Ειδικότερα, όπως αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση, η νυν δημοτική αρχή θα έπρεπε να παραλάβει και να τοποθετήσει σε όλες τις κοινότητες του δήμου τους 75 υπόγειους κάδους, ενώ κατηγορεί τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για «φτηνές δικαιολογίες» οι οποίες «προσκρούουν στο πραγματικό γεγονός».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη»:
«Αγγίζει τα όρια του τραγέλαφου ο τρόπος με τον οποίο η Διοίκηση Αγγελούδη, προσπαθεί να μεταθέσει κάθε της αβελτηρία στην προηγούμενη διοίκηση.
Τελευταίο κρούσμα η υπόθεση των 75 υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων, που έπρεπε να παραλάβουν και να τοποθετήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης σε όλες τις κοινότητες του Δήμου, σε συνέχεια της διαδικασίας που βρήκε έτοιμη από την προηγούμενη που είχε τοποθετήσει τους πρώτους 59 υπόγειους κάδους στην 1η κοινότητα, τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν και λειτούργησαν στην ιστορία της πόλης!
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες των πολιτών για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου και να δικαιολογήσει την διαρκή εικόνα της μετατροπής των 75 θέσεων σε σημεία χύδην εναπόθεσης μπάζων, ογκωδών και άλλων απορριμμάτων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επικαλέστηκε… λάθη στην επιλογή των θέσεων από την προηγούμενη Διοίκηση και προβλήματα στο προβλεπόμενο μεγάλο αριθμό κάδων για την επόμενη παραλαβή, τα οποία φυσικά χρειάστηκαν έναν χρόνο για να διορθώσουν με τροποποιήσεις.
Οι φτηνές δικαιολογίες προσκρούουν στο πραγματικό γεγονός, ότι η επιλογή όλων των θέσεων και η πρόβλεψη παραλαβής κάδων και των οχημάτων διαχείρισης των κάδων που περιλαμβάνονται στο έργο, έγινε τεχνοκρατικά από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου (και φυσικά όχι με πολιτική υπόδειξη), με την ίδια ενδελεχή διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την τοποθέτηση των προηγούμενων 59 υπόγειων κάδων, αλλά και σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία και οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Επίσης η σύμβαση προέβλεπε και την προμήθεια 2 νέων ειδικά εξοπλισμένων απορριμματοφόρων!
Σύμφωνα με τις δικαιολογίες της Διοίκησης, οι ίδιες υπηρεσίες του Δήμου που επί Ζέρβα τα έκαναν όλα σωστά για τους 59 κάδους, τα έκαναν, πάλι επί Ζέρβα, όλα λάθος για τους υπόλοιπους 75 και τώρα οι ίδιες προφανώς, κλήθηκαν να διορθώσουν τα λάθη τους επί νέας όμως διοίκησης!
Εν ολίγοις, «έθαψαν» για έναν χρόνο τους υπόγειους κάδους, μήπως και καταφέρουν να παρουσιάσουν κι αυτό το έργο ως δικής τους έμπνευσης, αλλά για τη δική τους καθυστέρηση φταίνε και πάλι οι προηγούμενοι.
Και να σκεφθεί κανείς ότι η …επάρατη προηγούμενη διοίκηση έχει εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 120 επιπλέον υπόγειων κάδων.
Κάπου ντροπή επιτέλους!»
Η απάντηση Δημαρέλου
Απάντηση στην τέως δημοτική αρχή έδωσε, μέσω ανάρτησής του στα social media, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Γιώργος Δημαρέλος, ο οποίος τόνισε πως, «είναι απορίας άξιο, πως η προηγούμενη διοίκηση μέμφεται για καθυστερήσεις στη λειτουργία των υπόγειων κάδων εμάς όσον αφορά στη χωροθέτηση και λειτουργία τους».
Ολόκληρη η ανάρτηση του αντιδημάρχου:
«ΠΕΡΙ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΔΩΝ
Με αφορμή την ανακοίνωση της παράταξης του πρώην Δημάρχου , είναι απορίας άξιο, πως η προηγούμενη διοίκηση μέμφεται για καθυστερήσεις στη λειτουργία των υπόγειων κάδων εμάς όσον αφορά στη χωροθέτηση και λειτουργία τους. Ακόμα και σήμερα, γινόμαστε δεκτες παραπόνων από πολίτες για τις θέσεις που έχουν επιλεχθεί να τοποθετηθούν, όταν σε πολύ μικρές αποστάσεις υπάρχουν σημεία που εξυπηρετούν το ίδιο και ενοχλούν λιγότερο. Σε άλλη περίπτωση, στην Τριανδρία, οι κάδοι χωροθετήθηκαν εντός του χώρου που λειτουργεί λαϊκή και υπάρχουν πάγκοι. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σημεία των υπόγειων κάδων χωροθετήθηκαν πάνω από δίκτυα κοινής ωφέλειας και έπρεπε να αλλάξει η χωροθέτηση. Το χειρότερο δε, είναι η δικαιολογία ότι αυτό έγινε από υπηρεσιακούς υπαλλήλους και όχι από την διοίκηση. Μα η διοίκηση ήταν αυτή που πίεσε για να παραδοθεί κακήν κακώς η μελέτη για την ανάπλαση των οδών χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια όχι μόνο για τα παραπάνω που αφορούν στην καθαριότητα, αλλά και σε θέματα οδοποιίας. Και σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ εύκολο να αποποιείται μια διοίκηση τις όποιες ευθύνες της και να τα ρίχνει στους υπηρεσιακούς. Δεν είναι όμως τίμιο και ως γνωστόν για όλα υπάρχει πολιτική ευθύνη. Υπόλογος είναι πάντα ο πολιτικός προϊστάμενος».