Τηλεφωνικές απάτες: Το modus operandi των κυκλωμάτων- Έξαρση στην Πιερία- Θύματα μιλούν στα Μακεδονικά Νέα

Ακούστε το άρθρο 8'
08:00
Ακούστε το άρθρο 8'
Shutterstock
Μορφή χιονοστιβάδας μοιάζουν να παίρνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα στον νομό Πιερίας, αναφορικά με τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Τα υποψήφια θύματα φαίνεται πως επιλέγονται τυχαία, καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στις επιλογές των επιτήδειων που δεν διστάζουν να παρουσιάσουν ψευδή γεγονότα ως αληθινά, με στόχο να καταφέρνουν -επιτυχώς κάποιες φορές- να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή από τα θύματά τους. Ως πρόσχημα, τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιούν την έκτακτη ανάγκη χειρουργικής επέμβασης κάποιου συγγενικού ή οικείου τους προσώπου.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι τηλεφωνικές απάτες έχουν αυξηθεί κατά 118%! Πολίτες που μπήκαν στο στόχαστρο ή έπεσαν θύματα επιτήδειων περιγράφουν στα Μακεδονικά Νέα, «το πάθημα που τους έγινε μάθημα».

Της είπαν πως ο γιος της είχε τροχαίο, ενώ βρισκόταν δίπλα της

Η 50χρονη Λ.Μ. πριν από λίγες εβδομάδες δέχθηκε ένα τηλεφώνημα μέσω του οποίου την ενημέρωναν πως δήθεν ο 20χρονος γιος της, είχε πέσει θύμα σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Η Λ.Μ. αμέσως ζήτησε να μάθει ποιος της τηλεφωνεί. Ο αδίστακτος νεαρός άνδρας, σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας, της απάντησε πως ήταν ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου όπου διακομίσθηκε ο 20χρονος. Κατά τα λεγόμενα του απατεώνα ο... υποτιθέμενος τραυματίας, έπρεπε να υποβληθεί εσπευσμένα σε μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Η οικογένεια θα συγκέντρωνε το ποσό των 10.000 ευρώ και θα το κατέθετε σε έναν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό. Για κακή τύχη του τηλεφωνητή όμως, ο γιος τής Λ.Μ. βρισκόταν στο σπίτι τη στιγμή της επικοινωνίας. Ο 20χρονος προέτρεψε τη μητέρα του να κρατήσει τον συνομιλητή της στη γραμμή κάνοντας του διάφορες ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων θα μπορούσαν να τους φανούν χρήσιμες στη μετέπειτα καταγγελία τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένουν. Κάτι το οποίο έπραξαν όταν το τηλεφώνημα ολοκληρώθηκε.

Παρέδωσε στον δράστη 2.000 ευρώ, χρυσαφικά και κοσμήματα

Χαρακτηριστική, όμως, είναι και η περίπτωση της 70χρονης Μ.Σ. Η ηλικιωμένη γυναίκα λαχτάρησε κυριολεκτικά, όταν πληροφορήθηκε για την υποτιθέμενη πτώση της 35χρονης κόρης της από το διαμέρισμα 5ου ορόφου στη Θεσσαλονίκη που κατοικεί με την τετραμελή οικογένειά της. Ο φαντομάς, όπως περιγράφεται στην καταγγελία, ζητούσε από την ηλικιωμένη να μη μιλήσει με κανένα από τα άλλα δύο παιδιά της, να συγκεντρώσει όσα περισσότερα χρήματα και τιμαλφή διέθετε και να τα παραδώσει σε έναν έμπιστο συνεργάτη της κλινικής όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένη η 35χρονη. Πράγματι, έτσι και έγινε. Μετά από δύο ώρες η 70χρονη κατάφερε να παραδώσει σε έναν άγνωστο άνδρα που έφτασε έξω από την εξώπορτα του σπιτιού της 2.000 ευρώ και μια μεταλλική συσκευασία με χρυσαφικά και κοσμήματα της οικογένειας. Το βράδυ της ίδιας μέρας η 35χρονη τηλεφώνησε στη μητέρα της. Όταν η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε τι έγινε στην πραγματικότητα, κάλεσε την αστυνομία για να καταθέσει μήνυση. Ήταν όμως ήδη πολύ αργά…

«Πονάω, μου έκοψαν το πόδι»

«Μπαμπά, μπαμπά πονάω μου έκοψαν το πόδι». Αυτή τη φράση άκουγε στο ακουστικό όση ώρα προσπαθούσε να κρατήσει την ψυχραιμία του και να σκεφτεί καθαρά ο 82χρονος Κ.Μ. Σε αυτή την περίπτωση εξαπάτησης του ανυποψίαστου άνδρα, μια γυναικεία φωνή τον προειδοποιούσε πως αν δεν παραδώσει μέσα σε 24 ώρες το ποσό των 20.000 ευρώ, η κόρη του δεν θα μπορούσε να μεταβεί με ελικόπτερο στη Γερμανία για να σωθεί το «συντεθλιμμένο» πόδι της, αποτέλεσμα εργατικού ατυχήματος. Αυτή τη φορά οι δράστες όταν έκλεισαν το ακουστικό, δίνοντας χρόνο στο θύμα να συγκεντρώσει την... επιθυμητή λεία, του κατέστησαν σαφές πως δεν θα έπρεπε να πάρει κάποιο από τα υπόλοιπα τρία παιδιά του, καθώς βρίσκονταν ήδη στο νοσοκομείο για να δώσουν αίμα για την «τραυματισμένη» αδερφή. Ωστόσο ο ηλικιωμένος τους παράκουσε, τηλεφωνώντας στον γιο του. Σύντομα η αλήθεια αποκαλύφθηκε και έτσι το περιστατικό δεν άργησε να φτάσει στα χέρια του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής.

Τι λένε στελέχη της ΕΛΑΣ

Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα εξηγούν πως συνήθως τα κυκλώματα που ασχολούνται με τηλεφωνικές απάτες είναι δύο ειδών: Αυτά που δρουν με απόλυτη μεθοδικότητα και είναι δύσκολο να πιαστούν στα δίχτυα των αρχών και αυτά που λόγω των στοιχείων που αφήνουν πίσω τους εξαρθρώνονται μέσα σε πολύ λίγες ώρες ερευνών.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες για τις τρεις παραπάνω υποθέσεις, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει στις συλλήψεις δύο ανδρών. Εις βάρος τους, έχει σχηματισθεί δικογραφία με την οποία πέρασαν το κατώφλι του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Παναγιώτης Αχλατλής