Στη Θράκη λειτουργούν μοναδικές στο είδος τους επιχειρήσεις και βιομηχανίες παράγοντας προϊόντα αιχμής, ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα, στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί και να οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών της. Αυτό όμως, όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών, Βιομηχανιών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων του Έβρου Χρήστος Γιορδαμλής, προϋποθέτει να επιλυθούν τα προβλήματα που καταγράφονται σε έργα υποδομών και ενέργειας καθώς και η ερημοποίηση του νομού, ώστε να μην προκύψει μια νέα συρρίκνωση.
«Τα μέτρα που πάρθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες δεν ήταν αρκετά ώστε να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις της Θράκης. Στην περίοδο της κρίσης οι ζημιές στην περιοχή ήταν πολλαπλές με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική της δραστηριότητα. Ειδικά στη μεταποίηση έχουν απομείνει λιγότερες από το 30% των επιχειρήσεων που ήταν πριν από 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, κατά τον κ. Γιορδαμλή, οι σημερινές επιχειρήσεις στη Θράκη που αξιοποίησαν τα κίνητρα των προηγούμενων δεκαετιών, υλοποίησαν επενδύσεις σε παραγωγή και προσωπικό, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και είναι σε θέση, παρά τα προβλήματα που βιώνουν, να πωλούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά. «Βιώνουμε μια ιδιόρρυθμη κατάσταση στην παγκόσμια και ελληνική κοινωνία. Είναι μια περίοδος που ο πληθωρισμός, οι αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο μισθολογικό κόστος έχουν υποχρεώσει τις εταιρείες να επαναδιαπραγματευθούν και να αναπροσαρμόσουν τα κόστη παραγωγής και αντίστοιχα τις πωλήσεις τους. Στην Ελλάδα η κατανάλωση βαίνει αυξητική και πολλές επιχειρήσεις έχουν ανοδικό κύκλο εργασιών. Άρα, είναι μια καλή περίοδος για πολλές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο κ. Γιορδαμλής.
Τα αντικίνητρα
Αναφερόμενος στα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Θράκη με επιπτώσεις στη δραστηριότητα τους, μίλησε για την απουσία συνδυασμένων υποδομών μεταφοράς, την έλλειψη επενδύσεων στα δίκτυα διανομής ενέργειας και στην πράσινη μετάβαση, προκειμένου μια παραγωγική επιχείρηση να επιλύσει σημαντικά ζητήματα κόστους όπως ενέργεια και μεταφορά. «Όλο αυτό δημιουργεί ένα περίεργο μείγμα. Από τη μια, όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει ισχυροποιούν τη θέση τους, βελτιώνουν τους δείκτες τους και προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού. Από την άλλη, μια επιχείρηση είναι αντιμέτωπη με πωλήσεις αλλά και ταυτόχρονα και με κόστη. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, γινόμαστε μη ανταγωνιστικοί», υποστήριξε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Γιορδαμλής.
Πιο αναλυτικά, όπως επισήμανε ο πρόεδρος στα Μακεδονικά Νέα, ο μόνος τρόπος σύνδεσης της Θράκης με την υπόλοιπη χώρα είναι μέσω του οδικού δικτύου, γεγονός που δεν αποτελεί πλεονέκτημα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Για κορεσμένο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας έκανε λόγο ακόμη ο κ. Γιορδαμλής, το οποίο -όπως είπε- επιφέρει εμπόδια στην αδειοδότηση για αυτοπαραγωγή ενέργειας και στη σταθεροποίηση του κόστους από πλευράς επιχειρήσεων. «Το ενεργειακό είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ την περιοχή της Θράκης, το υφιστάμενο δίκτυο είναι βεβαρημένο και δεν μπορεί να υποστηρίξει τις υποδομές των επιχειρήσεων και την αυξημένη ζήτηση», εξήγησε.
Αναφορά έκανε και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που απαιτείται να είναι ισχυρό ώστε να χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις των επιχειρήσεων, η αυτοπαραγωγή ενέργειας και να μην επηρεάζονται η ρευστότητά τους και τα κεφάλαια κίνησης.
Η ερημοποίηση
Σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Γιορδαμλής δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό και συνεπώς υπάρχει έλλειμμα δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους με δεξιότητες σχετικές κυρίως με πληροφορική, παραγωγική διαδικασία, ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά και για χειρονακτικές εργασίες ενώ όσο πιο τεχνολογική είναι μια εταιρεία, τόσο πιο δύσκολο είναι η εύρεση προσωπικού.
Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το πρόβλημα της μετανάστευσης από τις ακριτικές περιοχές στα αστικά κέντρα, γεγονός που επιφέρει δυσκολίες στη διαδικασία εύρεσης προσωπικού. «Αν και οι επιχειρήσεις της Θράκης επενδύουν στο υφιστάμενο προσωπικό τους ή σε νέους εργαζομένους με την αισιοδοξία ότι θα δημιουργήσουν τα στελέχη και τους ειδικευόμενους που χρειάζονται για να είναι παραγωγικοί, είναι ανάγκη να επιλυθεί η ερημοποίηση των περιοχών», σημείωσε.
«Κάθε βιομηχανία που λειτουργεί σε ένα μέρος, δημιουργεί μια μικροοικονομία. Είναι ανάγκη να δώσει η Πολιτεία κίνητρα και εργαλεία που θα επιτρέψουν την πραγματική περιφερειακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να υπάρξει και μέλλον», επισήμανε ο κ. Γιορδαμλής. Εξήγησε ακόμη ότι η Πολιτεία βλέπει το πρόβλημα που υπάρχει στη Θράκη, αλλά χρειάζονται πιο γενναίες αποφάσεις και δέσμευση του πολιτικού συστήματος για την υλοποίηση των μέτρων. «Κάθε φορά που αλλάζει ένας υπουργός, το κοντέρ μηδενίζει και η περιοχή πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή για να κατανοηθούν οι δυσκολίες που βιώνει. Αυτό μας έχει ταλαιπωρήσει αρκετά και εάν δεν επιλυθεί, θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια», υποστήριξε ο κ. Γιορδαμλής.
Ο Σύνδεσμος Βιοτεχνιών, Βιομηχανιών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων του Έβρου κινείται, τέλος, προς αυτήν την κατεύθυνση και επιχειρεί να φέρει τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και φορείς (ΔΥΠΑ, Πανεπιστήμια, Enterprise Greece) κοντά με την περιοχή για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.