Ο υπουργός παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι, εφόσον απαιτηθεί να παραταθεί πέραν της 20ης Μαρτίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί η περιφερειακή ενότητα της Κεφαλονιάς (προκειμένου να διευκολυνθούν όλες οι διαδικασίες αποζημιώσεων των πολιτών) αυτό θα γίνει εφόσον το ζητήσουν οι δήμαρχοι.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε σχετικά με την διαδικασία έκδοσης ηχητικής προειδοποίησης από το 112 για μια περιοχή, ότι σύμφωνα με το νόμο, η ΕΜΥ εκδίδει έκτακτο δελτίο, είτε επιδείνωσης του καιρού, είτε ακόμα πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Στην συνέχεια, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκαλείται η επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, και οι ειδικοί επιστήμονες μας ενημερώνουν σχετικά για την σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων και των περιοχών που μπορεί να εκδηλωθούν. Με βάση αυτές τις επιστημονικές προγνώσεις ενημερώνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με στόχο τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού και την κινητοποίησή του στο πεδίο. Στις συνεδριάσεις αυτές της επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, πάντα θέτουμε στους επιστήμονές μας το ερώτημα για το εάν χρειάζεται να εκδοθεί μήνυμα 112, και αφού μας το εισηγηθούν, προχωράμε άμεσα στην έκδοσή του για τις αντίστοιχες περιοχές, είπε ο υπουργός.
Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, στις 13 Φεβρουαρίου, η ΕΜΥ δεν εξέδωσε κανένα έκτακτο δελτίο καιρού και αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα επιστημονικά εργαλεία της ΕΜΥ δεν δίνουν για την περιοχή το φαινόμενο που εκδηλώνεται στη συνέχεια. Κατά συνέπεια, δεν υπήρξε και σύγκληση της επιτροπής. Για την εκδήλωση και τέτοιων τοπικών (και όχι υπερ-τοπικών) φαινομένων, υπάρχει το σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων «Δάρδανος» που προβλέπει την έκδοση 112 εφόσον καλέσει ο δήμαρχος και το αιτηθεί στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Ακόμα, πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, όταν το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινώνησε με τον δήμαρχο και τον ρώτησε εάν χρειάζεται να ηχήσει το 112, η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς έκριναν ότι δεν συνέτρεχε κανένας κίνδυνος εκείνη την στιγμή. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι στο πεδίο δεν ήταν όλοι οι φορείς, η ΕΛΑΣ, η πυροσβεστική, ο πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, η Πολιτική Προστασία, ή ότι δεν υπήρχαν τα αναγκαία μηχανήματα.
Το 112, ήχησε την επόμενη ημέρα, γιατί η ΕΜΥ ενημέρωσε για νέο κύμα έντονων βροχοπτώσεων στο Ιόνιο, είπε ο κ. Κικίλιας. Γι' αυτό και το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινώνησε εκ νέου με τον δήμαρχο Αργοστολίου και τότε αυτός εισηγήθηκε την ενεργοποίηση του 112, όπως και έγινε.
Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι συνομιλίες του ΕΣΚΕΔΙΚ καταγράφονται όλες. Οι συνομιλίες της επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου με την ΕΜΥ καταγράφονται, και τίποτα δεν είναι στην τύχη ή άτυπα όπως γινόταν μια άλλη εποχή. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στην Κεφαλονιά, έχει μεταβεί ακόμα και η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στείλαμε για αυτοψίες προκειμένου να εξετάσει γιατί δεν απορροφάται τοπικά το νερό.