ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Επιχειρήσεις
ΕπιχειρήσειςΔήμητρα Τάγκα
Δήμητρα Τάγκα16.02.2025 | 08:00
Ισχυρο «οπλο» για τους παραγωγους
Graega Cheese: Το made in… Θεσσαλονίκη εργαλείο που ανιχνεύει το νοθευμένο κατσικίσιο γάλαΤο καινοτόμο πρωτόκολλο «Graega Cheese» για την ανίχνευση νοθείας του γάλακτος αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τυροκομεία. Το έργο, ύψους 400.000 ευρώ, εστιάζει στην Κεντρική Μακεδονία, που παράγει το 23,5% του κατσικίσιου γάλακτος στην Ελλάδα, και στοχεύει στην προστασία της αυθεντικότητας των τυροκομικών προϊόντων. Μέσω της μοριακής βιολογίας, το πρωτόκολλο ενισχύει την ιχνηλασιμότητα και την πιστοποίηση της προέλευσης των προϊόντων, διασφαλίζοντας την ποιότητά τους και μειώνοντας τις οικονομικές απώλειες από νοθεία. Εν τέλει, επιδιώκεται η καθιέρωση ενός ισχυρού brand name «ελληνικό κατσικίσιο τυρί».Οικονομία
ΟικονομίαΔήμητρα Τάγκα
Δήμητρα Τάγκα12.02.2025 | 08:00
Α. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΡ. ΓΙΑΝΤΣΙΔΗΣ
Quality Bubalis: Σε ανοδική τροχιά ο κλάδος της βουβαλοτροφίας – Ο ρόλος της Κερκίνης και οι καινοτομίεςΠανεπιστήμια και κτηνοτρόφοι συνεργάζονται στο ερευνητικό έργο «Quality Bubalis» για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βουβαλίσιου κρέατος και γάλακτος, στοχεύοντας στη στήριξη των Ελλήνων βουβαλοτρόφων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αριστοτέλη Λυμπερόπουλο, το βουβαλίσιο κρέας προσφέρει υψηλή βιολογική αξία με λιγότερες θερμίδες και χοληστερόλη σε σχέση με το αγελαδινό. Η παραγωγή βουβαλιών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί από 400 σε 7.000, αλλά παρατηρείται μικρή κάμψη τώρα. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, αποσκοπεί στην ενημέρωση της αγοράς σχετικά με τα οφέλη του βουβαλίσιου κρέατος και γάλακτος.
16.02.2025 | 08:00
Επιχειρήσεις
ΕπιχειρήσειςΙσχυρο «οπλο» για τους παραγωγουςGraega Cheese: Το made in… Θεσσαλονίκη εργαλείο που ανιχνεύει το νοθευμένο κατσικίσιο γάλα
Δήμητρα Τάγκα
Δήμητρα Τάγκα
12.02.2025 | 08:00
Οικονομία
ΟικονομίαΑ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΡ. ΓΙΑΝΤΣΙΔΗΣQuality Bubalis: Σε ανοδική τροχιά ο κλάδος της βουβαλοτροφίας – Ο ρόλος της Κερκίνης και οι καινοτομίες