Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ δεν ασκούν αρκετά έντονη πίεση στη Ρωσία

Ακούστε το άρθρο 8'
24.04.2025 | 18:30
«Η Ουκρανία δεν βλέπει τώρα ισχυρή πίεση στη Ρωσία, ούτε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, παρά την απροθυμία της να προχωρήσουν οι συνομιλίες», σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Ν. Αφρική στις δηλώσεις του κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα.

Ο Ζελένσκι, γενικά, αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το τι είδους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει η Ουκρανία, επιστρέφοντας πάλι στην ανάγκη άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στη Ρωσία για να συμφωνήσει σε μια συνολική, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

«Πιστεύουμε ότι με μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία, θα μπορέσουμε να φέρουμε τις πλευρές μας πιο κοντά», είπε ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν περαιτέρω συμβιβασμοί μπορούν να συζητηθούν μόλις συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να προχωρήσουν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υπογράφοντας μνημόνιο για τα ορυκτά, αφού αφαίρεσε διατάξεις που θα έρχονταν σε αντίθεση με το σύνταγμά της.

Σημείωσε όμως ότι μετά από πάνω από τρία χρόνια επιθετικού πολέμου με χιλιάδες νεκρούς, η προθυμία να καθίσουν για συνομιλίες με τον επιτιθέμενο είναι ήδη ένας συμβιβασμός.

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός θα αποδείξει «πολιτική καλή θέληση» από όλες τις πλευρές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι, αν και δεν θα συνέδεε την επίθεση με την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική, πιστεύει ότι «στον Πούτιν δεν αρέσει η παρουσία της Ουκρανίας» στην Αφρική, καθώς θέλει να την εμποδίσει να έχει κανονικές σχέσεις με άλλα κράτη.

Ανέφερε επιπλέον ότι η Ρωσία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς χαρακτηρίζει τις χθεσινές συνομιλίες στο Λονδίνο «όχι εύκολες, αλλά εποικοδομητικές».

«[Η συνάντηση] δεν τελείωσε με διαφωνίες, αλλά με τη βούληση να εργαστούμε περαιτέρω», λέει, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πρέπει να ήλπιζε σε «ένα μεγάλο σκάνδαλο», καθώς απορρίπτει κάποια μεταγενέστερα σχόλια - προφανώς την έκρηξη του Τραμπ κατά τη διάρκεια της νύχτας - ως «συναισθήματα».

Τόνισε ότι η Ρωσία ελπίζει να απομονώσει την Ουκρανία για να την κάνει ευκολότερο στόχο, αλλά σημειώνει ότι «ακόμη και τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όταν ήμασταν σχεδόν μόνοι, μπορέσαμε να αντέξουμε» και η Ουκρανία είναι τώρα «πολύ πιο δυνατή».

Τέλος, επέστρεψε στο κύριο μήνυμά του: «Εάν η Ρωσία δηλώσει ότι είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός, πρέπει να σταματήσει τα πλήγματα στην Ουκρανία».