Τα παραπάνω στοιχεία έγιναν γνωστά στο πλαίσιο ημερίδας για την παγκόσμια ημέρας ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, το απόγευμα της Τρίτης. Μία πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης και τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.
Όπως σημείωσε στην τοποθέτηση του ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αποστολίδης σκοπός της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, φορέων και οργανισμών αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις του κυβερνοεγλήματος αλλά και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης.
Υπογράμμισε πως στις προκλήσεις της νέας εποχής η απάντηση δεν είναι ο φόβος αλλά η ενημέρωση και η ορθή χρήση της τεχνολογίας.
Ο Καθηγητής Πληροφορικής στον τομέα της ασφάλειας του διαδικτύου στον Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κωνσταντίνος Ράντος σχολίασε κατά την εισήγηση του πως τα data είναι το νέο πετρέλαιο του πλανήτη σε επίπεδο οικονομίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ίσως ο μεγαλύτερος κινδύνος που διατρέχει όποιος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο είναι το λεγόμενο ηλεκτρονικό ψάρεμα. Το 91% των παράνομων δράσεων ξεκινούν με κάποια επίθεση fishing σε προσωπικά δεδομένα και data.
Ο ίδιος τόνισε πως η επόμενη μεγάλη απειλή είναι η τεχνητή νοημοσύνη για την οποία, όπως είπε, δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.
Από πλευράς του ο Αύγουστος Τσινάκος καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ανέφερε ότι η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει τείχος προστασίας απέναντι στην παραβατικότητα.
«Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται το ανθρώπινο είδος έχει αλλάξει καθώς έχουμε περάσει στη γενιά του mobo sapiens. 1 στα 3 παιδιά έχει tablet πριν καν μιλήσει» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
«Τα παιδιά βομβαρδίζονται από έναν τεράστιο όγκο τεχνολογιών και πληροφοριών και απειλών. Για αυτό τον λόγο οφείλουν οι γονείς να είναι σωστά ενημερωμένοι για να μπορούν να τα προστατεύσουν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο» ολοκλήρωσε.
Ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σχολίασε στον χαιρετισμό του: «Βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή και στην τεχνητή νοημοσύνη, με μεγάλες δυνατότητες αλλά και τεράστιους κινδύνους για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει η σωστή ενημέρωση».
Το παρών στην ημερίδα έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Τζόλας, που κατέστησε σαφές πως η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι στρατηγική επιλογή γι΄αυτό και οι αυτοδιοικητικές αρχές οφείλουν να έχουν τον ρόλο του αρωγού.