Η μάχη για την πολιτική πρωτοκαθεδρία στη Θεσσαλονίκη μετά την αποχώρηση Τζιτζικώστα

14.04.2025 | 08:00
Στέλιος Αγγελούδης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Λένε ότι η φύση απεχθάνεται τα κενά και όταν προκύπτουν προσπαθεί να τα καλύπτει, ώστε η εικόνα να είναι πάντα ολοκληρωμένη. Η παραπάνω ρήση περιγράφει απόλυτα τα πολιτικά τεκταινόμενα στη Θεσσαλονίκη μετά την αναβάθμιση του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια άτυπη μάχη προσώπων για την πολιτική πρωτοκαθεδρία στην πόλη.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ήταν -για πολλά χρόνια- ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική τοπική σκακιέρα. Διέθετε πολιτικό εκτόπισμα που δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί και μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο, αποδείκνυε ότι έπαιζε δίχως αντίπαλο, απολαμβάνοντας από το 2019 την εκτίμηση και την αναγνώριση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ίδιος φρόντισε να δείξει τις προθέσεις του από νωρίς. Για παράδειγμα, τα πρώτα χρόνια, οι σχέσεις του με τον Γιάννη Μπουτάρη πέρασαν από πολλές διακυμάνσεις και πολλές φορές από το ένα άκρο στο άλλο. Το 2014 ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στήριζε ανοιχτά τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προβάλλοντας ότι είναι «δευτερανήψι» του, καθώς η μητέρα του Γιάννη Μπουτάρη ήταν ξαδέλφη της γιαγιάς του Τζιτζικώστα. Ωστόσο, το 2016, σε δημόσιο χώρο, ο τότε Δήμαρχος ζήτησε τον λόγο σε έντονο ύφος από τον τότε Περιφερειάρχη, ισχυριζόμενος ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις ο δεύτερος τον είχε «στολίσει» με διάφορους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Σε γενικές γραμμές τις κόντρες διαδέχονταν οι εναγκαλισμοί, σε μια σχέση που τη μια ήταν «ζεστή» και την άλλη «κρύα». Πάντως, ο τότε Περιφερειάρχης δεν αισθάνθηκε ποτέ ότι η πρωτοκαθεδρία του απειλούνταν από τον Γιάννη Μπουτάρη. Για αυτό, όταν έκλεισε ο κύκλος της ζωής του κυρ Γιάννη, τον αποχαιρέτισε με μια συγκινητική δήλωση, κάνοντας λόγο για έναν «καινοτόμο και τολμηρό επιχειρηματία και Δήμαρχο», αλλά και για έναν «άνθρωπο με ανοιχτή καρδιά και φιλότιμο που μας άγγιξε με τον χαρακτήρα και την αυθεντικότητά του».  

Οι σχέσεις Τζιτζικώστα-Ζέρβα

 

Αντιθέτως, οι σχέσεις του με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες δυνατές. Και αυτό, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, γιατί ο διάδοχος του Γιάννη Μπουτάρη στο Δημαρχείο διεκδίκησε από την πρώτη στιγμή να κρατήσει στα χέρια του τα… ηνία του ισχυρότερου πολιτικού άνδρα στην πόλη. Αναζητούσε χώρο και πεδίο προβολής. Μοιραία η σχέση τους εξελίχθηκε ανταγωνιστικά και τα «έσπασαν» εντελώς περίπου δυο εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Ακόμα και οι κοινές φωτογραφίες που έβγαλαν εκείνο το διάστημα δεν ήταν ικανές να διαψεύσουν αυτό που γνώριζε όλη η πόλη και μαρτυρούσε η… γλώσσα του σώματος.  

Ο παράγοντας Αγγελούδης

 

Αντίθετα, στη συνύπαρξή του, για περίπου έναν χρόνο, με τον Στέλιο Αγγελούδη, δεν παρατηρήθηκαν «σύννεφα», με όλους να αναγνωρίζουν ότι η συνεργασία τους ήταν αρμονική. Μετά την αποχώρηση Τζιτζικώστα και το κενό που προέκυψε, όλοι προσπαθούν να βρουν ποιο πρόσωπο θα μπει στα παπούτσια του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Αυτήν τη στιγμή ο Στέλιος Αγγελούδης, ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχει δείξει τον πληθωρικό χαρακτήρα του. Δεν διστάζει να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να διεκδικήσει για την πόλη. Όπως δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει καμία κουβέντα να «πέσει κάτω». Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την αντιπαράθεση με τους Στράτο Σιμόπουλο και Νίκο Ταχιάο για το θέμα του τραμ και της θαλάσσιας συγκοινωνίας είναι ενδεικτικός του τρόπου σκέψης και δράσης του. Όπως, επίσης, είναι γνωστό το γεγονός ότι έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν την πόλη, δίχως να χρειάζεται να περιμένει στον προθάλαμο υπουργών και υφυπουργών. Άρα, το δείγμα γραφής του είναι μετρήσιμο και σοβαρά υπολογίσιμο.

Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη του Γκιουλέκα

 

Πέραν του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ουδείς μπορεί να μην λάβει σοβαρά υπόψη του τον ΥΜΑΘ Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, ο οποίος συνεργάζεται αρμονικά με τον Δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη και από κοινού αναζητούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα λύσεις στα προβλήματα των Θεσσαλονικέων. Η μεταξύ τους επικοινωνία είναι τακτική και πάντα αποδοτική. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμποδίζει να μιλά συχνά πυκνά για την ανάγκη δημιουργίας ενός μοντέλου της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, όπου πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίζει το ΥΜΑΘ ως το μόνο κυβερνητικό κλιμάκιο στη Βόρεια Ελλάδα και το οποίο -έτσι και αλλιώς- διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, κάθε 15 ημέρες ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας συγκαλεί το συντονιστικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στη διαχείριση των προβλημάτων του FlyOver, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα θέματα της πόλης. Επιπρόσθετα, όπως έχει επισημάνει πολλές ο Υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας -Θράκης), «μαρτυρώντας» τις προθέσεις του: «Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να υπάρξει, ώστε να βρεθούμε όλοι μαζί, όπως ήδη κάνουμε και με το συντονιστικό συμβούλιο της πόλης, και να αποφασίσουμε για κάποιους κοινούς άξονες και βασικούς στόχους για την πόλη. Για τη Θεσσαλονίκη όχι του 2027 ή του 2028, αλλά για την πόλη του 2030, του 2040 και του 2050».

Χρήστος Τσαλικίδης