Ο Επίτροπος επισκέφτηκε τα περίπτερα της Beyond και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο οικοσύστημα της καινοτομίας στην Ελλάδα και για τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες παγκοσμίως.
Στην ομιλία του πριν εγκαινιάσει την Beyond 2025 ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι “η Beyond δεν είναι απλώς μία έκθεση. Είναι ένας δυναμικός κόμβος δικτύωσης, ανταλλαγής γνώσεων και ανάδειξης τεχνολογικών λύσεων, που διαμορφώνουν το μέλλον”.
Ο Επίτροπος τόνισε πως η ΕΕ έχει σε απόλυτη προτεραιότητα την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη, που είναι από τις κύριες θεματικές ενότητες της φετινής Beyond.
Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη επισήμανε την επείγουσα ανάγκη η Ευρώπη να κάνει βήματα ανάπτυξης και υιοθέτησής της. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “η τεχνητή νοημοσύνη πέρα από το ότι μεταμορφώνει ριζικά τη ζωή μας, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τελικά και το πόσο ανταγωνιστική θα είναι η ΕΕ. Στην Ευρώπη διαθέτουμε μια ασύγκριτη δεξαμενή ταλέντων. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας ιδρύματα είναι ανάμεσα στα καλύτερα στον κόσμο. Έχουμε 30% περισσότερους ερευνητές στην τεχνητή νοημοσύνη από τις ΗΠΑ. Και ταυτόχρονα έχουμε ένα παγκόσμιας κλάσης δίκτυο υπερυπολογιστών που μας δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως, η Ευρώπη υστερεί στην ανάπτυξη και την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πολλά περισσότερα, για να στηρίξουμε την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις μας σε στρατηγικούς τομείς ”.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι κορυφαία του προτεραιότητα ως Επίτροπος είναι η αξιοποίηση της ψηφιακής καινοτομίας στις μεταφορές και τον τουρισμό και αναφέρθηκε στις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει: “Ήδη στη νέα στρατηγική για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, που παρουσίασα πριν ένα μήνα, βάλαμε τα θεμέλια για τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τη χρήση AI. Και το αμέσως επόμενο διάστημα, δημιουργούμε και ξεκινάμε, την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για Συνδεδεμένα και Αυτόνομα Οχήματα, με στόχο την ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισμικού και λύσεων τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα στις αρχές του 2026 θα ξεκινήσουμε μεγάλης κλίμακας, διασυνοριακές δοκιμές για να δοκιμάσουμε τα αυτόνομα οχήματα σε πραγματικές συνθήκες και σε διαφορετικές χρήσεις. Παράλληλα, η καινοτομία θα είναι βασικός πυλώνας και στις υπόλοιπες στρατηγικές, πάνω στις οποίες δουλεύουμε σήμερα. Όπως για τα ευρωπαϊκά λιμάνια, τη ναυτιλία, τον τουρισμό. Όμως και συνολικά, η ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της νέας Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Στρατηγικής. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υιοθετήσει πολύ σύντομα το Σχέδιο Δράσης για την Ήπειρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το σχέδιο αυτό θα είναι ο οδικός μας χάρτης για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επικεντρωθεί σε πέντε προτεραιότητες: Υποδομές, Δεδομένα, Αξιοποίηση, Δεξιότητες και Ρυθμιστικό Πλαίσιο”.
Ειδικά για τον τομέα των υποδομών και των μεταφορών, ο κ. Τζιτζικώστας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυση της τεχνητής νοημοσύνης: “Στις υποδομές η πρωτοβουλία που ξεχωρίζει είναι τα Εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factories), με υπερυπολογιστές, μεγαλύτερη χωρητικότητα δεδομένων, εκπαιδευτικά κέντρα και ανθρώπινο κεφάλαιο για τη δημιουργία πρωτοποριακών μοντέλων και εφαρμογών. Είμαι πραγματικά υπερήφανος που ένα από τα πρώτα AI Factories θα δημιουργηθεί εδώ, στην Ελλάδα, στην Αθήνα, και μέχρι το τέλος του 2025 θα είναι πλήρως λειτουργικό. Συνολικά, οι επενδύσεις στις υποδομές για την τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε το νέο Επενδυτικό Ταμείο InvestAI, με στόχο την κινητοποίηση ακόμα 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα δημιουργηθούν και AI Gigafactories”.
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι το Σχέδιο Δράσης για την Ήπειρο της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι το πρώτο βήμα και για τη συνέχεια απαιτείται συνεργασία, καινοτομία και προσαρμογή.
Όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας σε όλες αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: “Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως πρωτοπόρος στην ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει και να το πιστέψουμε, και να το διεκδικήσουμε, και να το πετύχουμε. Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος με πολλαπλά οφέλη. Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει και μεγάλες προκλήσεις για χώρες με το παραγωγικό προφίλ της Ελλάδας. Πολύ σημαντική παράμετρος είναι και η κοινωνική συνοχή, αφού είναι ο κομβικός ρόλος της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων. Γιατί η καινοτομία αφορά κυρίως στους ανθρώπους. Επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών. Και μέσα από την καινοτομία στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν τους συμπολίτες μας, όπως οι μεταφορές, οι υπηρεσίες και η συνδεσιμότητα, οι συνθήκες εργασίας, οι δεξιότητες, η κατάρτιση των εργαζόμενων. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν και μπορούν να δώσουν ακόμα περισσότερες λύσεις, σε όλα αυτά τα ζητήματα κι αυτή είναι η προτεραιότητά μου”.