Δημοσκοπησεις

Πώς διαβάζουν στην κυβέρνηση την άνοδο της ΝΔ και το «ξεφούσκωμα» της Πλεύσης

Ακούστε το άρθρο 8'
29.04.2025 | 18:09
Η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να επαναφέρει την πολιτική ατζέντα στην οικονομία, ανακοινώνοντας νέα μέτρα στήριξης και καλλιεργώντας προσδοκίες ότι επίκειται συνέχεια τους επόμενους μήνες, παράλληλα με τον «απεγκλωβισμό» της επικαιρότητας από την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, αρχίζει πλέον να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Ήδη, πριν από την ανάπαυλα του Πάσχα, οι εξελίξεις στο θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, είχαν βάλει «φρένο» στις απώλειες για την κυβερνητική παράταξη, με τις μετρήσεις να καταγράφουν πλέον και άνοδο στα ποσοστά της.

Η δημοσκόπηση της Interview, που πραγματοποιήθηκε στη χρονική συγκυρία των ανακοινώσεων για τα μέτρα που αφορούν σε συνταξιούχους και ενοικιαστές –από τις 24 έως τις 28 Απριλίου- δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να ενισχύεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και να συγκεντρώνει 29% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, με προβάδισμα 15,8% από το ΠΑΣΟΚ, που έστω και οριακά επανέρχεται στη δεύτερη θέση, με 13,2% έναντι 12,8% της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν και τα ευρήματα των επόμενων μετρήσεων, που θα δημοσιοποιηθούν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δείχνει ανοδικές τάσεις, παρότι το 77% των πολιτών δηλώνει στη δημοσκόπηση ότι δεν ωφελήθηκε από κάποιο κυβερνητικό μέτρο και μόλις το 10% απαντά καταφατικά, κάνει σαφές για τα κυβερνητικά στελέχη ότι αυτή την ώρα έχει περάσει μεν το μήνυμα στους πολίτες ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να επιστρέψει, όπως λέει, την ανάπτυξη της οικονομίας στην κοινωνία, ωστόσο υπάρχει ακόμη περιθώριο και ανάγκη να γίνουν περαιτέρω κινήσεις. Όπως επισημαίνουν είναι κομβικό σημείο το να πειστούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των εισοδημάτων και να υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο αυτό ήδη εφαρμόζεται και ταυτόχρονα είναι κρίσιμο να γίνει σαφές ότι αυτό θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας, χωρίς να διακινδυνεύσει την θετική της πορεία στο μέλλον. Στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται και το διψήφιο ποσοστό, που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και παρουσιάζει μια ευρύτατη «γκρίζα ζώνη» αυτή την στιγμή. Στη μέτρηση της Interview, το ποσοστό αυτό φτάνει το 13,2%. 

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει τον Σεπτέμβριο, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να ανακοινωθούν είναι η ανακοίνωση όσο το δυνατόν περισσότερων φοροελαφρύνσεων ή και φοροαπαλλαγών, με έμφαση την ενίσχυση του εισοδήματος, με έμμεσο τρόπο και βασική στόχευση την μεσαία τάξη, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών. Το τι ακριβώς θα βρεθεί, τελικά, στο «καλάθι» της ΔΕΘ, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο για το 2026. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο ο πρωθυπουργός –ο οποίος χθες κάλεσε τους υπουργούς, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου να «τρέξουν» για την υλοποίηση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί για το 2025- όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος –ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι οποιοδήποτε εξειδικευμένο μέτρο έχει γραφτεί ότι πρόκειται να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό για τη ΔΕΘ, είναι καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο- σπεύδουν να αποσαφηνίσουν ότι τα δεδομένα, βάσει των οποίων θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα.

Αν η οικονομία μπορεί να αναδειχθεί στο τέλος της ημέρας ως το «ισχυρό» χαρτί της κυβέρνησης, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις ή την ενεργειακή κρίση, που άφησαν το αποτύπωμά τους στις δημοσκοπικές της επιδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια, το δεύτερο ζήτημα, που «στοίχισε» στην κυβερνητική παράταξη, ήταν μέχρι σήμερα η τραγωδία των Τεμπών. Με το θέμα να «ανοίγει» εκ νέου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς η δικογραφία για την υπόθεση και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των κυρίων Καραμανλή και Σπίρτζη βρίσκεται στη Βουλή, επίδικο για την κυβέρνηση είναι να πείσει ότι δεν πρόκειται να θέσει εμπόδια στη δικαιοσύνη, όπως διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και να αναδείξει όσα επιχειρήματα και θεωρίες έχει χρησιμοποιήσει η αντιπολίτευση και πλέον έχουν καταπέσει, όπως σημειώνουν.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν για το Μέγαρο Μαξίμου ότι κεντρικό πρόσωπο για την κυβέρνηση παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και στην τελευταία δημοσκόπηση καταγράφεται ως η πρώτη επιλογή στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», με ποσοστό 29,7% και στη δεύτερη θέση τη Ζωή Κωνσταντοπούλου με 9,4%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έπεται με 7,7%. 

 

Πηγή: liberal.gr / Λίδα Μπόλα

Λίδα Μπόλα