Ένταση επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ένταξη δύο δημόσιων σχολείων, του 12ου Γυμνασίου και του 16ου ΓΕΛ της Β' Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση.
Εκπαιδευτικοί και γονείς παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, εκφράζοντας, κατά την έναρξή της, τις αντιρρήσεις τους και τις ενστάσεις τους για την ένταξη των δύο σχολείων στο εν λόγω πρόγραμμα, ενώ όταν πήρε το λόγο ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, υπήρξαν αρκετές φορές εντάσεις.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ, Νίκος Αβραμίδης, «εμείς δηλώσαμε την αντίθεσή μας γενικότερα για την ίδρυση των Ωνάσειων. Πουθενά δεν υπάρχει παιδαγωγός που λέει ότι θα πρέπει οι μαθητές να χωρίζονται ανάλογα με την επίδοσή τους. Ένας τέτοιος διαχωρισμός των παιδιών μόνο κακά θα φέρει συνολικά στην εκπαίδευση» και συμπλήρωσε πως, «δεν μπορεί να γίνει παιδεία και εκπαίδευση με δύο ταχυτήτων μαθητές. Δεν μπορεί να μείνει μια ολόκληρη περιοχή χωρίς σχολείο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Σταύρος Τριλυράκης, δήλωσε πως, «βλέπουμε τη δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης, αντί να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι για να ιδρυθούν σύγχρονα σχολεία, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και να ''αγκαλιάσουν'' τις ανάγκες της σύγχρονης παιδείας, τη βλέπουμε να σφιχταγκαλιάζεται με την κυβέρνηση. Γιατί η ίδρυση των Ωνασείων δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια υποχώρηση στην δωρεάν εκπαίδευση. Η κυβέρνηση που ψήφισε την παραχώρηση σε ιδιώτες, μιλάει για μετατροπή. Στην πραγματικότητα αυτή η μετατροπή είναι υποβάθμιση και αφήνει το διαμέρισμα χωρίς ελεύθερο λύκειο».
Στις αντιδράσεις απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι, «την ένταξη αυτών των δυο δημοσίων σχολείων στο πρόγραμμα των Ωνάσειων, δεν την έκανε η κυβέρνηση. Την ζήτησα εγώ. Και το έκανα γιατί εγώ πιστεύω στην κοινωνική δικαιοσύνη. Από τα 24 σχολεία, δεν υπήρχε ούτε ένα σε μια περιοχή εγκαταλελειμμένη όπως η Β’ Κοινότητα. Και ζήτησα να υπάρξει αυτή η πρόβλεψη για την πιο εγκαταλελειμμένη περιοχή της πόλης που είναι η Ξηροκρήνη και η Β' Κοινότητα. Ζήτησα με έγγραφο μου, δεν λέω ότι εισακούστηκε, να υπάρχει το κριτήριο της εντοπιότητας».
Στη συνέχεια, τονίσε πως, «είναι σαν να βλέπω όλες τις αντιδράσεις που υπήρχαν προ δεκαετιών για το εάν έπρεπε το νοσοκομείο Παπαγεωργιου να είναι με χορηγία ή όχι. Σήμερα το Παπαγεωργίου είναι η ναυαρχίδα του ΕΣΥ. Γιατί να μην έχουν το δικαίωμα σε μια ιδιαίτερη ποιοτικά εκπαίδευση, τα σχολεία στις περιοχές με παιδιά που ζουν σε χαμηλότερες οικονομικά τάξεις;».
Απαντώντας στο ερώτημα των γονέων για το που θα φοιτήσουν όσα παιδιά δεν εισαχθούν στα Ωνάσεια, ο κ. Αγγελούδης επεσήμανε ότι «εκεί έχουμε αλλά δυο σχολεία και ετοιμάζουμε να πάμε να κάνουμε και τις παρεμβάσεις για δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο σε χώρο ειδικό για σχολικές δομές. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχει μια αγωνία».
Στο βήμα ανέβηκε και η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Έφη Θεοδωράκη, η οποία ανέφερε πως, «στην πραγματικότητα μιλάμε για δημόσια Ωνάσεια Σχολεία. Το Ωνάσειο Ίδρυμα θα χαρίσει συνολικά περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ για κτιριακές υποδομές αλλά και προγράμματα που θα ενίσχυαν την εκπαίδευση», ενώ για την περιοχή της Ξηροκρήνης υπογράμμισε πως, «10 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το σχολείο της Ξηροκρήνης και με αυτά τα χρήματα θα μπορεί το Ωνάσειο ίδρυμα, να συντελέσει στη βοήθεια. Αυτά τα σχολεία θα συντηρούνται για δώδεκα χρόνια από το Ωνάσειο Ίδρυμα».