Στον απόηχο της παραπάνω αναβάθμισης κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, κόντρα στο διεθνές επιφυλακτικό κλίμα και με τις τράπεζες στη «θέση του οδηγού», κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +4,34% του τραπεζικού δείκτη. Σχετικά χαμηλή η καθαρή αξία συναλλαγών και σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. Από την άλλη, ο εμπορικός πόλεμος συνεχίζεται, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να κερδίσει τα πάντα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιστεύοντας ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να αποδώσει. Εκτός από το σύνολο των χωρών, πιέζει ακόμα και τον πρόεδρο της Fed ώστε να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις επιτοκίων και όλα τα παραπάνω αυξάνουν την επιφυλακτικότητα και το volatility στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι το πρωί ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., «μέσα σε ένα τοπίο ανασφάλειας, όπου οι δασμολογικές εντάσεις, οι παρεμβάσεις Τραμπ, αλλά και οι συνεχείς παλινωδίες της Fed για τα επιτόκια, συνθέτουν μια ασταθή και απρόβλεπτη κατάσταση, η ελληνική κεφαλαιαγορά δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Το βλέμμα πλέον στρέφεται στην αξιολόγηση της Fitch στις 16 Μαΐου».
Εννοείται ότι μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο - επιφυλακτικό περιβάλλον, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα επί μακρόν και θα συνεχίσει να επηρεάζεται, έστω και σε μικρότερο βαθμό, αν οι διεθνείς αγορές κινηθούν ακόμη «νοτιότερα».
Με τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με χρηματιστές, «κυρίως δύο είναι οι τακτικές που ακολουθούνται για την ώρα. Η μία αφορά αυτούς που βλέπουν κάθε ανοδική αντίδραση ως ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, θεωρώντας πως η ''ταλαιπωρία'' των αποτιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και η άλλη εκείνους που προσβλέπουν σε προοπτική σταδιακής εκτόνωσης της ακραίας πτωτικής έντασης και σπεύδουν να τοποθετηθούν».
Εν τω μεταξύ, στα 3,18 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πλεόνασμα για το 2024 ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της γενικής κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2024 εκτιμάται στα 364,9 δισ. ευρώ (153,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Στο 2% βάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη τη φετινή χρονιά το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από την έκθεση World Economic Outlook. Υπολογίζει δε, ότι το 2026 το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνει με ρυθμό 1,8%. Το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ήπια αποκλιμάκωση. Έτσι, από 3% την περσινή χρονιά εκτιμά ότι θα κλείσει στο 2,4% φέτος και στο 2,1% το 2026.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.672,19 μονάδες (+1,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.672,13 μονάδες (+1,82%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 140 εκατ., από τα οποία τα 16,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη Alpha Bank (+5,36%), Eurobank (+6,11%), Εθνική (+2,20%), Πειραιώς (+4,26%), ΔΑΑ (+2,85%), Metlen (+2,71%), Optima (+7,14%).
Με απώλειες μόνο οι AKTR (-0,60%), TITC (-0,86%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, ΕΧΑΕ (+3,25%), ACAG (+2,97%), EVR (+2,95%) και ΟΛΘ (+2,62%).