ΕΚΤ: Προς νέα μείωση επιτοκίων εν μέσω οικονομικών πιέσεων και αβεβαιότητας από τις ΗΠΑ

Ακούστε το άρθρο 8'
17.04.2025 | 11:28
Φωτογραφία αρχείου
/Shutterstock
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σήμερα Πέμπτη στην έβδομη διαδοχική μείωση των επιτοκίων της μέσα σε έναν χρόνο, επιχειρώντας να θωρακίσει την ευρωπαϊκή οικονομία απέναντι στις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ και στη σκιά μιας ήδη εύθραυστης ανάπτυξης.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για γρήγορες μειώσεις στο κόστος δανεισμού αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό εκτονωθεί. Η αστάθεια που καταγράφεται στις παγκόσμιες αγορές φαίνεται να ενισχύει την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει υπό έλεγχο, δίνοντας στην ΕΚΤ περιθώριο να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να κρατήσει αποστάσεις από σαφείς δεσμεύσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, παραμένοντας στη θέση ότι «η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη» και ότι οι επόμενες αποφάσεις θα βασίζονται στην πορεία των στοιχείων.

Οι δασμοί των ΗΠΑ, η αστάθεια και η πίεση στην ανάπτυξη

 

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναστείλει αρκετούς δασμούς, πολλοί παραμένουν ενεργοί και συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές. Η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι «ακόμη και με την παύση των δασμών των ΗΠΑ, τα επιχειρήματα ευνοούν τώρα σαφώς μια μείωση», καθώς ο αντίκτυπος από τους εμπορικούς περιορισμούς, την αβεβαιότητα και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες αποδεικνύεται πιο ισχυρός από ό,τι αρχικά υπολόγιζε η ΕΚΤ.

Η Τράπεζα είχε εκτιμήσει ότι οι δασμοί ενδέχεται να κοστίσουν έως και 0,5 ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, εξαλείφοντας σχεδόν το μισό της προβλεπόμενης μεγέθυνσης. Ακόμα, όμως, κι αυτό το σενάριο μπορεί να αποδειχθεί υπεραισιόδοξο, εάν οι εμπορικές εντάσεις επανέλθουν ή υπάρξουν αντίμετρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας, η αδυναμία στο εμπόριο και η μεταβλητότητα στις ισοτιμίες του ευρώ συνθέτουν ένα περιβάλλον που ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων. Παράλληλα, η Morgan Stanley εκτιμά πως ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μπορεί σύντομα να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή το 2%.

«Οι αναθεωρημένες παραδοχές ωθούν το συνολικό επίπεδο σημαντικά προς τα κάτω, κάτω από το 2,0% από το δεύτερο τρίμηνο και μετά», αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, με εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο για μεγάλο μέρος του 2026.

Η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει την προοπτική μιας μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης, που θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%, και η ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί ανάλογα ώστε να αποφύγει τυχόν αναταράξεις.

Τα βλέμματα στραμμένα στη Λαγκάρντ

 

Αν και η απόφαση θεωρείται σχεδόν βέβαιη, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου της προέδρου Λαγκάρντ στις 12:45 (ώρα Γκρίνουιτς), καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για την κατεύθυνση της πολιτικής το επόμενο διάστημα.

Κρίσιμο θα είναι αν η ΕΚΤ διατηρήσει τη διατύπωση ότι τα επιτόκια παραμένουν «περιοριστικά» – φράση που ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο περαιτέρω χαλάρωσης.

Επιπλέον, αναμένονται νέες τοποθετήσεις σχετικά με τις εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο των εμπορικών περιορισμών, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και αναφορές στις γερμανικές δημοσιονομικές πολιτικές, υπό το νέο κυβερνητικό σχήμα που έχει δεσμευτεί για σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα.

Προβληματισμός για τις γερμανικές δαπάνες
Αν και η Λαγκάρντ ενδεχομένως να αποφύγει να τοποθετηθεί για πολιτικές που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, οι αυξημένες κρατικές δαπάνες στη Γερμανία θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενισχύοντας τον προβληματισμό για πιθανή αντιστροφή της νομισματικής χαλάρωσης μελλοντικά.

Ο οικονομολόγος της UBS, Reinhard Cluse, εκτιμά πως η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια από το 2026, προκειμένου να προλάβει νέα αναζωπύρωση πληθωριστικών πιέσεων λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.