Το ThessInnoFoodHub αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω συγχρηματοδοτούμενων δράσεων και συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και clusters στην περιοχή της Θέρμης, εντός της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος της ΑΖΚ και καθηγητής κ. Παναγιώτης Κετικίδης, έχει ήδη προχωρήσει στη χωροθέτηση του πρώτου Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (ΘΥ.Κ.Δ.) σε έκταση 40 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει 60.000 τ.μ. υποδομών.
«Ο ΘΥ.Κ.Δ. θα περιλαμβάνει θερμοκοιτίδες για startups, ερευνητικά κέντρα, πιλοτικές εγκαταστάσεις παραγωγής, εργαστήρια πιστοποίησης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων εταιρειών, λειτουργώντας ως πλατφόρμα συνεργασίας και ανάπτυξης, για την προώθηση της αγροδιατροφικής καινοτομίας, τη δημιουργία υπεραξίας και εξαγωγικής προοπτικής καθώς και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω τεχνολογιών αιχμής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στόχος εξάλλου του ThessInnoFoodHub, κατά τον κ. Κετικίδη, είναι να λειτουργήσει ως κόμβος τεχνολογίας αιχμής, με όφελος την ενίσχυση της αγροδιατροφικής οικονομίας, τη πράσινη μετάβαση, και τη διεθνή προβολή της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας την διεθνές κέντρο αγροδιατροφικής καινοτομίας.
Το χαρτοφυλάκιο της ΑΖΚ εμπλουτίζεται συνεχώς και το 2024 έτρεξε πολλαπλά και εμβληματικά έργα μεταξύ των οποίων το παραγωγικό σκασιαρχείο, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρνει μαθητές κοντά στην επιχειρηματικότητα, καλλιεργώντας τις δεξιότητες της επόμενης γενιάς μέσω διαδραστικών επισκέψεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, το NextStage: Lab-to-Market, πρόγραμμα επιτάχυνσης καινοτόμων ιδεών στην αγορά, οι συνεργασίες με οργανισμούς όπως το ICC και το EBAN για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς και η λειτουργία προθερμοκοιτίδας όπου έχουν την έδρα τους startups, όπως οι agroU και CDXI, που αποτελούν παραδείγματα επιτυχίας.
Νέες συνεργασίες το 2025
Στο κομμάτι των συνεργασιών ειδικότερα, το 2024, η ΑΖΚ φιλοξένησε εμπορικούς ακολούθους, πρέσβεις, και επενδυτές, με έμφαση σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η τεχνολογία, και η πράσινη μετάβαση. «Έχουμε υπογράψει σημαντικά μνημόνια συνεργασίας και οι επενδύσεις έχουν ενισχύσει την τοπική οικονομία. Το 2025 προγραμματίζονται νέες συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς φορείς, επιχειρηματικούς κόμβους και αντίστοιχα clusters αγροδιατροφής», επισήμανε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Κετικίδης ενώ συμπλήρωσε πως το 2024 αποτέλεσε σημείο καμπής, καθώς η ΑΖΚ τιμήθηκε στο Παρίσι (Γαλλία) με το Startup Ecosystem Star Award από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, επισφραγίζοντας τη διεθνή της αναγνώριση.
Εξωστρέφεια και επιτάχυνση των startups
Παράλληλα, προτεραιότητα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας για την τρέχουσα χρονιά είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η επιτάχυνση των startups και η υποβοήθησή τους για έξοδο στις αγορές του εξωτερικού μέσω της δημιουργίας στρατηγικών διεθνών συνεργασιών. «Σκοπός μας να επενδύσουμε στην κυκλική οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη, οργανώνοντας hackathons για πράσινες τεχνολογίες. Ένα συνεργατικό κράτος που λειτουργεί ως ενορχηστρωτής όλων των δυνάμεων είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου», εξήγησε ο κ. Κετικίδης.
Διεθνής κόμβος καινοτομίας η ΑΖΚ
Ερωτηθείς για το αν η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε φιλικό προς την καινοτομία προορισμό, απάντησε πως αναμφίβολα ναι, με την ΑΖΚ να ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της ως διεθνής κόμβος καινοτομίας. «Η Θεσσαλονίκη προσελκύει startups, επενδυτές, και ταλαντούχους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τη διατήρηση ταλέντων και τη μείωση των ανισοτήτων, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας. Μέσα από τις δράσεις μας, αναδεικνύεται ως κέντρο καινοτομίας που συνδυάζει δυναμική επιχειρηματικότητα, υψηλή ποιότητα ζωής και ισχυρή σύνδεση με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο κ. Κετικίδης.
Επιπλέον, από την έναρξη της λειτουργίας της υποστήριξε τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων μέσω της κοιτίδας της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε και συμμετείχε σε πάνω από 132 εκδηλώσεις το 2024 εκ των οποίων 68 πραγματοποιήθηκαν στους χώρους της, ενίσχυσε τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία μέσω δράσεων όπως το Παραγωγικό Σκασιαρχείο και hackathons, δημιουργώντας ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας που προσελκύει εμπορικές αποστολές, startups και επενδυτές από όλο τον κόσμο.
Οι 6 πυλώνες ανάπτυξης
Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ιδρύθηκε με στόχο τη διαχείριση και ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (Ζ.ΚΑΙ.Θ.), συνεισφέροντας στη συγκέντρωση και συνεργασία καινοτόμων επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων στη Βόρεια Ελλάδα. Από την ίδρυσή της, η ΑΖΚ έχει εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα ενίσχυσης της καινοτομίας, προάγοντας την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, τη δικτύωση και τις επενδύσεις. Η στρατηγική της βασίζεται τέλος σε έξι πυλώνες ανάπτυξης: εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα, δικτύωση, υποδομές, επενδύσεις και βιωσιμότητα.