Κατατέθηκε από το Sorbonne Paris Nord η πρώτη αίτηση για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα

Ελλάδα

14.02.2025 | 15:30
Ακούστε το άρθρο 8'
14.02.2025 | 15:30
Ακούστε το άρθρο 8'
Shutterstock
Αίτηση για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου κατέθεσε το δημόσιο γαλλικό πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord νωρίτερα την Παρασκευή (14/02), μέσω αντιπροσωπείας του, στο υπουργείο Παιδείας.

Το πανεπιστήμιο είναι ένα από τα 13 δημόσια πανεπιστήμια που εδρεύουν στο Παρίσι και ήδη έχει συνεργασία με κολλέγιο που λειτουργεί στην Ελλάδα. Είναι το πρώτο πανεπιστήμιο του εξωτερικού που καταθέτει αίτηση για αδειοδότηση ως το πρώτο μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η κατάθεση της αίτησης είναι το πρώτο βήμα, προκειμένου να προχωρήσει η ίδρυση του νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος και να μπει σε λειτουργία, καθώς, πλέον, εκκρεμεί ο έλεγχος του φακέλου της αίτησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια που προβλέπονται από τον σχετικό νόμο, και μετά την παροχή διευκρινίσεων εάν χρειαστούν, θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του ιδρύματος.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και λήγει την 1η Μαρτίου 2025. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, προς το τέλος της άνοιξης αναμένονται οι ανακοινώσεις των ονομάτων των μη κρατικών Πανεπιστημίων που θα λειτουργήσουν τελικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στόχος να λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2025

Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη (12/02), ο καθηγητής και εντεταλμένος του πανεπιστημίου Paris Nord της Σορβόννης, Στέλιος Αμαργιαννάκης, ανακοίνωσε τη δημιουργία παραρτήματος στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τη νέα σχετική νομοθεσία για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

«Το δημόσιο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας βλέπει μία ευκαιρία να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας που παραδοσιακά είναι πολύ καλές», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κύριος Αμαργιαννάκης.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι το παράρτημα που θα δημιουργηθεί, θα είναι στην αρχή ένα ανεξάρτητο παράρτημα και στη συνέχεια θα αναπτυχθούν όλες οι συνέργειες που επιτρέπει ο νόμος.

Διευκρίνισε ότι θα παρέχει τα προγράμματα που διαθέτει το δημόσιο γαλλικό Πανεπιστήμιο στις κεντρικές εγκαταστάσεις του, στο Παρίσι και σύμφωνα με τον καθηγητή, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν τρεις σχολές με την προοπτική στη συνέχεια να αυξηθούν σε έξι.

Πρόκειται για Σχολή Νομικών Επιστημών, Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Σχολή Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού.

Σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του παραρτήματος, ο καθηγητής ανέφερε ότι η θέση του υπουργού είναι ότι οι πρώτες άδειες να δοθούν πριν το καλοκαίρι του 2025 με προοπτική το πανεπιστήμιο να ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Π. Μήτκας: Περίπου 10 ξένα πανεπιστήμια θα κάνουν αίτηση στην Ελλάδα - Ανάμεσα τους το Sorbonne Paris Nord

«Έχει ανοίξει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων των φακέλων πανεπιστημίων του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα και λήγει αυτή η προθεσμία την 1η Μαρτίου», δήλωσε ο πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας.

Πιο αναλυτικά για τη διαδικασία, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μήτκας τόνισε πως «ο φάκελος περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη σειρά δικαιολογητικών που θα τα εξετάσει εν μέρει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ένα μέρος αυτού του φακέλου, που αφορά κυρίως τα κτηριακά της υποδομές, θα πάει σε έναν άλλο οργανισμό, τον ΕΟΠΠΕΠ του υπουργείου Παιδείας» και πρόσθεσε πως «θα δημιουργηθούν επιτροπές από επιστήμονες του εξωτερικού που έχουν μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση Πανεπιστημίων, υπό τον δικό μας τον συντονισμό και την επίβλεψη, θα εξετάσουν αυτούς τους φακέλους στο διάστημα των επόμενων μηνών και θα υποβάλουμε μια έκθεση προς το Υπουργείο, μια εισήγηση θετική ή αρνητική τεκμηριωμένη».

Ερωτηθείς για τον χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί σημείωσε πως «η απόφαση θα θέλει κάποιους μήνες για να βγει και μετά από αυτή την απόφαση θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση. Η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών που πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους που πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας. Είναι και αυτή μια ιδιαίτερη διαδικασία που περιλαμβάνει πολύ πιο στοχευμένη επιθεώρηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «στα σίγουρα ο χρόνος μας πιέζει.

Είναι η πρώτη φορά που το κάνει η χώρα αυτό. Είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε σωστά. Θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον κόσμο, στην κοινωνία και θέλουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα των νέων αυτών εγχειρημάτων».

Επιπλέον, ο κ. Μήτκας σημείωσε πως «δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε όλα τα πανεπιστήμια τα οποία θα καταθέσουν τώρα την αίτηση να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο» ενώ αναφορικά με τον αριθμό των πανεπιστημίων που ετοιμάζονται να κάνουν αίτηση ανέφερε πως είναι περίπου 10, ίσως «μεταξύ 7 μέχρι 12. Κάπου εκεί».

Μάλιστα δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το ποια είναι αυτά τα πανεπιστήμια τόνισε αρχικά για το πρώτο που θα καταθέσει αίτηση το εξής: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα καταθέσει την αίτηση το Πανεπιστήμιο «Sorbonne Paris Nord», που είναι ένα από τα 13 πανεπιστήμια που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσπαση του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Το Παρίσι νούμερο 13, το έλεγαν οι Γάλλοι και είναι ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε μετά τον Μάη του 68, αλλά βρίσκεται στο Παρίσι και είναι μέρος της ευρύτερης οικογένειας της Σορβόννης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, έκανε γνωστό πως κάποια από αυτά τα πανεπιστήμια λειτουργούν ήδη ως Κολλέγια στην Ελλάδα αλλά με τη συνεργασία ξένων πανεπιστημίων.