Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική: Συμμαχία του επιχειρείν για την ενίσχυση και προώθηση τοπικών προϊόντων

Ακούστε το άρθρο 8'
08:00
Ακούστε το άρθρο 8'
Στη σύνδεση των δύο βασικών τομέων της οικονομίας της Χαλκιδικής, πρωτογενή και δευτερογενή με την αγορά του Ho.Re.Ca (εστίαση και επιχειρήσεις φιλοξενίας) της Θεσσαλονίκης στοχεύει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής μέσω της δράσης Taste Halkidiki, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα. 

Τριάντα οκτώ παραγωγοί και επιχειρήσεις μεταποίησης του νομού Χαλκιδικής ήρθαν σε επαφή -πολλές από αυτές και για πρώτη φορά- με τον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιώντας 57 προγραμματισμένες Β2Β συναντήσεις προκειμένου να παρουσιάσουν τον αγροδιατροφικό πλούτο της περιοχής όπως ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, βότανα, τυρί, αρτοποιήματα, κρέας, κρασιά, προϊόντα αμπέλου, δημητριακά και στη συνέχεια, να ενταχθούν στις λίστες αγορών αλλά και στα μενού ξενοδοχείων και εστιατορίων. Μέσα από τις συναντήσεις και τις συμφωνίες που αναπτύσσονται, ενισχύονται η σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τριτογενή τομέα, η γαστρονομική εμπειρία καθώς και ο τζίρος των επιχειρήσεων. 

Μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, ανέφερε ότι πρόκειται για τη δεύτερη επιχειρηματική εκδήλωση με τον αριθμό των παραγωγών και των μεταποιητών να είναι αυξημένος σε σύγκριση με το 1ο Taste Halkidiki που πραγματοποιήθηκε στον Πολύγυρο με 28 συμμετοχές. «Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον από ξενοδόχους Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, αλλά και της εστίασης. Ο σκοπός είναι να φέρουμε κοντά τον πρωτογενή και δευτρογενή τομέα με τον τουρισμό, τη φιλοξενία και την εστίαση της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Προωθούμε τα πολλά και ποιοτικά προϊόντα του ευλογημένου τόπου μας, τη Χαλκιδική», είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε δε τη σημασία ανάπτυξης ενός μοντέλου τουρισμού στην περιοχή που εκτός από τον ήλιο και τη θάλλασα, περιλαμβάνει τη γαστρονομία και την κουλτούρα του τόπου, που θα μεταδίδονται στους επισκέπτες και τους τουρίστες του νομού. «Οι επισκέπτες μας μπορούν να γνωρίσουν τόσο τα εκλεκτά προϊόντα του τόπου αλλά και τους ανθρώπους που τα παράγουν και τα μεταποιούν. Και με συνέργειες μπορούμε να πράξουμε το ζητούμενο, δηλαδή βιώσιμη ανάπτυξη για όλους πετυχαίνοντας παράλληλα άνοδο συνεργασιών, πωλήσεων και τζίρου», πρόσθεσε ο κ. Κουφίδης. Μάλιστα η στρατηγική του Επιμελητηρίου κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση στηρίζοντας το τοπικό επιχειρείν σε μια δύσκολη εποχή για την επιχειρηματικότητα. Άξιο αναφοράς είναι ακόμη ότι αν και σε όγκο παραγωγής στη Χαλκιδική κερδίζουν το λάδι, οι ελιές, το μέλι, τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά, γίνονται σημαντικά βήματα βελτίωσης και ενίσχυσης όλων των τοπικών προϊόντων.

Στη συνεργασία των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης με τοπικούς παραγωγούς και χρήση των προϊόντων προσφέροντας τα στους επισκέπτες μέσω του ελληνικού πρωινού ή μέσω πιάτα καταλόγου αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης 2ο Taste Halkidiki B2B HO.RE.CA., η Ελένη Παπία, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης με 90 πλέον ξενοδοχεία-μέλη. «Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι πρωτοπόροι σε θέματα βιωσιμότητας και αειφορίας. Τα προϊόντα της Χαλκιδικής είναι για εμάς τοπικά προϊόντα καθώς οι επισκέπτες της περιοχής περνούν και από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να εντάξουν τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης τα τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής στο μενού τους», δήλωσε η κα Παπία κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια που ξεκινάει σιγά σιγά και θα προχωρήσει. Η ποώθηση των προϊόντων γίνεται και στον ξενοδοχειακό κλάδο της Χαλκιδικής καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων, Γρηγόρη Τάσιο, δεν έχουν ενσωματώσει όλα τα ξενοδοχεία στο μενού τους τα τοπικά προϊόντα και συνεπώς να προβάλουν την γαστρονομία της περιοχής στους επισκέπτες. 

20 δράσεις εξωστρέφειας από την ΠΚΜ

Τις δράσεις εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας (μεταξύ αυτών και της Χαλκιδικής) εντός και εκτός Ελλάδος συνεχίζει ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) Μπάνε Πρέλεβιτς δίνοντας έμφαση στα αγροδιατροφικά προϊόντα όπου η Περιφέρεια κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε δηλώσεις του στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Πρέλεβιτς σημείωσε ότι μέχρι τα τέλη του 2025 έχουν προγραμματιστεί 20 δράσεις εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. 

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, να εισέλθουν σε νέες αγορές του εξωτερικού, να εδραιωθούν στις ήδη υφιστάμενες αγορές, να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο δίκτυο πελατών, αλλά και να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με υποψήφιους αγοραστές. Η Κεντρική Μακεδονία είναι πρώτη στις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, με τον αγροτικό κλάδο να δημιουργεί το 26% του ΑΕΠ της Περιφέρειας, ένας δυνατός τομέας με προοπτικές ανάπτυξης», υποστήριξε ο κ. Πρέλεβιτς. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Taste Halkidiki B2B HO.RE.CA. 2025 διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και με τη συμμετοχή της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η εταιρεία Chef Stories. 

Δήμητρα Τάγκα