Ένας νέος σχολικός λαχανόκηπος -ο δεύτερος για τη φετινή χρονιά στον δήμο Θέρμης- δημιουργείται με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Μαμαγαία και του Δήμου Θέρμης, ενώ ακόμη τέσσερις αναμένεται να δημιουργηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και σε εκείνου της Καλαμαριάς.
Συνολικά πρόκειται για τον έκτο σχολικό λαχανόκηπο, καθώς έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο στον δήμο Θέρμης και τρεις στον κεντρικό δήμο, ένας εκ των οποίων σε σχολείο όπου λειτουργούσε και παλαιότερα λαχανόκηπος και διέθετε ήδη τις υποδομές για αυτόν.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που στοχεύει όχι μόνο στη φύτευση λαχανικών, αλλά και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, συμμετοχής και συνεργασίας μεταξύ μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Η εν λόγω δράση περιλαμβάνεται στο WONDER Schools, ένα βραβευμένο πρόγραμμα της Μαμαγαία που εστιάζει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη βιώσιμη διατροφή και στη διαχείριση σχολικών απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 90 σχολικές κοινότητες, εκπαιδεύοντας πάνω από 4.700 μαθητές και 685 εκπαιδευτικούς και γονείς.
Γιατί ένας σχολικός λαχανόκηπος;
Η δημιουργία λαχανόκηπων στα σχολεία προσφέρει την περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα από τη βιωματική μάθηση. Όπως επισημαίνει μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα η Εύη Τσιάμη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Μαμαγαία «σε πόλεις όπου τα παιδιά μεγαλώνουν κατά κάποιον τρόπο αποκομμένα τόσο από τη φύση όσο και από την τροφή τους, δηλαδή δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται και πώς καλλιεργείται, είναι πολύ σημαντικό να έρχονται σε επαφή βιωματικά και να εξοικειώνονται με την τροφή τους, όχι μόνο βλέποντας το πώς καλλιεργείται, αλλά καλλιεργώντας την και οι ίδιοι».
Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή των μαθητών στη δημιουργία του λαχανόκηπου δεν περιορίζεται μόνο στη φύτευση των λαχανικών. Οι μικροί καλλιεργητές μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν μεθοδικά από τις αρχικές εργασίες κατασκευής του μέχρι τη συντήρηση και τη συγκομιδή, μέσα σε έναν «ζωντανό» εκπαιδευτικό χώρο.
Οικογενειακή υπόθεση
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εν λόγω δράσης είναι η συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, από τους μαθητές έως τους εκπαιδευτικούς και τους οικείους των παιδιών.
Όπως αναφέρει η κ. Τσιάμη «είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει η σχολική κοινότητα σε αυτό το εγχείρημα και με το να γίνεται η διαδικασία οικογενειακή, να καλούμε δηλαδή όλη τη σχολική κοινότητα -από τα παιδιά μέχρι τους γονείς. Δυναμώνει η σχέση μεταξύ του παιδιού και του γονέα όταν έρχονται κοντά στο πλαίσιο συμμετοχής σε μία δημιουργική διαδικασία. Το θέμα είναι ότι δεν είναι μόνο ο γονιός που αναλαμβάνει να καθοδηγήσει ένα παιδί σε διάφορες διεργασίες που γίνονται, αλλά και το παιδί να διδάσκει πράγματα στο γονιό. Αυτό είναι κάτι που το ακούμε πολύ συχνά από γονείς».
Η Μαμαγαία και η πράσινη εκπαίδευση
Η Μαμαγαία δραστηριοποιείται δυναμικά στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος. Η οργάνωση σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοβουλίες που προωθούν την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Το WONDER Schools αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δράσεις της, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε σχολεία να υιοθετήσουν πρακτικές που ενισχύουν την περιβαλλοντική ανθεκτικότητα.
Η επιτυχία του προγράμματος έχει αναγνωριστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι δράσεις του έχουν συμπεριληφθεί σε προγράμματα όπως το HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας για τον μακροπρόθεσμο στόχο της περιβαλλοντικής οργάνωσης, η κ. Τσιάμη αναφέρθηκε στους 4 νέους σχολικούς λαχανόκηπους που πρόκειται να δημιουργηθούν σε σχολεία των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.
Ανοιχτό κάλεσμα σε εθελοντές
Οι συγκεκριμένες δράσεις είναι ανοιχτές για το κοινό της πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε έναν και κάθε μία να συμμετέχει στην ομάδα δημιουργίας των σχολικών λαχανόκηπων.
Οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες, Παρασκευή, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης συνεχίζονται και σήμερα από τις 10:00 έως τις 16:00, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μοντάρισμα ξύλων, δημιουργία πλαισίου, εφαρμογή λινάτσας, πέρασμα χώματος κτλ.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ομάδα, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη φόρμα συμμετοχής https://forms.gle/DDfxM9NQhPyUm1qe9