Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ): Οι δασμοί θα οδηγήσουν σε ύφεση ή στασιμοπληθωρισμό την παγκόσμια οικονομία

Ακούστε το άρθρο 8'
28.03.2025 | 13:33
Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ
/Eurokinissi
Στασιμότητα, αν όχι ύφεση, θα δημιουργήσουν στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, οι δασμοί που θα επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. 

Σε πρώτη φάση, οι δασμοί θα αυξήσουν παροδικά τις τιμές των αγαθών, και μάλιστα αν θα υπάρξει αντίδραση από την Ευρώπη, το Μεξικό, τον Καναδά, την Κίνα. Μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα πέσει. Οι δασμοί είναι ένα αντιπληθωριστικό μέτρο, δηλαδή ρίχνει τους ρυθμούς της οικονομίας αλλά και τον πληθωρισμό, παρ’ όλο που βραχυπρόθεσμα είναι μέτρο στασιμοπληθωριστικό: δηλαδή και θα ανέβει ο πληθωρισμός και θα μειωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Πράγμα που είναι ό,τι χειρότερο. Οι δασμοί περιορίζουν το εμπόριο, την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, άρα την ευημερία. Είναι ένα πολύ κακό μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα. 

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Athens Voice, προσθέτει ότι οι δασμοί ποτέ δεν είναι μία first-best policy, δηλαδή μια άριστη κίνηση πολιτικής. Ό,τι θες να κάνεις με δασμούς, μπορείς να το πετύχεις πολύ φθηνότερα με άλλα μέσα πολιτικής, εσωτερικά, με φόρους και επιδοτήσεις. Δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει κανείς στο διεθνές εμπόριο και να επιφέρει ένα τόσο μεγάλο πλήγμα.

Αναφορικά με την συμπεριφορά της Ευρώπης στο θέμα των δασμών ο κ. Στουρνάρας  επισημαίνει την έλλειψη συντονισμού και μιας κοινής στρατηγικής. «Χρειάζεται», όπως λέει ο ίδιος, «πιο πολλή Ευρώπη. Δηλαδή μεγαλύτερος συντονισμός στις πολιτικές μας, κοινές επενδύσεις στην άμυνα, αλλά και όχι μόνο, κοινές επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή, στην ψηφιοποίηση, σε όλα όσα αποτελούν σήμερα κώλυμα για την Ευρώπη. Το μήνυμα είναι το εξής: πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο μαζί και με περισσότερες επενδύσεις. Θα μου πείτε, χρήματα για επενδύσεις υπάρχουν; Η απάντηση είναι ναι. Διότι η ΕΕ έχει θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις μας σε όλη την Ευρώπη είναι υψηλότερες των επενδύσεών μας και συνεπώς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, αντί να διοχετεύουμε μέρος των αποταμιεύσεών μας εκτός Ευρώπης».

Παράλληλα θεωρεί την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι δασμοί για την Ευρώπη ως ένα wake up call, ένα απότομο ξύπνημα, και φαίνεται ν’ ανταποκρίνεται σ’ αυτό. Αν σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίας, οι Χριστιανοδημοκράτες, προτείνουν την απάλειψη του φρένου χρέους που οι ίδιοι, με τον Σόιμπλε, είχαν επιβάλει – αυτό λέει πολλά. Σημαίνει πως ό,τι συμβαίνει είναι ένα πραγματικό σοκ για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θεωρώ επίσης πως οι προτάσεις της Φον ντερ Λάιεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επιβάρυνση ο 13ος και 14ος μισθός στις συντάξεις - Να δοθεί μόνο στους ευάλωτους

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα του 13ου και 14ου μισθού στις συντάξεις ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς σχετικά, διευκρινίζει ότι αν επιστραφεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και τα δώρα στις συντάξεις, αυτό είναι μια επιβάρυνση στην οικονομία της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων, ήτοι περίπου το 3,5 με 4% του ΑΕΠ τον χρόνο: κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο.

Δεύτερον, σε μια οικονομία που ήδη αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα από αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης –και γι’ αυτόν τον λόγο έχει και υψηλότερο πληθωρισμό από την Ευρώπη–, αν προσθέσεις τους έξτρα μισθούς και τις συντάξεις, θα στερήσεις λεφτά από τους φτωχούς, σε μια στιγμή που πρέπει να εστιάσουμε στην κοινωνική μας πολιτική, και θα στερήσεις χρήματα από αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές.

Βεβαίως μια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να δαπανήσει όπου εκείνη κρίνει τον δημοσιονομικό της χώρο. Όμως τα λεφτά για τα οποία μιλάμε είναι πάρα πολλά. Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός κάτι τέτοιο. Και θα μου πείτε: έχουν οι κεντρικές τράπεζες δικαίωμα να σχολιάζουν κάτι τέτοιο; Και θα σας απαντήσω ότι με τη θεσμική μνήμη που έχουμε για τους λόγους που προκλήθηκε η κρίση στην Ελλάδα, οφείλουμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Αν προσθέσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, αυτό σημαίνει χονδρικά αύξηση του μισθού κατά περίπου 17%! Δικαιολογείται κάτι τέτοιο από αύξηση παραγωγικότητας; Όχι. Το μόνο που θα κάνει είναι να στείλει την οικονομία στα βράχια.

Βέβαια σε ότι αφορά τα φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά ο κ. Στουρνάρας συμπληρώνει ότι «στους φτωχούς ναι. Στους ευάλωτους ναι. Είμαι υπέρ του να δοθεί όχι ένας αλλά και δύο παραπάνω μισθοί. Όχι όμως οριζοντίως».