Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκαν οι εργολαβίες που «τρέχουν» για την αποκατάσταση πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων, η συγκοινωνιακή σύνδεση της περιοχής με το κέντρο της πόλης με το Μετρό, η κατάσταση των σχολικών μονάδων, καθώς και το ζήτημα της καθαριότητας και της αποκομιδής των ογκωδών.
Μέχρι τέλος του 2025 η εγκατάσταση αναδόχων σε όλες τις γειτονιές
Σε εξέλιξη βρίσκονται έξι εργολαβίες για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων και των οδοστρωμάτων, όχι μόνο για την περιοχή της Τριανδρίας, αλλά για όλο τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, η σημερινή διοίκηση βρήκε, όταν ανέλαβε το 2024, ένα τεχνικό πρόγραμμα που δεν περιελάμβανε καθόλου σχεδιασμό για πεζοδρόμια και δρόμους.
Πλέον, είναι έτοιμοι να προκηρυχθούν έξι διαγωνισμοί, εκ των οποίων τρεις θα αφορούν την αποκατάσταση πεζοδρομίων και τρεις τα οδοστρώματα. Ήδη, από τη χθεσινή (9/4) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι όροι κατάρτισης για τους τρεις δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς που θα αφορούν τα πεζοδρόμια, μεταξύ των οποίων και αυτός που αφορά την περιοχή της Τριανδρίας, παρά την αντίθεση ορισμένων μελών της αντιπολίτευσης.
«Σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και θα έχουμε άμεσα ανάδοχο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη, οι εργολαβίες χωρίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος των έξι κοινοτήτων.
Ειδικότερα, μία εργολαβία αφορά την Ε’ Δημοτική Κοινότητα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, η δεύτερη αφορά τη Δ’ Δημοτική Κοινότητα και τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, και η τρίτη εργολαβία για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. Ευρώ, αφορά τις Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικές Κοινότητες.
«Σταδιακά θα βγουν και οι τρεις εργολαβίες που θα αφορούν την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων», τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Στο εν λόγω ζήτημα είχε αναφερθεί και ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας (7/4).
«Το ερώτημα που θέτουν κάποιοι είναι: γιατί δεν έβγαιναν τόσο καιρό τέτοιοι διαγωνισμοί; Η απάντηση είναι γιατί προϋπόθεση είναι να υπάρχουν χρήματα. Τώρα στον προϋπολογισμό μας τους εντάξαμε, γιατί είχαμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις εργολαβίες. Έτσι θα δουν οι συμπολίτες μας μέχρι το τέλος της χρονιάς, από έναν ανάδοχο για τα πεζοδρόμια και από έναν ανάδοχο για τους δρόμους, σε όλες τις γειτονιές τους», υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Αγγελούδης.
Συγκοινωνιακά αιτήματα και Γραμμή 17
Ο Δημήτρης Γιαχούδης, πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας, επεσήμανε ότι από τον Δεκέμβριο οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα για τις αλλαγές στη διαδρομή της Γραμμής 17 του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, έγιναν ήδη κάποιες παρεμβάσεις προς τον ΟΣΕΘ, με τον δήμαρχο να στέλνει δύο επιστολές: η πρώτη απορρίφθηκε, ενώ η δεύτερη έλαβε θετική προφορική απάντηση, ενώ αναμένεται και η γραπτή επιβεβαίωση της αλλαγής της εν λόγω διαδρομής μέσω της οδού Βενιζέλου, αντί της οδού Αγίας Σοφίας, από όπου τώρα διέρχεται. Παράλληλα, έχει προωθηθεί και σχετικό αίτημα για διερεύνηση σύνδεσης της περιοχής της Τριανδρίας με τη στάση Μετρό «Παπάφη».
Πάρκινγκ και σχολεία στην ατζέντα
Το πρόβλημα στάθμευσης χαρακτηρίστηκε ως «μείζον» για την Τριανδρία, ενώ η κακή κατάσταση του 4ου Νηπιαγωγείου βρέθηκε στο επίκεντρο των σχολικών θεμάτων. Η αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Έφη Θεοδωράκη, ανέφερε πως δρομολογούνται επισκευές σε όλα τα σχολεία, ενώ πρόκειται να εφαρμοστεί και σχετική πλατφόρμα, που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί αιτήματα τεχνικής φύσης που θα αφορούν σχολικές μονάδες.
Η ίδια αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου της δημοτικής αρχής για τη σχολική στέγη, το οποίο γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Καθαριότητα και διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργος Δημαρέλος σημείωσε ότι μέσω της σύμβασης με τον ιδιώτη, η αποκομιδή των ογκωδών στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα θα περάσει σε αυτόν, ενώ Τριανδρία και Τούμπα θα έχουν, πλέον, διαθέσιμα τέσσερα συνεργεία του δήμου για καλύτερη αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, από τον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία και τα καδοπλυντήρια, που περιέχονται στην ίδια σύμβαση, με πρώτη περιοχή εφαρμογής το ιστορικό κέντρο.
Συνεχής διάλογος με τους πολίτες – Έρχονται νέες δεντροφυτεύσεις
Ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών και Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία και συντονιστής της Συνάντησης Εργασίας, Λάζαρος Ζαχαριάδης, επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία διαλόγου με τους πολίτες εκτός προεκλογικής περιόδου γίνεται για πρώτη φορά. Όπως είπε, «έχουμε σαφή εντολή από τον δήμαρχο να αναπτύξουμε μια σχέση ουσίας με τους πολίτες. Να ακούμε και να απαντούμε».
Όσον αφορά το πράσινο, δεν τέθηκε κάποιο σημαντικό ζήτημα από τους πολίτες στη συνάντηση, ωστόσο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αστικού Πρασίνου και προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, Βασίλης Διαμαντάκης, ανακοίνωσε νέες φυτεύσεις δέντρων που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα.
Παρόντες -μεταξύ άλλων- στη συνάντηση εργασίας ήταν ο Βασίλης Γάκης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, ο Γιώργος Αρβανίτης, αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, η Θεοδώρα Λειψιστινού, αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών, η Δήμητρα Αγκαθίδου, αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας, η Κυριακή Γιαννακίδου, αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού και ο Κώστας Τσιαπακίδης, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας.
