Από την Αγία Σοφία στα drones: Ο Ερντογάν προβάλλει (ξανά) αφήγημα «Μεγάλης Τουρκίας», αλλά στο βάθος... ανασχηματισμό

Ακούστε το άρθρο 8'
19:15
Ακούστε το άρθρο 8'
shutterstock
Η Αγία Σοφία έγινε ξανά σήμερα στο στόμα του Ερντογάν το σύμβολο μιας Τουρκίας που βλέπει τον εαυτό της ως διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προστάτη του ισλαμικού κόσμου.

Στο 8ο τακτικό συνέδριο του κόμματός του (AKP), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι η μετατροπή του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μέρος του διαχρονικού πολιτικού του σχεδίου: Η Τουρκία να παρουσιάζεται ως συνεχιστής της οθωμανικής κληρονομιάς και ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου.

«Ανοίξαμε την Αγία Σοφία, την κληρονομιά του Πορθητή, και ενώσαμε το κάλεσμα στην προσευχή (εζάν) με το κάλεσμα του (προφήτη) Μωάμεθ», δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος τόσο στη βάση του AKP για να υπενθυμίσει τις «κατακτήσεις» του καθεστώτος του, όσο και στο εξωτερικό, στέλνοντας μήνυμα ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, είτε στο πεδίο της γεωπολιτικής είτε σε αυτό της στρατιωτικής της ανάπτυξης.

«Ενισχύσαμε τη δύναμή μας σε κάθε τομέα, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία, τη γεωργία και τον τουρισμό», τόνισε, παραβλέποντας για άλλη μια φορά να αναφερθεί στην εδώ και χρόνια οικονομική κρίση, που διέρχεται η χώρα και οι πολίτες. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της τουρκικής στρατιωτικής τεχνολογίας.

«Σήμερα, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία «καταλαμβάνει την 11η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας».

Η «ισχυρή» Τουρκία στην παγκόσμια σκηνή

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και στο θρησκευτικό στοιχείο ως πυλώνα της πολιτικής του, ο Ερντογάν θέλησε να δείξει ότι η κυβέρνησή του όχι μόνο φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στις οθωμανικές της ρίζες, αλλά και ότι οικοδομεί μια νέα υπερδύναμη. «Πρώτον, μετατρέψαμε τη δύναμη του σκοπού μας σε δύναμη της χώρας μας και, στη συνέχεια, χτίσαμε μια ηγέτιδα Τουρκία στην περιοχή και στον κόσμο με τη δύναμη της χώρας μας», ανέφερε, σκιαγραφώντας την εικόνα μιας χώρας, όπου η Αγία Σοφία, τα drones και η οικονομία, όλα ενώνονται κάτω από το ίδιο αφήγημα.

Ο Ερντογάν «ζυγίζει» την κυβέρνησή του

Την ίδια ώρα, έντονη, πάντως, είναι η φημολογία για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Η συζήτηση στα κυβερνητικά παρασκήνια επικεντρώνεται στον διαχωρισμό κρίσιμων υπουργείων. Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Εφκάν Αλά, έχει ήδη καταθέσει τη μελέτη του στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος θα αποφασίσει για τη νέα δομή. Μεταξύ των υποψηφίων προς διαχωρισμό βρίσκονται το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών. Αν και ο ανασχηματισμός αναμένεται από την Παρασκευή, σημερινές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν βιάζεται. Η τουρκική ηγεσία φαίνεται να προτιμά μια μελετημένη προσέγγιση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αλλαγές να καθυστερήσουν για μήνες, ίσως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Μουράτ Γετκίν.Ο Ερντογάν φαίνεται να προτιμά έναν ανασχηματισμό που θα λειτουργήσει ως καταλύτης και όχι ως πυροσβεστική κίνηση.

Εντυπωσιακή προετοιμασία για το συνέδριο

 Το συνέδριο του AKP στήθηκε με απόλυτη σπουδή, συνδυάζοντας πολιτική σημειολογία και θέαμα. Οκτώ διαφορετικά συνθήματα, ένα νέο κομματικό τραγούδι και ένα βίντεο για τα 23 χρόνια δράσης του κόμματος πλαισιώνουν επικοινωνιακά τη μεγαλειώδη εκδήλωση σήμερα στην Άγκυρα. Παράλληλα, η επιλογή των καλεσμένων υποδηλώνει μία συμφιλιωτική πολιτική διάθεση του AKP: η Λαϊκή Συμμαχία ήταν σύσσωμη παρούσα με όλα τα μικρά κόμματα που την απαρτίζουν, ενώ κλήθηκε επισήμως και η αντιπολίτευση, εκτός του φιλοκουρδικού κόμματος DEM.


 

 

 

 

 

Πηγή:ethnos.gr