο εμπορευμάτων.
Ακόμη και αν οι τρέχουσες ουρανομήκεις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας μειωθούν, μην περιμένετε ότι το Πεκίνο θα εγκαταλείψει τους μη δασμολογικούς φραγμούς σύντομα.
«Αυτά τα μη δασμολογικά μέτρα επιτρέπουν στην Κίνα να διατηρήσει την επίφαση του «απλώς ακολουθούμε τους κανόνες - έχουμε νόμιμους λόγους να κάνουμε αυτά τα πράγματα»», δήλωσε η Γκρέτα Πέις, πρώην γενική σύμβουλος του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ και σήμερα εταίρος της Wiley Rein.
«Είναι μέρος της αφήγησης της Κίνας και θα πρέπει να μας ανησυχεί», πρόσθεσε η Πέις.
Πηγή:liberal.gr