Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή της στην ηλεκτρονική σελίδα της η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και προσθέτει: «Μία τέτοια κατάσταση που θα βαίνει κλιμακούμενη, μόνο δεινά επιφυλάσσει για μας τους καταναλωτές ανεξαρτήτως χώρας. Ακριβότερα προϊόντα, λιγότερες επιλογές. Αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους εμφανίζει επιπλέον εμπόδια στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην αποδυνάμωση ή και κατάργηση της οποίας αποσκοπούν τα μέτρα της νέας κυβέρνησης Τραμπ.
Έτσι, ενωμένες οι καταναλωτικές οργανώσεις και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, δηλώνουμε στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που ταλανίζουν το ίδιο καταναλωτές της ΕΕ και των ΗΠΑ, αντί να εισέλθουν σε εμπορικό πόλεμο».
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Διατλαντικού Διαλόγου για τους Καταναλωτές (TACD):
Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Διατλαντικός Διάλογος για τους Καταναλωτές (TACD) στέκεται ενωμένος για την προστασία των καταναλωτών, όπως κάνουμε εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Εμείς, ως κορυφαίες ομάδες καταναλωτών και ψηφιακών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, ζητάμε συνεργασία αντί για εμπορικά αντίποινα. Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί την απειλή δασμών στην ΕΕ με αντάλλαγμα την αποδυνάμωση των πολιτικών για την προστασία της ψηφιακής ιδιωτικής ζωής και τον ανταγωνισμό, όπως ο νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) και ο νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). Καλούμε την ΕΕ να αποτρέψει τη ζημία των καταναλωτών κατά τον σχεδιασμό των πιθανών αντιμέτρων της για τους δασμούς των ΗΠΑ και να παραμείνει σταθερή στην επιβολή των νόμων της.
Ιστορικά, οι απαιτήσεις των ΗΠΑ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στην αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών μέτρων προστασίας της υγείας των καταναλωτών και της ασφάλειας των τροφίμων, και των ψηφιακών δικαιωμάτων - των ίδιων πολιτικών που θέτουν ένα επίπεδο προστασίας, στο οποίο οι αμερικανικές ομάδες καταναλωτών φιλοδοξούν να βελτιώσουν την αμερικανική πολιτική.
Οι δηλώσεις και οι ενέργειες τον πρώτο μήνα της κυβέρνησης Τραμπ - Βανς, σηματοδοτούν τη συνέχιση αυτού του μοτίβου, ιδίως με την άσκηση πίεσης στην ψηφιακή νομοθεσία της ΕΕ και τη χρήση των δασμών ως μοχλού πίεσης. Ο Διατλαντικός Διάλογος για τους Καταναλωτές (TACD) στέκεται σθεναρά ενάντια σε αυτόν τον εκβιασμό. Οι ψηφιακοί νόμοι της ΕΕ δεν έχουν ως στόχο τις αμερικανικές εταιρείες. Έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες, όπου κι αν εδρεύουν, θα σέβονται τα δικαιώματα των καταναλωτών και θα τους συμπεριφέρονται δίκαια. Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των ψηφιακών δικαιωμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καλούν την ΕΕ να διατηρήσει τους νόμους της και να τους επιβάλει παρά τις εν λόγω γεωπολιτικές πιέσεις.
Ο αντίκτυπος της νομοθεσίας των ΗΠΑ ή της ΕΕ, των διπλωματικών προσπαθειών και των εμπορικών συμφωνιών σε άλλες περιοχές, δεν πρέπει να υπονομεύει τη διασφάλιση των προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Οι δασμοί μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο σε μια ευρεία εμπορική στρατηγική για την καταπολέμηση της αθέμιτης συμπεριφοράς, εάν εφαρμόζονται στρατηγικά. Οι δασμοί δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως μέσο για να εκφοβίζουν χώρες σε σχέση με τη νόμιμη χάραξη εσωτερικής πολιτικής, ή να προωθούν μια αντι-καταναλωτική, αντι-μεταναστευτική και αντι-ανθρωπιστική ατζέντα.
Αντί για δασμούς οφθαλμόν αντί οφθαλμού που τελικά βλάπτουν τους καταναλωτές, καλούμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ανακατευθύνουν την ενέργειά τους προς μια συνεργασία για την εξίσωση των παγκόσμιων όρων ανταγωνισμού και την αναβάθμιση της προστασίας των καταναλωτών. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και το κράτος δικαίου, καθώς και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.
Ο Διατλαντικός Διάλογος για τους Καταναλωτές (TACD) συνιστά να επικεντρωθούμε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Μια από αυτές τις κοινές προκλήσεις είναι η αύξηση των παράνομων και μη ασφαλών προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο, κυρίως από την Κίνα. Η ευθυγράμμιση του τρόπου με τον οποίο τα προϊόντα ελέγχονται και φορολογούνται στα τελωνεία, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και να συμβάλει στην καλύτερη προστασία των καταναλωτών.
Ο Διατλαντικός Διάλογος για τους Καταναλωτές (TACD) είναι έτοιμος να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, συνεχίζοντας να διατυπώνει εποικοδομητικές συστάσεις προς τους φορείς χάραξης πολιτικής και λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των ΜΚΟ.