«Όπως είναι ήδη γνωστό, το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει αυξήσει το κόστος άρδευσης, ενώ κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι οι παραδοσιακές καλλιέργειες, μας απέφεραν όλο και μικρότερο εισόδημα. Έτσι, μαζί με κάποιους άλλους συναδέλφους αποφασίσαμε να στρέψουμε την προσοχή μας στη λίστα με τις περίπου δέκα εναλλακτικές καλλιέργειες οι οποίες, βάσει της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επιδοτούνται με 65 ευρώ/στρέμμα. Από τις 10 εναλλακτικές, διαπιστώσαμε ότι περίπου τρεις ταιριάζουν με τα στοιχεία της περιοχής μας κι έτσι στρέψαμε στην προσοχή μας στο Κινόα. Εγώ μόνος μου καλλιεργώ και Καμελίνα», αναφέρει στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νικόλαος Μποτρότσος.
Σε ερώτηση για το αν πρόκειται για μία καλή επιλογή καλλιέργειας ο κ. Μποτρότσος υπογράμμισε πως «ακόμη δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα εάν πρόκειται για μια καλή επιλογή, καθώς είναι η πρώτη φορά που τη φυτεύουμε στην περιοχή μας. Ωστόσο, πρόκειται για χειμερινή καλλιέργεια που σημαίνει ότι χρειάζεται πότισμα μια - δύο φορές τον χρόνο, ενώ αν βρέξει μπορεί και να μη χρειαστεί καθόλου. Αυτό το στοιχείο από μόνο του μετατρέπει το κινόα σε μια καλλιέργεια που εάν δεν εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί να μπούμε μέσα, όπως συνέβη για παράδειγμα με το βαμβάκι. Ασφαλώς και δεν είμαστε κυνηγοί επιδοτήσεων απλά το χρησιμοποιούμε ως μια πρόσθετη ενίσχυση».
Το θετικό στην όλη υπόθεση ειναι επίσης ότι οι καλλιεργητές γνωρίζουν από πριν, ποια θα είναι η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου προϊόντος. «Εμείς το συμβόλαιο που υπογράψαμε προβλέπει 50 λεπτά/κιλό, γεγονός που είναι σημαντικό γιατί γνωρίζουμε από τώρα ποια θα είναι η τιμή πώλησης του προϊόντος χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσουμε τους χρηματιστηριακούς δείκτες όπως κάναμε μέχρι τώρα. Επιπλέον, έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος καλλιέργειας, καθώς απαιτεί μικρότερη ποσότητα λιπάσματος, ενώ όπως προαναφέραμε σε περίπτωση που έχουμε βροχές δεν θα χρειαστεί καθόλου πότισμα».
Τι είναι η κινόα και από πού ήρθε στην Ευρώπη
Το κινόα είναι ένα προϊόν διατροφής το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και θεωρείται super food γιατί έχει πρωτείνη ισάξια του κρέατος, ενώ δεν περιέχει γλουτένη γεγονός που σημαίνει ότι χωνεύεται εύκολα. Επίσης θεωρείται καλή πηγή φωσφόρου και περιέχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.
Εισάγεται κυρίως από την Λατινική Αμερική και καλλιεργείται ευρέως από πληθυσμούς των Άνδεων εδώ και τρεις με τέσσερις χιλιάδες χρόνια, ενώ από τους Ίνκας αποκαλούνταν «θησαυρός» ή «μητέρα όλων των καρπών».
Το πείραμα της Καμελίνας
Όπως ο ίδιος τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τα Μακεδονικά Νέα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής είναι ο μοναδικός σε ολόκληρη την περιοχή που φέτος εκτός από κινόα αποφάσισε να καλλιεργήσει και καμελίνα.
Τι είναι η καμελίνα; «Πρόκειται για έναν ελαιούχο σπόρο, ο οποίος έπειτα από επεξεργασία που μπορεί να υποστεί σε ελαιουργεία, αποτελεί βιοκαύσιμη ύλη που στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αεροπλάνα» εξηγεί ο Νικόλαος Μποτρότσος διευκρινίζοντας παράλληλα σχετικά με τη δική του καλλιέργεια ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκομαι ακόμη στην καλλιεργητική διαδικασία. Έχει μεν φυτρώσει, όμως περισσότερα θα μπορούμε να πούμε τον Μάιο οπότε και θα ξεκινήσει η συγκομιδή».
«Ως είδος καλλιέργειας τη συναντάμε σε κάποια στρέμματα στην Ξάνθη και στην Ορεστιάδα, όμως και σ' αυτές τις περιοχές η καλλιέργεια βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο» κατέληξε κ. Μποτρότσος.