ΕΚΤΕΚΤ
article image
ΕΚΤ
Προς νέα μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη - Πώς προδιαγράφονται οι επόμενες κινήσειςΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη 6 Μαρτίου, συνεχίζοντας τον κύκλο χαλάρωσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με τη νέα ρύθμιση, το επιτόκιο αναμένεται να φτάσει το 2,5%, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση και των δόσεων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι η μείωση είναι επιτακτική για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης, καθώς οι κίνδυνοι ανάπτυξης παραμένουν. Αν και το ουδέτερο επιτόκιο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα κυμαίνεται μεταξύ 1,75% και 2,25%, η περαιτέρω μείωση απαιτεί προσοχή λόγω των αβεβαιοτήτων καθώς πλησιάζουν τα ουδέτερα επίπεδα. Οι αγορές αναμένουν επιπλέον μείωση έως το 2025.
article image
Ευρωκοινοβούλιο: Η ΕΚΤ να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των συγκρούσεων στη σταθερότητα των τιμώνΜε 378 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την ΕΚΤ να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος πλήττει κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ και την αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου στη σταθερότητα των τιμών. Επίσης, επιθυμούν η ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ να συνοδευτεί από εγγυήσεις για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και της προσβασιμότητας των μετρητών. Τέλος, καλούν την ΕΚΤ να σχεδιάσει γεωπολιτικές στρατηγικές που θα εξετάσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις. Η σταθερότητα των τιμών παραμένει ο κύριος στόχος της ΕΚΤ, με προειδοποιήσεις για τους δευτερεύοντες στόχους και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
article image
Το μακροοικονομικό περιβάλλον το 2025 αναμένεται να επιδράσει θετικά στις τουριστικές υπηρεσίες στην ΕλλάδαΣύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ, το 2025 αναμένεται ελαφριά αύξηση του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ελλάδα, κυρίως λόγω θετικών εξελίξεων στις κύριες αγορές του τουρισμού. Ειδικότερα, η αμερικανική αγορά και οι γειτονικές βαλκανικές χώρες αναμένεται να σημειώσουν μεγαλύτερη αύξηση. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει επανέλθει σε επίπεδα 2%, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση επιτοκίων. Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθούνται οι διεθνείς πολιτικές, καθώς οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να επηρεάζουν την ανάπτυξη. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη Γαλλία και τη Γερμανία, που αντιμετωπίζουν πολιτικές κρίσεις. Η ελληνική τουριστική αγορά προγραμματίζει προσαρμογές για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε αυτό το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.