Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση είχε μέγεθος 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερε. Σημειώθηκε δε στις 18.11, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καρυών. Το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 5 χλμ.
Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα, ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο συγκεκριμένος σεισμός των 4,8 Ρίχτερ στις ακτές του Αγίου Όρους αποτελεί συνέχεια προηγούμενης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται από τον Σεπτέμβριο του 2024.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι η περιοχή παρουσιάζει μόνιμη μικροσεισμική δραστηριότητα σε ένα ρήγμα, με σποραδικούς σεισμούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά τις μικρές βλάβες που προκαλεί, ο σεισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ο κύριος, αλλά ένα μέρος της συνεχιζόμενης δραστηριότητας στην περιοχή.
Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ακόμη πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Να σημειωθεί πως η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με διαφορά λίγων λεπτών διαφορά σημειώθηκαν ακόμη δυο δονήσεις μεγέθους 3,2 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού των 3,5 ρίχτερ ήταν στα 11 χλμ ΔΒΔ των Καρυών και το το εστιακό βάθος στα 13 χιλιόμετρα. Το ίδιο επίκεντρο είχε και ο πρώτος σεισμός.