Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Κ. Μακεδονία: Ελεύθεροι και οι τελευταίοι έξι

Ακούστε το άρθρο 8'
20.03.2025 | 13:17
Ελεύθεροι και οι τελευταίοι έξι συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Μετά την απολογία τους στην 3η ειδική ανακρίτρια αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Υπενθυμίζεται πώς οι συνολικά 23 συλληφθέντες απολογήθηκαν τμηματικά, 14 στην 3η ειδική ανακρίτρια και οι υπόλοιποι 9 στην ανακρίτρια Σερρών.

Οι τελευταίοι 6 συλληφθέντες οι οποίοι πέρασαν την πόρτα της ανακρίτριας Θεσσαλονίκης για να δώσουν εξηγήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στον 63χρονο φερόμενο ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος της Θεσσαλονίκης και με ποινικό παρελθόν σε ανάλογες πράξεις, επιβλήθηκε επιπλέον ο όρος της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα. Άπαντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Την περασμένη Παρασκευή ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε βάρος 14 εκ των 23 που συνελήφθησαν για τα εξής αδικήματα: Εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση μνημείων, αποδοχή και διάθεση μνημείων. Παράνομη ανασκαφή και αρχαιολογική έρευνα, παράνομη εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών, κατοχή και χρήση ανιχνευτή μετάλλων, κλοπή μνημείου από χώρο ανασκαμμένο, κατοχή πυρομαχικών και όπλων, κατοχή εκρηκτικών υλών.

Πώς εξιχνιάστηκε η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

 

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας, ύστερα από πολύμηνη παρακολούθηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε πολλούς από αυτούς οι αρχές παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά τους και είναι ενδεικτικό ότι κάποιες συνομιλίες τους αποκαλύπτουν ακόμη και ότι έγιναν παράνομες ανασκαφές στην περιοχή του τύμβου Καστά.

Όπως έγραψαν τα Μακεδονικά Νέα, επικεφαλής της μίας ομάδας είναι ένας 63χρονος, ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν προσπαθώντας να στείλει αρχαία νομίσματα μέσα σε δοχείο λαδιού στη Γερμανία.

Μεταξύ των μελών που δραστηριοποιούνταν σε περιοχές στις Σέρρες είναι ένας 63χρονος υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο άνδρας κατείχε ηγετικό ρόλο στη δομή της οργάνωσης.

Παναγιώτης Αχλατλής