Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, διότι βρισκόμαστε τρία χρόνια μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές κάλπες και υπάρχει άπλετος χρόνος για αναθεωρήσεις στόχων, προτεραιοτήτων και φιλοδοξιών. Αυτή η παράμετρος δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε στο κάδρο δίχως να το επιδιώξει, αλλά άνοιξε μια φιλολογική συζήτηση για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να σταθούν απέναντι στον σημερινό δήμαρχο και να διεκδικήσουν με αξιώσεις να τον διαδεχθούν στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Οπότε το ερώτημα που τίθεται, εύλογα, είναι: Απέναντι στον Αγγελούδη, ποιος ή ποια;
Πρώτα από όλα ο Στέλιος Αγγελούδης έχει κερδίσει το στοίχημα του πρώτου χρόνου διοίκησης. Είναι παντού και «τρέχει». Επιπρόσθετα διατηρεί την πολιτική αυτονομία και την πολυσυλλεκτικότητά του, καθώς στη διοίκησή του συμμετέχουν ενεργά στελέχη που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.Συζητά μαζί του για όλα τα θέματα της πόλης, ενώ δεν διστάζει να σηκώνει το τηλέφωνο και να διεκδικεί από τους υπουργούς λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν.
Η «δεξαμενή» των βουλευτών
Η καλή θεσμική σχέση που υπάρχει δεν περνά απαρατήρητη από τα «γαλάζια» κομματικά στελέχη που σιγά-σιγά φροντίζουν διευρύνουν τους πολιτικούς ορίζοντές τους, ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Όμως στην προκειμένη περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πλησιάσει η ώρα της αυτοδιοικητικής κάλπης, αλλά και από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2027. Με τα σημερινά δεδομένα είναι απίθανο η Νέα Δημοκρατία να εκλέξει εκ νέου 7 βουλευτές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μοιραία ορισμένοι από τους σημερινούς εκλεγμένους θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου. Και τότε είναι πιθανόν να στρέψουν το βλέμμα τους προς την αυτοδιοίκηση. Άλλωστε, θα έχουν το χρονικό περιθώριο να πάρουν τις αποφάσεις τους, αφού οι βουλευτικές εκλογές προηγούνται των αυτοδιοικητικών και μέχρι τη δεύτερη κάλπη θα μεσολαβήσει περίπου ένας χρόνος. Κρατήστε, επίσης, το γεγονός ότι σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, οι επόμενες αυτοδιοικητικές αρχές θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο. Πρόκειται για μια παράμετρο που έχει τη δική της σημασία, από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν… αποκομματιστεί -όσο αυτό είναι δυνατό- ενώ ο εκλογέας θα έχει δικαίωμα ψήφου και σε δεύτερο συνδυασμό.
Η περίπτωση Πατουλίδου
Η «δεξαμενή» των προσώπων που θα μπορούσαν να βρεθούν εκλογικά απέναντι στον Στέλιο Αγγελούδη δεν εξαντλείται μόνο στον χώρο των βουλευτών. Για παράδειγμα, εδώ και καιρό ακούγεται όλο και πιο έντονα το σενάριο που θέλει τη Βούλα Πατουλίδου να κρυφοκοιτάζει προς το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Η δήλωση που έκανε, όταν τα «έσπασε» με τον Ευρωπαίο επίτροπο ως προς τη διαδοχή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πως το 2019 θα ήταν υποψήφια δήμαρχος αλλά την σταμάτησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, για πολλούς ερμηνεύτηκε ως «προειδοποιητική βολή», δίχως η ίδια να έχει δώσει συνέχεια. Στην προκειμένη περίπτωση έχει έντονο παραπολιτικό ενδιαφέρον και ποιο κόμμα θα στήριζε μια πιθανή υποψηφιότητά της για τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που το τελευταίο χρονικό διάστημα την συνδέουν με το ΠΑΣΟΚ.
Και οι πρώην υποψήφιοι δήμαρχοι
Και, φυσικά, υπάρχει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ηγείται της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το (σοβαρό) ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος. Άλλωστε, παρακολουθεί τα δημοτικά συμβούλια, ασκεί κριτική στη σημερινή διοίκηση και παραμένει «μάχιμος» για τη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Σπύρος Πέγκας, που συγκριτικά με τον πρώην δήμαρχο έχει πιο δυναμική παρουσία, ενώ στο παιχνίδι παραμένει και ο Μάκης Κυριζίδης, που είναι πρόεδρος στον Α.Σ. Ηρακλής.