Ωστόσο, η ραγδαία άνοδος της MLS δεν μπόρεσε να διατηρηθεί και σήμερα η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών της στοιχείων.
Η άνοδος που ξεπέρασε τα σύνορα
Η MLS ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με έμφαση στην ανάπτυξη λογισμικού, όμως το 2012 εισήλθε δυναμικά στην αγορά των κινητών τηλεφώνων και tablets. Η τεχνολογία MAIC (MLS Artificial Intelligence Center), που επέτρεπε τη χρήση φωνητικών εντολών στα ελληνικά, έγινε το σήμα κατατεθέν της εταιρείας, προσδίδοντάς της ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στους διεθνείς κολοσσούς.
Το 2015, η MLS κατείχε το 17% της ελληνικής αγοράς tablets, κατακτώντας τη δεύτερη θέση πίσω από τη Samsung. Η εταιρεία επεκτάθηκε σε αγορές όπως η Κύπρος, η Σερβία και η Χιλή, ενώ το 2017 παρουσίασε το πρώτο ελληνικό smartphone με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Η ανοδική της πορεία αντικατοπτριζόταν και στα οικονομικά της αποτελέσματα: η χρηματιστηριακή της αξία άγγιξε τα 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδά της έφτασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Η MLS είχε πλέον καθιερωθεί ως μια από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που μπορούσαν να ανταγωνιστούν διεθνείς «παίκτες» και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις.
Η πτωτική πορεία
Παρά τη φαινομενικά επιτυχημένη της πορεία, τα πρώτα σημάδια κρίσης άρχισαν να διαφαίνονται το 2019. Οι επενδύσεις της εταιρείας σε έρευνα και ανάπτυξη, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την οδήγησαν σε σημαντική έλλειψη ρευστότητας.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν η εξάρτηση της MLS από την ελληνική αγορά. Σε αντίθεση με τις διεθνείς εταιρείες που διατηρούσαν ποικίλες πηγές εσόδων, η MLS βασιζόταν κυρίως στις πωλήσεις smartphones και tablets εντός Ελλάδας. Όμως, η ταχεία είσοδος φθηνών κινεζικών κατασκευαστών (όπως η Xiaomi και η Huawei) στην ελληνική αγορά έφερε έντονο ανταγωνισμό, προκαλώντας μείωση των πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι χρηματοοικονομικές αναφορές της εταιρείας τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Το 2020, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής της MLS στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εντοπίστηκαν σοβαρές οικονομικές αποκλίσεις στις καταστάσεις της. Οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους, η μετοχή της κατέρρευσε και η εταιρεία αδυνατούσε πλέον να βρει νέα κεφάλαια για τη λειτουργία της.
Παρά τις προσπάθειες ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, η MLS δεν μπόρεσε να ανακάμψει. Μέχρι το 2022, είχε σταματήσει σχεδόν πλήρως τη δραστηριότητά της, ενώ το 2023 άρχισαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί περιουσιακών της στοιχείων για την κάλυψη των οφειλών της προς τράπεζες και προμηθευτές.
Το μπαράζ πλειστηριασμών
Η κατάρρευση της MLS φτάνει πλέον στο τελευταίο της στάδιο, καθώς οι πιστωτές της επιδιώκουν την εκποίηση των εναπομεινάντων περιουσιακών της στοιχείων. Μέχρι και σήμερα έχουν διενεργηθεί αρκετοί πλειστηριασμοί αλλά έχουν ματαιωθεί λόγω έλλειψης πλειοδοτών. Ο εκ νέου πλειστηριασμός, προγραμματισμένος για τις 30 Απριλίου 2025, αφορά το κεντρικό κτίριο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, με τιμή εκκίνησης τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Το ακίνητο, το οποίο κάποτε αποτελούσε το στρατηγείο της ελληνικής τεχνολογικής καινοτομίας, πρόκειται να αλλάξει χέρια λόγω των χρεών της εταιρείας προς την Procredit Bank.
Με βάση την έκθεση της εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται εντός των ορίων του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας - Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης. Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης αποτελεί το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα στο οποίο μπορούν να εγκατασταθούν επιχειρήσεις της νέας οικονομίας, καθώς και ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Περιλαμβάνει έκταση 94 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Μουσείο Τεχνολογίας και το CEDEFOP, αναφέρεται στην ίδια έκθεση.
Επιπλέον, στις 23 Απριλίου 2025, βγαίνει στο «σφυρί» ακόμη ένα ακίνητο που συνδέεται με την οικογένεια του ιδρυτή της MLS, Γιάννη Καματάκη. Πρόκειται για μια έκταση 3.923 τ.μ. στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, με τιμή εκκίνησης τις 600.000 ευρώ.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν πως η MLS δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο επιστροφής στην αγορά. Η εταιρεία που άλλοτε πρωταγωνιστούσε στον χώρο της ελληνικής τεχνολογίας, καταλήγει σήμερα να έχει απολέσει πλήρως την αξία της.